szklanka mąki - 250g sera żółtego - szczypiorek - 3 jajka - przyprawy (sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka) - 250g mini pieczarek - 4 łyżki śmietany do zup i sosów - rukola - 1 łyżka oleju - bułka tarta Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli nie są już ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy(...)usmażoną cebulą, jajkami, mąką, szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od upodobania smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. W obu przypadkach trzeba obrócić kotleciki na drugą stronę. Przechodzimy do przygotowania pieczarek. Z racji
Związek na patelnipikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki 200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie(...)przekładamy do miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko
Andzia Pichciłyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu cukier do jabłek – do smaku 2 łyżki bułki tartej wykonanie: Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy. Dodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku. Mąkę(...)następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie s. Anastazja nie podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniawymyślnych przypraw no i oczywiście sera (dzisiaj niektórzy dodają pietruszkę, koperek i żółty ser). To było mięso z piersi kurczaka z kostką skrzydłową, sól i masło, w panierce z bułki tartej. Kotlety smaży się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka z kostką skrzydłową, 80 – 100 g zimnego masła, sól, do panierowania: mąka(...)pszenna, 1 – 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia (można smażyć na mieszaninie masła i oleju), Z piersi kurczaka zdjąć skórę. Kostkę skrzydłową oczyścić z mięsa, obciąć końcówkę. Mięso lekko rozbić. Oprószyć solą. Masło ułożyć wzdłuż kotleta. Zawinąć brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć
królestwo garówDanie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba 😉 Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Ulubieniec dorosłych i dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Porcja dla 4 osób pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze) masło, 1/4 kostki natka pietruszki, 1 pęczek jajko(...)mąka, do obtoczenia bułka tarta, do obtoczenia olej, do smażenia sól i pieprz, do smaku domowa vegeta (opcjonalnie), przepis TUTAJ Wykonanie Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy Można dodać odrobinę domowej vegety ) i dokładnie mieszamy. Masełko wykładamy na folii aluminiowej, formując prostokąt. Zawijamy i odkładamy do lodówki. Masło z pietruszką Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem
iMadzik.plilości wyszło mi 12 sztuk placuszków. Wystarczy dla 4-5 osób. Składniki: * 1 szklanki kaszy manny * 2 łyżki cukru * 1.5 szklanki wody * 2.5 szklanki mleka * 1 jajko * szczypta soli * bułka tarta do obtoczenia placuszków * olej do smażenia Ugotowałam kaszę na mleku i wodzie. Dodałam cukier jak już kaszę zdjęłam z ognia. Odstawiłam do ostygnięcia. Kiedy kasza była zimna wbiłam jajko(...)oprószyłam solą i wymieszałam dokładnie. Łyżką nabierałam masę, wykładałam na wcześniej naszykowaną bułkę tartą i formowałam placuszki, obtaczałam w bułce z każdej strony. Smażyłam na oleju na ciemnozłoty kolor, można również dodać odrobinę masła, jeśli ktoś lubi. Podawałam moje placuszki z konfiturą truskawkową. Można z dżemem, syropem, cukrem pudrem, wszystko wedle własnego smaku! Smacznego! Lidka Artykuł Placuszki z kaszy
Pieprzyć z Fantazjądrugi dzień i pozostają wciąż soczyste! Zachęcam do ich zrobienia. Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 30 dkg pieczarek * 1 cebulka * 3 łyżki kaszy manny * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko surowe * natka pietruszki ( 1 łyżka) * sól, pieprz czarny i ziołowy * 1 łyżka masła * olej do smażenia Pieczarki umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulkę pokroiłam(...)cebulka się zeszkli a z pieczarek odparuje płyn. Wyłączyłam ogień i ostudziłam. Przełożyłam ostudzone pieczarki do miski i odcisnęłam lekko z płynu jaki w nich pozostał. Dodałam kaszę manną, bułkę tartą i posiekane drobno ugotowane jajka. Wbiłam również surowe jajko. Natkę z pietruszki drobno posiekałam i dodałam do masy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami. Wyrobiłam masę. Odstawiłam
Pieprzyć z Fantazjąpachnące borowikami. Składniki FARSZ 2 cebule 1 ząbek czosnku 40 g suszonych borowików “ Leśne Skarby “ 2 gałązki tymianku 15 ml oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżeczki bułki tartej PALUCHY 450 g mąki typ 500 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350 ml ciepłej wody 15 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO mąka(...)oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku. Dodajemy posiekane grzyby, podlewamy wodą z grzybów i smażymy do momentu odparowania prawie całej wody. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy. PALUCHY Do miski wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek
Tajemnice Smakużółtego sera w plasterkach 100g białego sera, krajanki 8 plasterków szynki 2 jajka 100 ml mleka świeżego 2 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych sól, pieprz mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ser camembert pokroić na plastry, z każdego powinny wyjść 4 lub 3 jeżeli chcemy mieć grubsze. Układamy 8 plasterków żółtego sera na deseczce kuchennej(...)żółtego. Posypać pieprzem i solą. Przykryć plasterkami szynki i sera pleśniowego.Ostatnia warstwa to żółty ser. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać zioła dokładnie wymieszać. W osobnych miseczkach mąkę i bułkę tartą. Zanurzać delikatnie kotlety w jajku, następnie mące, znów w jajku i bułce tartej. Układać na desce następnie odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie kotlety nieco stwardnieją
gotuj ze mnąziemniaków można użyć ziemniaki, które zostały z obiadu 100 g groszku 100 g szpinaku 1 łyżka musztardy ziarnistej 125 g mozzarelli 1 jajko sol, pieprz do smaku 100 g bułki tartej do obtaczania olej do smażenia SAŁATKA 1 ogórek 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka cytryny 2 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanego(...)przełożyć do ziemniaków. Całość masy przestudzić. Dodać sól, pieprz i musztardę, wymieszać, dodac jajko, zmieszać. Odstawić masę minimum na godzinę do lodówki ( można na całą noc). Na talerz wysypać bułkę tartą. Mozzarellę pokroić na małe kawałki ( mi wyszło koło 15 kotlecików więc na mniej więcej tyle kawałków). Brać do ręki trochę masy, wciskać w środek mozzarellę, obtoczyć ją masa, uformowac
Cooking for Emilyzamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii 1 mała cebula 1 łyżka majonezu 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz do smaku szczypta majeranku mąka do panierowania kotlecików tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obraną cebulą(...)wyrośniętą, jeśli jest młoda można dodać w całości bez obierania), wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do mięsa. Bułkę namoczyłam w mleku. Po kilkunastu minutach odcisnęłam ją i również dodałam do mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Wbiłam jajko i dodałam majonez. Wszystko wyrobiłam ręką
Waniliowe ImprowizacjePanini, czyli włoska kanapka na bazie (bułki) ciabatty - wypełniona mięsem, serem i warzywami. Dodatkami do panini może być tak naprawdę wszystko. Dzisiaj moja kanapka na gorąco będzie z włoską szynką prosciutto, mozzarellą, cebulą i pomidorem. Dzięki użyciu opiekacza kanapka jest bardziej płaska, chrupiąca a środek jest wilgotny ... jednym słowem - cudo dla podniebienia ;-) Składniki na 1 kanapkę(...)duża bułka ciabatta 2 plastry kulki mozzarelli kawalek cebuli - pokrojona w cienkie piórka 2 plasterki pomidora malinowego 1 duży plaster włoskiej szynki prosciutto (z Lidla) 1 liść sałaty 2 łyżki majonezu dodatkowo: świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Bułkę przekrój na pół. Posmaruj obie połówki majonezem. Układaj kolejno: sałata, wędlina, mozarella, pomidor, cebula
Alutka-GotujeDziś coś dla dzieci i dorosłych, a mianowicie słodkie kluseczki kładzione z kaszy manny, które można podać jako samodzielne danie np. z bułką tartą i masełkiem, lub podać w zupie mlecznej. Kluseczki są delikatne, mięciutkie i pożywne. Będą idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duże jajko 200g serka waniliowego homogenizowanego 7 płaskich łyżek(...)kaszy manny 1 łyżka masła 1,5 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru szczypta cynamonu dżem (u mnie domowej roboty z czereśni) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do roztrzepanego jajka dodałam serek homogenizowany waniliowy oraz kaszę manną i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę. Ciasto odstawiłam na kilka minut, żeby kasza trochę napęczniała
Waniliowe Improwizacjegustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g szynki wieprzowej 1 małe jajko 0,5 mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa(...)wbiłam małe jajko, dodałam musztardę (płaską łyżkę), posiekaną pietruszkę i płaską łyżkę bułki tartej. Doprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotlety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Można robić mniejsze lub większe w zależności od preferencji. Uformowane kotleciki panierowałam w bułce tartej i wkładałam na patelnię
Waniliowe Improwizacjemięsa wieprzowego (u mnie ze schabu) 1 małe jajko 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku 1-2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko (użyłam bardzo małego). Dodałam majonez, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty(...)przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Niedużą foremkę keksówkę natłuściłam masłem i obsypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę mięsną, ugniatając ją dobrze palcami. Foremkę z mięsem wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch pieczeni powinien być dobrze zarumieniony. Po upieczeniu pieczeń wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce
Waniliowe Improwizacje