bułki - 33426 przepisów (strona:360/2229)

Kotlety ziemniaczane z boczkiem 113

pomijajcie dodatku boczku wędzonego. Doskonale podkręca smak kotletów. Składniki na 9 dużych sztuk: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 100g boczku wędzonego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól i pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze osusz ziemniaki po ugotowaniu(...)wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków.    Dodaj podsmażony boczek i cebulę, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.   Następnie formuj kotlety, które obtocz w bułce tartej.  Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim

Fabryka pomysłów
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka 102

temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę(...)Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 50 g mielonych lub siekanych orzechów włoskich Mak zalewamy

Trzeci talerz
Krokiety z Kapustą i Suszonymi Grzybami Leśnymi 81

mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 1 duża główka kapusty 4 cebule sól pieprz garść suszonych grzybów leśnych mix masło DODATKOWO: jajka bułka tarta albo panierka odrobina śmietany 30% odrobina mleka olej WYKONANIE: 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy sól, jajko i stopniowo mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej mikserem. Konsystencja musi być coś(...)dodajemy po trochu masła. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 4. Na każdego naleśnika przez środek wzdłuż nakładamy farsz, zwijamy krokiety. Jajko rozbijamy wraz z mlekiem i śmietaną. Panierujemy: bułka tarta - jajko - bułka tarta. Smażymy na oleju z obydwóch stron na złoty kolor

Dziś Ja gotuje
Tosty francuskie na słodko 71

zdarza się Wam mieć w domu czerstwe pieczywo, wykorzystajcie je na coś pysznego . Dzisiejsza propozycja to tosty francuskie na słodko . Są absolutnie genialne! Ja wykorzystałam chałkę, ale sprawdzi się bułka paryska, chleb tostowy lub bułki. Tosty rewelacyjnie smakują z dodatkiem owoców oraz jogurtu lub śmietanki . Drukuj Tosty francuskie na słodko Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 1 sztuka Kalorie (porcja/sztuka): 1922 kcal(...)Składniki 1 duża chałka, bułka paryska lub chleb tostowy (czerstwe - około 10 plastrów) 2 jajka 125 ml mleka (1/2 szklanki) 36 g cukru brązowego (3 łyżki) ulubione owoce Instrukcja Chałkę/bułkę paryską pokrój na plastry. Do miski wbij jajka oraz wlej mleko i wymieszaj. Na osobny talerz wysyp cukier brązowy. Każdy plaster chałki/bułki paryskiej namocz w mleku

Przepisy na widelcu
Kurczaczki w cieście 881

łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia       *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz wodą, dodajemy sól i gotujemy całość na małym(...)miseczce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i przyprawami – ciasto powinno mieć konsystencje gęstszą od ciasta naleśnikowego *** *** Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka, mieszamy *** *** Na talerz wysypujemy płatki oraz bułkę tartą, mieszamy *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w panierce z płatków i bułki tartej *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron

Blog z Apetytem
Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej 66

Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej to pyszne i delikatne danie, ale jednak dość sycące. Najczęściej do przygotowania takiego obiadu kupuję filety z dorsza, u mnie w kuchni właśnie taka ryba sprawdziła się najbardziej. Do takiej porcji potrzebowałam jeden płat dorsza, to naprawdę jest rzadkość by czteroosobową rodzinę nakarmić jednym kawałkiem … Czytaj dalej Makaron(...)dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej Artykuł Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety z cukinii i pieczarek 151

kotletów): 1 cukinia (około 350-400 g), 120 g pieczarek, 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 90 g kaszy jaglanej, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego. C ukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, aż puści(...)czosnek  przecisnąć przez praskę – wszystko smażyć przez 5 minut na patelni maźniętej olejem. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, wystudzoną kaszę z marchewką oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować 9-10 kotletów, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 minut

Moja kraina smaków
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 141

posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor 500 g sosu bolońskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, koper suszony olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso z przyprawami(...)dodaję jajko, wlewam wodę, wsypuję bułkę tartą, mieszam dokładnie. Mięso odstawiam na 10 minut. W tym czasie szykuję sporą patelnię, rozgrzewam olej. Z mięsnego farszu formuję nieduże kotleciki mielone, nie obtaczam ich w bułce tartej. Smażę je na rozgranym oleju, o obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku, następnie układam w naczyniu żaroodpornym. Obraną cebulę siekam w piórka, pomidory

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z zielonej soczewicy 159

zielonej soczewicy 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mała pietruszka (korzeń) 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Przyprawy: Sól, pieprz, czosnek granulowany, liść lubczyku, suszone zmielone pomidory, słodka czerwona papryka Olej do smażenia Zieloną soczewicę przed ugotowaniem płuczemy na sitku. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą(...)końcu ugotowaną soczewicę. Wszystko przesmażamy przez kilka minut. Jeszcze ciepłe warzywa przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę.  Gdy masa przestygnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa może delikatnie lepić się do rąk. Podczas formowania kotletów najlepiej wziąć odpowiednią ilość masy, ułożyć na bułce tartej i dopiero podczas

VioletoweKucharzenie
Czosnkowe pieczarki – chrupiąca przekąska 163

połączenia z miodem i imbirem? Po prostu spróbujcie Składniki: 8 większych pieczarek 3 małe jajka 1 pełna łyżeczka koncentratu czosnek Hotz (bardzo ciekawy skład!) sól i pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, dodajemy pełną łyżeczkę koncentratu czosnek i doprawiamy solą (mniejsza ilość) i pieprzem. Mieszamy wszystko widelcem(...)drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki obieramy (używam samych kapeluszy, ogonki dodaję np. do sosu). Każdą maczamy dokładnie w jajku (warto zostawić na dłużej zwłaszcza po stronie blaszek, aby pieczarka „przejęła” czosnkowy smak), a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego

Słodkie okruszki
Chrupiąca pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą 120

kurczaka 1 opakowanie mozzarelli w zalewie 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól do smaku olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierowania Przygotowanie: 1.   Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. 2.   Najgrubszą część piersi nacinamy z boku na długości ok. 3 cm. Wkładamy nóż do środka(...)plastry mozzarelli. 6.   Piersi po wierzchu obsypujemy z dwóch stron czosnkiem, papryką, chili oraz solą. 7.   W misce roztrzepujemy jajko, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. 8.   Penierujemy piersi w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-6 minut z każdej strony. Najlepiej jest smażyć piersi na średniej

Prosto z Kotła
Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki! 98

pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka. Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie mieszam mąkę z bułką tartą, obtaczam pieczarkę, smażę na oleju rzepakowym. Pierwszą

SMYKWKUCHNI
Gazpacho z pomidorków Piccolo i arbuza 68

Hiszpania Musisz kupić parę składników Gazpacho 500 g pomidorków Piccolo 500 g arbuza 5-7 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego czerwonego 100 g prażonej bułki tartej 1-2 ząbki czosnku Sól Pieprz świeżo zmielony Chips serowy 80 g parmezanu 80 g mozzarelli startej Garść świeżego rozmarynu Szybko i prosto Zacznij od chipsa. Wymieszaj sery i rozmaryn(...)blendera i miksuj, dodaj kawałki arbuza i wciąż miksuj. Następnie dodaj czosnek i ocet, ponownie miksuj. Dopraw solą i pieprzem, miksuj. Wlej oliwę i oczywiście miksuj. Na koniec dodaj bułkę tartą, ale tutaj dodawaj wedle uznania, czy lubisz bardziej gęste czy też nie. Ja lubię gęstą, więc było 10 łyżek prażonej bułki tartej. Dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem

RafalCook
Klasyczny kotlet schabowy – przepis 90

Poniżej bardzo klasyczny i zarazem tradycyjny przepis na dobre schabowe. Składniki na 2 kotlety schabowe: 2 plastry schabu (najlepiej o grubości około 1 cm), 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy. Przepis – kotlet schabowy Rozbij plastry mięsa tłuczkiem i posyp każdy solą i pieprzem z oby stron. Na trzech głębszych talerzach przygotuj elementy panierki(...)czyli mąka, roztrzepane jajko oraz tartą bułkę. Do jajka możesz dodać niewielką ilość soli oraz pieprzu. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni (ilość tłuszczu nie może być zbyt duża, ważne aby kotlet po położeniu na patelni nie był przykryty tłuszczem). Rozbitego uprzednio kotleta obtaczamy w mące, moczymy w jajku, a na końcu w tartej bułce. Od razu kładziemy na dobrze

Przesmacznie

Proponowane wyszukiwania