kotletów mielonych, soczyste mielone mięso, któremu smak nadają pieczarki z cebulą. Dodatkowo rolada nie jest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż "zwykłe" mielone z patelni i zdecydowanie lepiej się(...)patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż z pieczarek odparuje woda, często mieszając. Ewentualnie doprawić farsz. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę, jajko, oraz przyprawy, masę mięsną
Krylowa Kuchniarazem spędzamy czas w kuchni. Tłuczone ziemniaki, surówka oraz kotlety mielone powstają szybko i zawsze smakują. W naszej wersji kotlety mielone z indyka nie mają panierki z bułki tartej, przez co są mniej kaloryczne – mój brzuch podwójnie się cieszy. Składniki na kotlety mielone z indyka 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka bułki tartej(...)mała cebula 1 łyżeczka suszonej pietruszki pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę oraz przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą uformować w dłoniach w kształt kotlecika. Na patelni rozgrzać olej, położyć przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparywykorzystanie mięsa po rosole, które odpowiednio doprawione, z dodatkiem cebuli i podsmażonych pieczarek traci swój specyficzny smak. Gdy takie nadzienie zamkniemy w pysznych i lekkich naleśnikach, otoczymy panierką z bułki tartej i usmażymy, uzyskamy pyszne krokiety. Mnie najbardziej krokiety z mięsem i pieczarkami kojarzą się one z Nowym Rokiem – wtedy to są podawane na stół podczas rodzinnych spotkań. Składniki(...)smażenia 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 cebula szczypta ostrej papryki 2 łyżki suszonego majeranku czubek łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta 1 jajko olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Pieczarki oczyścić (umyć lub obrać), pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, wraz z pieczarkami smażyć
niecodziennikparyszczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko(...)środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet. W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety
niecodziennikparymielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka 1 mała marchewka 8-10 łyżek bułki tartej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać, odstawić na sicie do odkapania i wystygnięcia. Marchewkę(...)obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do miski wsypać kaszę gryczaną, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety – w razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub bułkę tartą. Gryczane kotlety przełożyć na patelnię z lekko nagrzanym olejem. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, później jeszcze
niecodziennikparynadziewany szynką i serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce. Udostępnij Składniki na cordon bleu 500 g schabu 5 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa(...)ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami. Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyUdostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną Gołąbki: 200 g kaszy jaglanej 500 g kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier(...)tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 20 minut. Następnie kapustę mocno odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Do kapusty dodać mięso mielone, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, jajka i koperek. Wyrobić masę, doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa nie była lepka i gęsta, dodać jeszcze trochę bułki tartej. W dłoniach formować podłużne i pękate
niecodziennikparyszybką kanapką. Bez wysiłku można je zrobić samemu w domu, trwa to zaledwie chwilę, a cała rodzina może zajadać się kolorowymi i sycącymi zapiekankami z kiełbasą i pieczarkami na bułce . Jest to również dobra propozycja na zimowe wieczory, kiedy po powrocie do domu chcemy zjeść ciepłą kolację. Udostępnij Składniki na zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 4 bułki 300 g pieczarek(...)wrzucić na patelnię po smażeniu pieczarek, podsmażyć na maśle lub oleju. Przesypać do pieczarek i cebuli, dodać zioła, całość wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wykonanie Bułki przekroić wzdłuż na pół. Na każdej części ułożyć podsmażone składniki, posypać żółtym serem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem
niecodziennikparywody. Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je w poprzek na pół, aby uzyskać 4 kotlety(...)rozbić mięso tłuczkiem. Każdy kawałek z obu stron oprószyć solą, pieprzem, kurkumą oraz czerwoną papryką. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Przygotowane kawałki piersi kurczaka obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Kotlety drobiowe
niecodziennikparyrzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. Udostępnij Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 pęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia(...)szklanki mleka margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać czosnek i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć. Natkę pietruszki opłukać
niecodziennikparypęczka szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: 1 l oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka z zimną wodą włożyć jajka, postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę(...)podzielić na sześć równych części, każdą kolejno rozpłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajko i otoczyć je mięsem. W głębokim talerzu rozkłócić jako, na dwa płaskie wysypać mąkę i bułkę tartą. Przygotowane mięsne kulki obtoczyć w mące, następnie jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie włożyć jajka w mięsie, smażyć z każdej strony do zezłocenia
niecodziennikparypodwójne piersi z kurczaka 8-10 plastrów ananasa z puszki 8-10 plastrów sera żółtego sól, pieprz Kokosowa panierka: 2 jajka 5 łyżek wiórek kokosowych, najlepiej grubych 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia żurawina ze słoiczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, połówkę piersi przekroić wzdłuż na dwie części(...)Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu roztrzepać jajka. Na płaski talerz wsypać mąkę, na drugim wymieszać bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Drobiowe kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Przełożyć
niecodziennikparyUdostępnij Składniki na szparagi smażone z szynką i serem 500 g białych szparagów 250 g szynki (duże plastry) 250 g sera żółtego (duże plastry) 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając poniżej główki, umyć, odciąć(...)wrzucić masło. Włożyć szparagi, gotować 15 minut. Wyjąć na talerz, pozostawić do przestygnięcia. Na płytkim talerzu rozkłócić jajko, lekko posolić i popieprzyć, na dwa osobne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą. Po dwa białe szparagi zawijać w żółty ser, następnie w szynkę, całość spiąć dwiema wykałaczkami, przekłuwając oba szparagi. Każdą porcję obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej
niecodziennikpary