bułki - 33426 przepisów (strona:365/2229)

Kotlety mielone z indyka 78

razem spędzamy czas w kuchni. Tłuczone ziemniaki, surówka oraz kotlety mielone powstają szybko i zawsze smakują. W naszej wersji kotlety mielone z indyka nie mają panierki z bułki tartej, przez co są mniej kaloryczne – mój brzuch podwójnie się cieszy. Składniki na kotlety mielone z indyka 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka bułki tartej(...)mała cebula 1 łyżeczka suszonej pietruszki pieprz, sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę oraz przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą uformować w dłoniach w kształt kotlecika. Na patelni rozgrzać olej, położyć przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Krokiety z mięsem i pieczarkami 101

wykorzystanie mięsa po rosole, które odpowiednio doprawione, z dodatkiem cebuli i podsmażonych pieczarek traci swój specyficzny smak. Gdy takie nadzienie zamkniemy w pysznych i lekkich naleśnikach, otoczymy panierką z bułki tartej i usmażymy, uzyskamy pyszne krokiety. Mnie najbardziej krokiety z mięsem i pieczarkami kojarzą się one z Nowym Rokiem – wtedy to są podawane na stół podczas rodzinnych spotkań. Składniki(...)smażenia 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 cebula szczypta ostrej papryki 2 łyżki suszonego majeranku czubek łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta 1 jajko olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Pieczarki oczyścić (umyć lub obrać), pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, wraz z pieczarkami smażyć

niecodziennikpary
Krokiety z kapustą i pieczarkami 117

szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko(...)środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet. W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce. Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety

niecodziennikpary
Kotlety z kaszy gryczanej 80

mielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka 1 mała marchewka 8-10 łyżek bułki tartej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać, odstawić na sicie do odkapania i wystygnięcia. Marchewkę(...)obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do miski wsypać kaszę gryczaną, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety – w razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub bułkę tartą. Gryczane kotlety przełożyć na patelnię z lekko nagrzanym olejem. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, później jeszcze

niecodziennikpary
Cordon bleu 105

nadziewany szynką i serem, zamknięty w chrupiącej i złocistej panierce. Udostępnij Składniki na cordon bleu 500 g schabu 5 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa(...)ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo można spiąć wykałaczkami. Jajko rozkłócić na talerzu, na dwa inne wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Nadziewany schab obtoczyć w mące, jajku i na koniec w bułce tarte. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cordon bleu i usmażyć na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną 79

Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną Gołąbki: 200 g kaszy jaglanej 500 g kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier(...)tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 20 minut. Następnie kapustę mocno odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Do kapusty dodać mięso mielone, kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, jajka i koperek. Wyrobić masę, doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa nie była lepka i gęsta, dodać jeszcze trochę bułki tartej. W dłoniach formować podłużne i pękate

niecodziennikpary
Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 80

szybką kanapką. Bez wysiłku można je zrobić samemu w domu, trwa to zaledwie chwilę, a cała rodzina może zajadać się kolorowymi i sycącymi zapiekankami z kiełbasą i pieczarkami na bułce . Jest to również dobra propozycja na zimowe wieczory, kiedy po powrocie do domu chcemy zjeść ciepłą kolację. Udostępnij Składniki na zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami 4 bułki 300 g pieczarek(...)wrzucić na patelnię po smażeniu pieczarek, podsmażyć na maśle lub oleju. Przesypać do pieczarek i cebuli, dodać zioła, całość wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wykonanie Bułki przekroić wzdłuż na pół. Na każdej części ułożyć podsmażone składniki, posypać żółtym serem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem

niecodziennikpary
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 90

wody. Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je w poprzek na pół, aby uzyskać 4 kotlety(...)rozbić mięso tłuczkiem. Każdy kawałek z obu stron oprószyć solą, pieprzem, kurkumą oraz czerwoną papryką. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Przygotowane kawałki piersi kurczaka obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Kotlety drobiowe

niecodziennikpary
Pieczeń rzymska z jajkiem 86

rzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. Udostępnij Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 pęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia(...)szklanki mleka margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać czosnek i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć. Natkę pietruszki opłukać

niecodziennikpary
Jajka po szkocku 72

pęczka szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: 1 l oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka z zimną wodą włożyć jajka, postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę(...)podzielić na sześć równych części, każdą kolejno rozpłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajko i otoczyć je mięsem. W głębokim talerzu rozkłócić jako, na dwa płaskie wysypać mąkę i bułkę tartą. Przygotowane mięsne kulki obtoczyć w mące, następnie jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie włożyć jajka w mięsie, smażyć z każdej strony do zezłocenia

niecodziennikpary
Kotlety po hawajsku 94

podwójne piersi z kurczaka 8-10 plastrów ananasa z puszki 8-10 plastrów sera żółtego sól, pieprz Kokosowa panierka: 2 jajka 5 łyżek wiórek kokosowych, najlepiej grubych 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia żurawina ze słoiczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, połówkę piersi przekroić wzdłuż na dwie części(...)Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu roztrzepać jajka. Na płaski talerz wsypać mąkę, na drugim wymieszać bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Drobiowe kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Przełożyć

niecodziennikpary
Szparagi smażone z szynką i serem 81

Udostępnij Składniki na szparagi smażone z szynką i serem 500 g białych szparagów 250 g szynki (duże plastry) 250 g sera żółtego (duże plastry) 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając poniżej główki, umyć, odciąć(...)wrzucić masło. Włożyć szparagi, gotować 15 minut. Wyjąć na talerz, pozostawić do przestygnięcia. Na płytkim talerzu rozkłócić jajko, lekko posolić i popieprzyć, na dwa osobne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą. Po dwa białe szparagi zawijać w żółty ser, następnie w szynkę, całość spiąć dwiema wykałaczkami, przekłuwając oba szparagi. Każdą porcję obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej

niecodziennikpary
Pasztet z królika ze śliwkami 92

patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu do jej zeszklenia się. W dalszej kolejności dodać kawałki wątróbki, przesmażyć, odstawić do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzać, zalać bułki kajzerki. Gdy mięso i wątróbka z cebulą będą zimne, zmielić je dwukrotnie wraz warzywami i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wbić jajka, dodać suszone śliwki oraz(...)dłoniach), dokładnie wymieszać. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby była gładka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki ( 10/30cm ) posmarować margaryną, boki oraz dno obsypać bułką tartą. Przełożyć do nich wyrobione mięso, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C . Piec przez 60-70 minut w piekarniku z termoobiegiem , po czym piekarnik wyłączyć

niecodziennikpary
Pasztet z suszoną śliwką 76

miękkie wyciągamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzenie zostawiamy też wywar. Kolejno oczyszczamy wątróbkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: dwa razy mięso i wątróbkę oraz(...)jeden raz warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy około 150 ml wywaru z gotowania mięsa i warzyw, jajko, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet do połowy foremki. Następnie na nim wkładamy przez środek rząd suszonych śliwek po czym całość przykrywamy pasztetem

PatiGotuje
Kotlety ruskie. 142

zrobiłam pyszne kotleciki. Kiedyś widziałam je w internecie. Są różne sposoby, ja zrobiłam farsz jak na pierogi, dodałam jajko i trochę mąki. Później już tylko uformowałam kotlety, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam. Wyszło pysznie. Dla mnie, to takie leniwe ruskie :) Spróbujcie, a nie pożałujecie. Fajnie pasuje do tego, sos pieczarkowy. Składniki: 300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu(...)twarogu 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka mąki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia placków olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg. Rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do miski z twarogiem i ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić jajko i wsypać mąkę. Wymieszać, żeby składniki się połączyły

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania