omlet. Ostatecznie nie wiemy jak nazwać dzisiejsze danie. Może pomożecie? Zapiekanka z sezonowych warzyw SKŁADNIKI: - połowa średniej dyni - 1 cukinia - 4 cebule - 3 papryki - 250g sera żółtego - 4 jajka - bułka tarta - przeprawy (ostra papryka, sól, pieprz, kminek, bazylia, tymianek) Dynię oraz cukinię obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka), odkładamy do osobnych naczyń, solimy i zostawiamy aby oddały wodę. To samo(...)jednego, większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki, odciskając wcześniej nadmiar wody, szczególnie z dyni, cukinii oraz papryki. Wbijam jajka i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach pod folią aluminiową (ostatnie 15 minut bez folii, żeby
Związek na patelniobranego miąższu z dyni (u nas hokkaido) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu sok z 1 cytryny 1-2 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni) masło do wysmarowania formy Jak zrobić? Masło siekam z mąką, cukrem, solą. Dodaję jajko i zagniatam szybko elastyczne, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi(...)kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier, sok z cytryny, wodę i duszę do miękkości dyni, ale uważając, żeby się nie rozpadła. Następnie doprawiam cynamonem, kardamonem i mieszam z bułką tartą. Jeśli dynia zawiera zbyt dużo płynu, można dodać nieco więcej bułki tartej - służy do zagęszczenia i sklejenia nadzienia. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Dno tortownicy smaruję masłem
W kuchni Karmel-itkilanguage:EN-US;} Składniki na 3 placki pomarańczowe: 15 jajek 1½ szklanki cukru 300g orzechów włoskich 3 łyżka kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15 łyżek drobnej bułki tartej 3 pomarańcze Krem: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2 kostki masła 1 kieliszek spirytusu Polewa: 100ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej(...)samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także pozostałe składniki na biszkopty (po 5 jajek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek bułki tartej) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, a następnie masę pomarańczowo orzechową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku przegniecione przez praskę papryka czerwona pokrojona w kostkę 250g pieczarek pokrojonych w kostkę 20 dag tartego sera żółtego 1 jajko olej sól, pieprz, papryka słodka, bułka tarta woda Przygotowanie: Na rozgrzaną pa telnię wrzucam pokrojone pieczarki podsmażam dopóki woda nie odparuje. Do dużej miski włóż mięso mielone, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, pokrojoną cebulę(...)odrobinę wody, trzeba mieszać aż mięso ją wchłonie i nie będzie się kleiło do rąk. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym kotlety wyjdą lepsze. Następnie uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Po obsmażeniu kotletów z obu stron są gotowe do spożycia. Ja podałam kotlety z ziemniakami z cebulką oraz burakami
Monka gotujerozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad. Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu(...)sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemUpiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać
Wymiar Zdrowiatortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly:) 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)szklanki jogurtu 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku zmiażdżony albo drobno posiekany szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz bułka tarta dodatki: chlebki pita sałata warzywa (ogórek, pomidory, rzodkiewka ) Wykonanie: Wymieszać majonez, jogurt, miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części
Smaczny zeszytjesień. Wtedy ta zapiekanka ze śledziami i ziemniakami będzie w sam raz. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por 2 łyżki(...)masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy
Smaczny zeszytskórką z limonki, imbirem, ostrą papryką i sosami - sojowym i rybnym. Można je usmażyć na patelni grillowej a latem można z nich zrobić kotlety na grilla i podać w bułce z dodatkami. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru 1 strączek ostrej papryczki ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki 2 jajka oliwa albo olej arachidowy do podania: liście sałaty, sos chilli Przygotowanie: Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny
Smaczny zeszytzdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery... Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 i 1/2 szklani wody 1 łyżeczka masła 1 brokuł (500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 125 g sera mozzarella 1 jajko(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około
Kuchnia MagdaLenyzdrowe! Można wykorzystać do nich kaszę, która została z poprzedniego obiadu, wtedy nic się nie zmarnuje. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego lub pieczarkowego, a także w bułce z dodatkami jako burgery... Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 i 1/2 szklani wody 1 łyżeczka masła 1 brokuł (500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 125 g sera mozzarella 1 jajko(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 15 min., aż kasza wchłonie całą wodę. Studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około
Kuchnia MagdaLenymusicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 3 jajka duża marchew 3 ząbki czosnku duża cebula 1/4 szklanki oleju rzepakowego szklanka płatków owsianych 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ulubione zioła Sposób wykonania: Cukinię i marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię włóż do miski, lekko posól i odstaw(...)cebulę. Pozostaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek, a następnie ubij je na sztywna pianę. Cukinię odsącz z nadmiaru wody. Do naczynia, w którym znajduje się cukinia dodaj bułkę tartą, płatki owsiane, podsmażoną cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu delikatnie dodaj pianę z białej i bardzo powoli wymieszaj. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem, obsyp
365 dni dookoła kuchnijest przez kilka dnia SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 czerstwa kajzerka 2 jajka sól, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów do podania kasza gryczana, u mnie niepalona (ugotowana w osolonej wodzie do miękkości) + opcja: rukola SKŁADNIKI NA CUKINIĘ Z PATELNI: 1 cukinia 1 mała cebulka(...)niewielkiej ilości oleju. Jak się zeszkli wyłączam gaz. Czerstwą kajzerkę namaczam w ciepłej wodzie, w misce, tak by zanurzyła ją woda. Do mięsa dodaję 2 jajka, przesmażoną cebulkę. Bułkę nie do końca odciskam, zostawiam nieco wody. Dodaję ją do mięsa, przyprawiam, dokładnie wyrabiam. Mięso odstawiam na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, z mięsa formuje kotlety, obtaczam
Zasmakuj Kuchnidelikatnie spłaszczamy i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy burgery ok. 8-10 minut, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. Hamburger Bułki na burgery przekrawamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni kilka minut. Na spodzie bułki układamy listki sałaty, następnie burgera, którego smarujemy wcześniej przygotowaną salsą. Na wierzchu(...)układamy 2-3 cząstki karczochów i kilka kaparów. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Burgery serwujemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Salsa tonnata Inserite nel bicchiere del mixer i capperi, la maionese e i filetti di acciuga, aggiustando di pepe. Frullate il tutto fino ad ottenere una consistenza cremosa e omogenea. Lasciate raffreddare la salsa in frigorifero. Burger
La grande e la piccola cuocamożecie ugotować ziemniaki specjalnie na kotleciki . Smakują wybornie i uwielbiają je maluchy. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Kotlety ziemniaczane 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 40 g bułki tartej ((5 łyżek)) 3 ząbki czosnku 1 natka pietruszki przyprawy: pieprz, sól, papryka Sos pieczarkowy 400 g pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula 2 łyżki ciemnego sosu sojowego przyprawy(...)czosnku. Smaż do zarumienienia, a następnie zdejmij z ognia. Ziemniaki zagnieć na jednolitą masę. Następnie włóż je włóż do miski, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki połącz w misce. Następnie formuj z ciasta kulki, które następnie spłaszcz w dłoniach i obtocz w bułce tartej (3 łyżki). Układaj kotleciki
Przepisy na widelcu