crunchy burger, that tastes better than many traditional ones? Yes. That’s how good this oyster burger with egg is. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 2 burgery): 2 bułki do hamburgerów 2 duże boczniaki 3 jajka 2-4 łyżki mąki 2-4 łyżki panierki panko pomidor 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku sos sojowy pieprz sól olej(...)pokrój na plasterki pozostałe 2 jajka usmaż „sadzone” , posyp solą i pieprzem- jeśli masz patelnię do placków skorzystaj z niej – dzięki temu będą ładne i okrągłe bułki opiecz w piekarniku lub na patelni. Dolną połowę posmaruj majonezem, na nim ułóż plasterki pomidora, na nich chrupiącego „kotleta” z boczniaka i na koniec jajko. przykryj drugą połówką
SandraFrej.compietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg), 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, imbir mielony, Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć. Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka rozbełtać, dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem(...)Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, lub w rosole, kilka minut od wypłynięcia. zastawa
królestwo garówHamburgery w domowej wersji to pyszny fast food, któremu mało kto się oprze. Ale nie każdy robi domowe bułki do hamburgerów, a szkoda! Sama sięgam czasem po rozwiązania na skróty, wybierając w sklepie gotowe bułki o możliwie jak najlepszym składzie. Jednak… Artykuł Bułki do hamburgerów pochodzi
Kolorowy Przepisowniktylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest miękki, a na zewnątrz tworzy się przyjemna skorupka. Przepis na pulpeciki drobiowe(...)kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania
Niedzielny kucharzbędę, bo łatwo znaleźć je w internecie, za to skupmy się na walorach smakowych. A więc do dzieła 🙂 Składniki: - 1 kalarepa - ulubiona jarzynka - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Kalarepę cienko obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( można dodać odrobinę soli ) i gotujemy, aż staną(...)miękkie. Ja gotowałam 5 minut. Wykładamy plastry na szeroki talerz do odparowania i wystygnięcia. Posypujemy ulubioną jarzynką lub wystarczy posolić i popieprzyć. Roztrzepujemy w półmisku jajko, wysypujemy na talerz bułkę tartą ( najlepiej swojej roboty, te sklepowe lubią się palić ) Rozgrzewamy dobrze na patelni olej i smażymy z dwóch stron, na rumiano obtoczone plastry kalarepy najpierw w jajku, następnie w bułce
Kulinarne przemysleniakolejna amerykańska pyszność, jaką jest Tuna Melt. Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie serwowana w chlebie, chociaż na życzenie drugiej połówki zrobiłam także w bułce. I przyznam, że w bułce wygląda chyba nawet bardziej apetycznie ;-) Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka, ostoja wielu amerykańskich kolacji ma swoje korzenie na Południu(...)okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce) postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki) -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g) -1 gałązka selera naciowego -1/2 małej czerwonej cebuli -2 ogórki konserwowe -8 plasterków sera cheddar -1 pomidor -1,3 szkl. majonezu
Zielona KuchniaObłędne tosty w migdałowo orzechowej panierce. Do zrobienia ich najlepsze są bułki mleczne albo chałka. Usmażcie ich więcej bo na jednym nie poprzestaniecie. Podałam je z jogurtem, owocami sezonowymi i miodem. Pyszne letnie śniadanie z tostami które można zabrać do pracy, albo zjeść w domu popijając szklanką mleka. Tosty przygotowałam ze Śniadaniową klasyczną bo żadne śniadanie nie może się(...)niej obyć. składniki: 3 bułki maślane 2 jajka 1/2 szklanki migdałów mielonych 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych / można zastąpić pszenną/ 2 łyżki mąki migdałowej / można zastąpić pszenną/ cynamon szczypta miód wielokwiatowy 200 g jogurtu greckiego 4 morele 50 g malin 50 g borówek 50 g porzeczek margaryna Śniadaniowa klasyczna Wykonanie: Bułki kroję na kromki dwu centymetrowe. Jajka
wesoła kuchniaburger na bazie buraka. Co będzie ci do niego potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty lub czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej(...)masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia nawet dla najbardziej wytrawnego mięsożercy! „Artykuł zewnętrzny” (function(){ wvdX
Kuchcik gotujeugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki(...)minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę
Via GustoZupa kalafiorowa czy kalafior polany masełkiem z bułką tartą to smaczna klasyka.Dla odmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany. 1 średniej wielkości kalafior 2 jajka pół szklanki mąki pszennej ok. pół szklanki wody Bułka tarta Olej do smażenia Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli(...)sicie i przelewamy zimną wodą. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta, panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym
Andzia Pichcigrillowej, przetrzyj ruszt ręcznikiem papierowym. Następnie grilluj uformowane burgery, po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu kotletów, na tej samej patelni opiecz bułki. Pomidory pokrój w plastry, sałatę podziel na liście, umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Bułki posmaruj z obu stron sosem(...)steków i burgerów. Na spód połóż sałatę, następnie plaster pomidora, kotlet i jeszcze jeden kawałek pomidora. Całość nakryj drugim kawałkiem bułki. Burgera podawaj z grillowanymi warzywami lub innymi ulubionymi dodatkami. Jak widzicie hamburger wołowy to jest żadna filozofia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości mięso i kolorowe, świeże dodatki. Ważny jest
kuron.com.plburaki 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( może być też każda inna kasza, która pozostała z obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki 2 łyżki posiekanej natki sałata rzymska 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżką tahiny sok z połówki cytryny 150 ml jogurtu naturalnego jajko(...)włoskiego, kminu, anyż i cynamon) i zeszkloną cebulę. Posiekaj drobno żurawinę i dodaj do buraków, dodaj sezam, pestki słonecznika i posiekany czosnek. Następnie dodaj mielony len lub bułkę tartą i posiekaną natkę. Wymieszaj masę. . Uformuj jednakowe kulki. Obtocz w bułce tartej lub mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż kotlety i lekko spłaszcz dociskając palcami. Smaż kilka minut na średnim
AZgotuj!wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami i podsmażoną wcześniej, drobno pokrojoną cebulką. Dodać sól do smaku (pamiętając, że wcześniej gotowane ziemniaki były solone). Wszystko razem wymieszać. Dodatkowo: * jajko * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety(...)obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Zrób to smaczniemasła Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek: 1. Ciasto: Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski, następnie wlewamy mleko i lekko roztrzepane jajko, dodajemy margarynę. 2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy ciasto. 3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. 4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wcześniej posmarowaną margaryną. 5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia(...)przez około 40 minut. 6. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek. Przepis bierze w udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiele Śniadań Jedna Śniadaniowa
Izabelawkuchniobiad. Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać te, które zostały nam np. z obiadu lub z przygotowań sałatki. Takie kopytka wspaniale smakują z dowolnym sosem, bułką tartą i tłuszczykiem lub polane tłuszczem i cebulką (tak najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad. Do tego ulubione surówki np.: surówka z czerwonej kapusty surówka(...)czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę (jeszcze lekko ciepłe, choć można też użyć ziemniaków pozostawionych
Słodkie okruszki