pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól, pieprz czarny i ziołowy * gałka muszkatołowa * 2 łyżki masła * mleko Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam(...)patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew. Ostudziłam. Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę. Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam Białka ubiłam z odrobiną soli
Pieprzyć z Fantazjąmajonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam(...)marynatą. Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru. Podawałam z ziemniakami i sałatą. Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta
Pieprzyć z Fantazjąaromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu(...)takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach – bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi
Pieprzyć z Fantazjąśmietaną/jogurtem lub mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze(...)będą chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu. Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni. Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja). Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka minut. Odsączam
Zasmakuj Kuchnimojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Składniki: Spód: 75 g masła 135 g bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka Philadelphia 4 jaja 150 g cukru 150 g masła Dekoracja: karmel przepis orzechy pekan Przygotowanie(...)Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód. 150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła
Smakowity Blog Kulinarnyszczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij(...)odciąć głowę, ale najlepiej ściągnąć skórę razem z głową – wtedy łatwiej nafaszerować rybę. Przełóż skórę na deskę, zeskrob delikatnie resztki mięsa jakie na niej zostały. Krok 2 Namocz bułkę w mleku, kiedy zmięknie odciśnij z mleka. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła na jasny krem. Odkrój mięso od kręgosłupa, staraj się
Niedzielny kucharzczasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)zmielone orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej
Korniszonkiczasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)zmielone orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej
Gotujemy i jemyprzykład połączenie grzybów, masła i tymianku. Gdyby dodać te trzy składniki do makaronu i posypać parmezanem wyszedłby obłędny obiad. W tym przepisie mamy dodatkowo pomidory, orzechy laskowe i bułkę tartą, więc to nie mogło się nie udać. Wszystko dzieje się w kilkanaście minut. Wypróbujcie! Przepis jest nieznacznie zmodyfikowany. Ilość porcji: 3 porcje Czas przygotowania: 25 minut Składniki: pieczarki – 150g(...)suszone grzyby – 10g bułka tarta – 20g orzechy laskowe – 20g tymianek suszony – 1 łyżeczka czosnek – 4 ząbki pomidory krojone – 1 puszka (400g) makaron – 250g masło – 1 łyżka olej – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Orzechy utłucz w moździerzu. Następnie wymieszaj je z bułką tartą, tymiankiem
wiecejwarzyw.plmożna tak po prostu wyskoczyć w 5 minut po pieczywo. Jednak ja uważam, że to właśnie plus i pretekst do tego, by wrócić do domowego wypieku bułek i chleba. Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a zapach gorącego pieczywa wynagradza poświęconą chwilę. Zachęcam do upieczenia delikatnych bułeczek na jogurcie. Ja posypałam je serem, ale równie dobrze będą smakować(...)formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Serowe bułki na jogurcie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogtysiąca wysp) mogą stanowić idealną przekąskę na spotkanie w gronie znajomych czy przyjęcie rodzinne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g filetu piersi z kurczaka 4 łyżki płatków kukurydzianych 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy curry 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w nieduże paski. Oprószyć solą(...)pieprzem, odstawić na 10-15 minut do lodówki. 2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. 3. Płatki kukurydziane pokruszyć, wymieszać z bułką tart i curry. 4. Mięso wyjąć z lodówki. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej, następnie w jajku i na końcu w mieszance bułki tartej z płatkami. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Danka Pichciryżowe z brokułem. Ja je podałam z surówką z tego przepisu , polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 2/3 szklanki ryżu 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Dobrze(...)odcedzić. Przełożyć do miseczki. Podusić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajko, curry. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej. 3. Formować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipomidory · Ricotta · Olej do smażenia · Sezam bułka tarta · Oregano · Sól · Papryka ostra · Jajko Składniki na sos Tzatziki(...)Ogórek · 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą. 2. Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy. 3. Do drugiego naczynia wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. 4. Kurczaka panierujemy w jajku następnie w mieszance z bułki tartej. 5. Smażymy
Kulinarna Chwila