bułki - 33426 przepisów (strona:367/2229)

Panierowany dorsz z surówką z kapusty z czarnuszką 105

efekcie mamy pyszny obiad, ze wspaniałymi wspomnieniami wakacji w tle. Składniki (na 2 porcje): 2 świeże polędwice z dorsza – każda po około 200g jajko bułka do panierowania mąka do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia cząstki cytryny do skropienia Sałatka: 200g białej kapusty 1 średnia marchewka łyżka cukru 3 łyżki octu jabłkowego łyżka oleju pół łyżeczki(...)kwaśną lub słodką lub pikantną, możemy dodać odpowiadającą nam ilość octu czy cukru.   Rybę myjemy, osuszamy bardzo dokładnie w ręczniku papierowym. Na talerz wysypujemy mąkę, a na drugi bułkę tartę. Do głębokiego talerza wybijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Rybę z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy dokładnie w mące, nadmiar strzepujemy. Następnie obtaczamy w jajku i bardzo dokładnie

Smaczna Strona
Pasztet z dziczyzny 62

macerowania mięsa najlepsze jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Przygotowania zacznij w dniu poprzedzającym pieczeniem. Mięso przyprawione jałowcem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)liście laurowe, jałowiec) oraz połowę cebuli. Gotuj je przez około godzinę, do uzyskania miękkości, po czym wyjmij z wywaru i ostudź. Nie wylewaj wywaru, ponieważ przyda się do namoczenia bułek i grzybów, kiedy stanie się letni. Wystudzone mięso zazwyczaj miksuję w malakserze, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, doskonale sprawdza się maszynka do mielenia mięsa (wówczas główny składnik musi być

Szybko Tanio Smacznie
Domowe hamburgery 99

domowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość.  A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie(...)przed oczami - zielonego z bordowym. To nie przeszkadza w funkcjonowaniu ani trochę :)  Mam nadzieję, że jest więcej jest takich osób. Zostawiam więc na blogu kolorowego domowego burgera, z bułką domowego wypieku.  Składniki na bułki: 50 g świeżych drożdży  300 ml ciepłego mleka  1 płaska łyżeczka cukru  500 g mąki pszennej

bistro mama
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 158

panierować mięso w wiórkach koksowych. Smakuje niesamowicie! Przepis na kurczaka po tajlandzku w panierce kokosowej Składniki: filety z piersi lub udek kurczaka, wiórki kokosowe wymieszane pół na pół z bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów(...)ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób tak: z kurczaka przygotuj kawałki na średniej wielkości kotlety, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panieruj najpierw jajku, następnie w bułce wymieszanej z wiórkami, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Przygotowanie sosu zacznij od warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut

Kulinarna Polska
Roladki schabowe z pieczarkami 95

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 duże plastry schabu sól, pieprz 5 dużych pieczarek 0,5 małej cebuli 0,5 łyżeczki majeranku olej do smażenia 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam na nim cebulę. Pieczarki obrałam i starłam na tarce(...)tarce na drobnych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kotlet posypałam serem, a na serze rozłożyłam po połowie pieczarek. Następnie mięso zwinęłam w roladki. Jajko roztrzepałam z odrobiną soli. Bułkę tartą wysypałam do miseczki. Roladki opanierowałam w jajku i w bułce i wyłożyłam na patelnię na rozgrzany olej. Roladki smażyłam pod przykryciem, z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyłam

Waniliowe Improwizacje
pyszne grzanki z foremek muffinkowych... 81

Składniki: bułka paryska 1 sztuka, woda zimna 1 szklanka, kiełbaska 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka mała, pieczarki 4 sztuki średnie, jajka 3 sztuk, pieprz mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, dodatki: pomidory, szczypiorek Kiełbaskę pokroić na plasterki, na oleju podsmażyć na złoty kolor, przełożyć na talerz, na tym tłuszczu usmażyć pokrojone pieczarki(...)cebulą do odparowania wody. Formę do muffinek większą wysmarować olejem, kromki bułki paryskiej zwilżyć wodą i wkładać je do foremek. Do każdej foremki włożyć pieczarki, plastry kiełbaski, dodać całe jajka z solą, pieprzem, oregano. Piekarnik nagrzany na 160C, termoobieg, grzanki piec około 20-25 minut, podawać z pomidorami, szczypiorkiem - bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie krojonej bułki paryskiej, najlepsza jest taka

W Mojej Kuchni Lubię
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 123

kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie: - 2kg winnych jabłek (u mnie "złota reneta") - 3 łyżki cukru (daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy: - 120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki(...)się klei), na wielkość trochę większą od dna blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyklejamy nim spód i formujemy brzeg wys. ok. 1cm. Spód posypujemy bułką tartą (gdy zapomnimy- ja ostatnio zapomniałam, to nic wielkiego, pierwszego dnia ciasto było bardziej wilgotne niż zwykle, na drugi już było ok.). Na ciasto obsypane bułką tartą wykładamy równą warstwę

Smaczne Zdrowe
Meksykański kociołek z klopsikami 176

wieprzowymi, ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g białego ryżu – 1 woreczek(...)płaska łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 1 opakowanie meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia       *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie

Blog z Apetytem
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 124

jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć(...)dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę, włożyć do miseczki, palcami zagnieść, żeby powstała kruszonka. Białko które nam zostało, ubić na sztywną pianę ze szczyptą

Agusiowe smakołyki
Drobiowe kotleciki z jajkiem 104

papryki zielonej ·        4 jajka ·        3 łyżki mleka ·        3 łyżki bułki tartej oraz do panierki ·        3 łyżki mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)Pieprz ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.   Mięso drobno kroimy, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tarta, doprawiamy solą oraz papryką, łączymy z mąką i dokładnie wyrabiamy. 2.   Do miski wbijamy pozostałe jajka, dolewamy mleko, dodajemy drobno pokrojone papryki i doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.   Masę jajeczną wylewamy na rozgrzany olej i smażymy

Kulinarna Chwila
Kotlety z fasoli czerwonej 87

Kotlety z fasoli czerwonej to mój pomysł na wegetariański posiłek. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie surówki jako obiad lub w bułce z sałatą i pomidorem jako burger na lunch lub na kolację. To danie danie, łatwe do przygotowania i szybkie, z prostych składników. Puszkę fasoli możemy trzymać w pogotowiu w spiżarce i mieć zawsze pod ręką. Warto więc zapamiętać(...)puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szkl ugotowanego ryżu 1 jajko 1 marchewka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej sól pieprz olej bułka tarta Jak zrobić kotlety z fasoli czerwonej: Zaczynamy od nastawienia do grzania patelni z niewielka ilością oleju. Następnie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej, podsmażamy. Potem marchewkę obieramy

Dorota Smakuje
Ziemniaczane kotlety w towarzystwie pieczarek i rukoli 142

szklanka mąki - 250g sera żółtego - szczypiorek - 3 jajka - przyprawy (sól, pieprz, kminek, czosnek, ostra papryka) - 250g mini pieczarek - 4 łyżki śmietany do zup i sosów - rukola - 1 łyżka oleju - bułka tarta Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy. Ziemniaki jeżeli nie są już ubite, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ubijamy. Ser ścieramy na tarce i wrzucamy do ziemniaków. To samo robimy(...)usmażoną cebulą, jajkami, mąką, szczypiorkiem, niewielką ilością bułki tartej i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Sprawdzamy smak mieszanki i jeśli nam odpowiada formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i w zależności od upodobania smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. W obu przypadkach trzeba obrócić kotleciki na drugą stronę. Przechodzimy do przygotowania pieczarek. Z racji

Związek na patelni
Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 122

pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie(...)przekładamy do miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus  Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko

Andzia Pichci
szarlotka wg s. Anastazji 157

łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1500 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu cukier do jabłek – do smaku 2 łyżki bułki tartej wykonanie: Połowę jabłek kroimy w grubszą kostkę a pozostałą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka mieszamy i smażymy. Dodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku. Mąkę(...)następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie s. Anastazja nie podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy

Domowy Smak Jedzenia