bułki - 33426 przepisów (strona:358/2229)

Kruche ciasto śliwkowe 73

foliowego, schłodzić w lodówce, a najlepiej w zamrażalniku przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszając w palcach wylepiając nim spód formy ( na spód przeznaczyć 70 % ciasta ) pozostałą część zostawiamy na górę

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z soczewicy 79

miski zmiksować na puree, dodać cebulę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz całość dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 20 cm x 8 cm lub podobną, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć doprawioną masę, wyrównać wierzch, można wierzch pasztetu posmarować olejem roślinnym. Do rozgrzanego piekarnika do 180 st C wstawić pasztet, a na dno piekarnika wsunąć naczynie z gorącą wodą, pasztet piec

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem 78

odrobiną gałki muszkatołowej, która idealnie pasuje do tego farszu, farsz taki nadaje się nie tylko do pierogów. Farsz wykorzystuję do nadziewania naleśników , które później obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, a następnie opiekam, powstają super krokiety. Pierogi można przygotować w większej ilości, ugotować i zamrozić, dobrze jest mieć coś na „czarną godzinę”. Z czym podać pierogi? Jest bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 83

wcześniej z lodówki, one też powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie schładzać ciasta, które lubi ciepło. Wracając do dzisiejszego placka drożdżowego, ciasto jest elastyczne i przypomina ciasto na bułki. Wykładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy i przekładamy do formy, dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta i przystępujemy do etapu końcowego. Czyli nakładania dodatków – rabarbaru, gruszek, kruszonki i cukru trzcinowego. Teraz ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle ze śliwkami-twarogowe 73

knedle. Knedle dzięki swojej bogatej historii mają wiele odmian. Można dziś znaleźć przepisy na knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso. Dziś przepis na typowo jesienne knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle

SprawdzonaKuchnia.pl
Kalafior w sosie 74

Czas czytania: 2 min Jaki jest Wasz ulubiony przepis na kalafiora? Kalafior z wody podany z masełkiem i tatrą bułką, a może zapiekany z serem? Ciekawa jestem czy próbowaliście potraktować małe różyczki kalafiora tak, jak mięso i przygotować go w sosie? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie tego przepisu, kalafior w sosie kokosowo-pomidorowym z orzechami nerkowca to propozycja jesiennego dania

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowo-bananowe 77

pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm lub małą kwadratową 20 x 20 cm może być również keksówka, wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub kaszą manną, przelać masę, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25 do 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Keks piernikowy 88

delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć mieszając łyżką lub mikserem, tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo. Keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem obsypać tartą bułką lub mąką krupczatką albo migdałami, przelać do niej ciasto. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, jeśli będziecie używać termoobiegu zmniejszcie temperaturę

SprawdzonaKuchnia.pl
Lepki chleb bananowy 81

może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką. Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-mini 79

rodzynki przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące. W niewielkiej misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Tortownicę o średnicy 17 cm wysmarować masłem i wysypać mąka krupczatką lub tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnia, nastawić temperaturę na 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, ciasto pieczemy przez około

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty II 80

całość wymieszać, wystarczy zrobić to łyżką do połączenie się składników. Foremkę o wymiarach 12 x 23 cm, może być odrobinę większa wysmarować olejem i obsypać np. otrębami lub tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami. Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebek bananowy z żurawiną 89

być mrożona Instructions Mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cynamon , gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok. Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany , powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko , wymieszać. Następnie dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 87

czasie doprawić jeszcze solą i przyprawami dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, jeśli okazałoby się, że masa jest zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 78

wspaniałego, wyszukanego smaku to sedno smaku. Chleb z orzechami może być upieczony, jak już wspomniałam w garnku żeliwnym lub w keksówce. Z ciasta możecie też przygotować bagietki , lub duże bułki i upiec je na blaszce. W każdej wersji pieczywo jest wspaniałe ! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem. Koniecznie spróbujcie kanapki ze świeżego chlebka

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z jagodami i malinami 84

żeby woda nie wrzała zbyt mocno, bo pierogi rozkleją się. Po około 5 minutach, pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub przypieczoną tartą bułką z masłem i miodem. Smacznego! Artykuł Pierogi z jagodami i malinami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl