puree z dyni – 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania blatu – sól, pieprz Składniki masełko szałwiowe: – 50 g masła – szczypta soli – 1 płaska łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki świeżych listków szałwii Przygotowanie : Puree przełóż do miseczki, dodając mąkę cały czas mieszając ciasto. Nie dodawaj jednak całej mąki od razu, może cię okazać, że jest(...)lekko przyciśnij do środka. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. SOS MAŚLANY: Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę soli, bułkę tartą i podgrzewaj aż bułka zacznie się nieco rumienić. Na koniec dodaj listki świeżej szałwi i jeszcze kilka chwil podgrzewaj aż listki podsmażą się. Gnocchi układaj w głębszych talerzach, polewaj masełkiem
nietylkopasta.plcebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa potoczna, majonez z chleba z czerwoną papryki chili, bułką tartą i oliwą z oliwek, jest dodawana do potrawy jako przyprawa, aby jeszcze bardziej, wzmocnić smak Bouillabaisse. Legenda, w której jest zawsze, ziarnko prawdy głosi, że zupa Bouillabaisse, swoje korzenie(...)łyżek oliwy z oliwek ✅ Świeży tymianek ✅ Świeża pietruszka ✅ Starta skórka z pomarańczy ✅ Szczypta szafranu ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony Rouille ✅ 1 ząbek czosnku ✅ 1 papryka chili ✅ 5-7 łyżek bułki tartej ✅ Oliwa z oliwek ✅ Bagietka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Zdejmij skórę z każdego fileta. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej oliwę i wrzuć koper włoski, cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. 🛠️ Po chwili wlej
RafalCookPyszne, szybkie, pulchne i szybko znikające bułki dla wszystkich smakoszy dobrego pieczywa. Bułki robi się naprawdę szybko i są znakomite na śniadanie z miodem, dżemem czy do wędliny. Bułki śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProste, klasyczne kotlety w paprykowej odsłonie ☺️ łatwe i tanie w wykonaniu Składniki : Piersi kurczaka Jajka Bułka tarta Olej Sól, pieprz, słodka wędzona papryka Piersi kurczaka rozkroilam na pół, rozbiłam. Jajko rozbełtalam z solą i pieprzem. Do bułki tartej dodałam paprykę wędzoną. Panierowalam w jajku i bułce, smazylam na oleju. Podałam z ziemniakami i kapustą
Kulinarne blogowaniepieczarkami – makaron z szynką Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 200-250 g makaronu (cienkie spaghetti lub inny) – 100 g masła – 2 ząbki czosnku – 2-3 łyżki bułki tartej – 2 łyżki kaparów – 1 cytryna – 1 łyżka świeżych listków tymianku – 2-3 łyżki serka ricotta – 1/2 łyżeczki płatków chilli – 1/3 szklanki listków świeżej bazylii – sól(...)smaż ją 1-2 minuty aż odda soki do masła i nieco się zrumieni. Wyjmij plasterki cytryny i odłóż, możesz je wykorzystać do dekoracji dania. Do masła dodaj bułkę tartą i sporą szczyptę soli. Podsmażaj 2 minuty po czym dodaj czosnek, chilli, kapary i posiekany tymianek. Wszystko podsmażaj 2-3 minuty aż bułka będzie rumiana ale czosnek jeszcze nie zacznie
nietylkopasta.plpora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka + 1 łyżka oleju sól, świeżo zmielony pieprz do smażenia smalec lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Schab umyj, oczyść z błonek i odsącz na papierowym ręczniku(...)całej kuchni. Na patelnię dodaj sporą łyżkę smalcu lub masła klarowanego, tak by po rozpuszczeniu pokryły całą patelnię. Przygotuj dwa płaskie talerze: na jeden wysyp mąkę, na drugi bułkę tartą. Do głębszego talerza wbij dwa całe jajka, dodaj większą szczyptę soli oraz łyżkę oleju, roztrzep widelcem. Możesz je także delikatnie popieprzyć. Jeśli chcesz, użyj tym razem do przyprawienia białego pieprzu
Zasmakuj Kuchnijajko 3 łyżki oleju + olej do smażenia garść natki pietruszki (opcjonalnie) przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa) Soczewicę umieść na sitku i dobrze wypłucz. Przesyp do garnka, zalej 1,5 szklanki wody, zagotuj, zmniejsz moc palnika do najmniejszej, przykryj i zostaw(...)zdejmij z palnika. W dużej misce wymieszaj soczewicę, warzywa, mąkę i jajko. Jeśli masa wydaje się za mokra i bardzo klej ą ca wsyp 3-4 łyżki bułki tartej. Z gotowej masy formuj jednakowej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki, wielkości mniej-więcej dłoni, i obtaczaj w bułce tartej. Schłodź przez godzinę w lodówce. Rozgrzej olej na nieprzywieraj ą cej patelni
Lejdi of the housepszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 18% Nadzienie: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać dokładnie nożem(...)papierze do pieczenia rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości blachy (możemy podsypać odrobiną mąki). Następnie ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki. Ciasto w blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta. Blachę
Danka PichciSkładniki / 4 porcje: – 500g mięsa mielonego z indyka – 1 jajko – bułka tarta – sól, pieprz, – olej rzepakowy – 300 g makaronu Sos: – 2 puszki krojonych pomidorów – 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę – 2 posiekane ząbki czosnku – pół pęczka bazylii – szczypta cukru – łyżka koncentratu pomidorowego – 2 łyżki oliwy z oliwek(...)sól i pieprz – parmezan do posypania Przygotowanie: Przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj z jajkiem. Przypraw sola i pieprzem. Dodaj trochę bułki tartej aby kuleczki lepiej się formowały. Następnie rozgrzej patelnie, obtaczaj małe kuleczki w bułce i smaż kilka minut na złoty kolor. Tak przygotowane pulpeciki przełóż do naczynia i przykryj żeby nie wystygły. Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej
I LOVE LIFEsmutno. Zamknięte cmentarze, zalane deszczem ulice, chłód, wiatr, pandemia wzmaga swoją siłę. Aby się rozgrzać wzięłam udział w listopadowej Piekarni Amber , przy piekarniku zawsze cieplej. Tym razem piekliśmy cynamonowe bułki na zakwasie. Przepis na te małe cuda pochodzi z bloga The perfect Loaf . Przepis w oryginale podany co do grama i minuty, ja się za bardzo temu nie podporządkowałam, piekłam(...)przeczytaniu przepisu po swojemu. Bułki wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie, lukier przepyszny, polecam zatem do wypróbowania. Słodkie bułki na zakwasie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesporą ilość kotlecików, niestety nie policzyłam ile mi wyszło) 200g komosy ryżowej 1 średnia cukinia 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku bułka tarta 50 g startej mozzarelli 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Komosę gotujemy ok 20 minut. Cukienię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym oleju(...)będą miękkie. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą komosę, warzywa z patelnii, odciśniętą z soku cukinię, startą na małych oczkach mozzarellę i przyprawy: sól, pieprz, papryki. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Ja dodałam 2 czubate łyżki i to wystarczyło, aby moje kotleciki nie rozpadały się podczas smażenia. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Zawsze warto zrobić
Walijskie Pichcenieminut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów* – 125 g mąki pszennej – sól, pieprz – 50 g masła – 1 łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – kilkanaście listków świeżego tymianku Przygotowanie : PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części, ale nie krój(...)się jeszcze bardziej widoczne. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem
nietylkopasta.plnajlepiej wykorzystać dynię Hokkaido lub piżmową ze względu na ich mięsisty i zwarty miąższ, jeśli jednak użyjecie dyni o większej zawartości wody, możecie dodać do masy więcej ziemniaków, lub bułkę tartą albo odrobinę mąki (wtedy kotleciki będą mniej puszyste ale zwarte). Świetne na obiad, przekąskę do pracy, czy ciepłą kolację. Siadajcie do stołu! :D Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą Potrzebujesz(...)piżmowej 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 50g sera feta 1/2 łyżeczki płatków chili 4 gałązki tymianku / 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 6 listków szałwii sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Dynię umyj, wydrąż nasiona i posmaruj warzywo oliwą - piecz 30min. w 190*C. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 3. Upieczoną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaraczej w wersji o umiarkowanej pikantności, można więc kurczaka podać z nieco pikantniejszymi dodatkami. U mnie kurczak w sosie barbecue był pieczony w piekarniku i część była panierowana w bułce, a część w samej marynacie. Obie wersje są bardzo smaczne, chociaż ta w panierce nieco bardziej soczysta w środku. Panierka będzie bardziej przypieczona, jeśli kurczaka usmażymy w głębokim tłuszczu. Marynatę(...)wina wytrawnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju. Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje i się
Kuchcik gotuje