bułki - 33426 przepisów (strona:350/2229)

Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy 90

duże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)cukinię. Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę. Smacznego. :) Uwagi

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z pieczarkami 100

push({}); Drukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża cebula 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera (ostrego) 4 łyżki bułki tartej 2 całe jajka surowe 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy(...)kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Cebulę odrobinę solimy wtedy szybciej mięknie. Ser ścieramy na tarce W misce mieszamy pokrojone jajka, przesmażone zimne pieczarki, cebulę, bułkę tartą, ser oraz surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z jajek i pieczarek 93

zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety z jajek i pieczarek Porcje 8 Składniki 500 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 mała cebula (opcjonalnie) bułka tarta 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) olej sól pieprz Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki do czasu(...)podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę. Na koniec dodajemy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy, jeśli masa okaże się rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego. Zapraszam również na kotlety jajeczne

To co lubię - gotuję i polecam
Chili dog 113

wołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba. Składniki (4 porcje) -4 bułki do hod dogów -4 kiełbaski typu bratwurst lub parówki -400 g mielonej wołowiny -1/2 czerwonej lub zielonej papryki -1/2 cebuli -2 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów -1 łyżeczka chili(...)pieprzem. Poddusić kilka minut. Dodać fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok). Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 525,3 kcal Tłuszcz: 22,5g Białko: 35g Węglowodany

Zielona Kuchnia
Pyszne klopsiki z białej kiełbasy. Wychodzą nawet lepiej niż z mielonego. PRZEPIS 139

samo jak mięso mielone. A więc na przykład przygotować z niej pyszne klopsiki. Przepis na klopsiki z białej kiełbasy Składniki: 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 cebule, 2 ząbki bułki tartej, 2 łyżki bułki tartej, 200 gramów pieczarek lub kurek (u nas pół na pół), 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, olej(...)zrobić klopsiki z mięsa mielonego? Kiełbasę wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną 1 cebulę i bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi, następnie formuj małe klopsiki – jeśli zwilżysz dłonie wodą, pójdzie ci dużo lepiej. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż klopsiki i zdejmij. Teraz na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę i posiekany czosnek, przesmaż chwilę dorzuć grzyby (pieczarki

Kulinarna Polska
Pieczone "frytki" z cukinii 113

substytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają .  Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - ok 50 g bułki tartej - ok. 50 g startego sera - 2 małe, kurze jajka - sól, pieprz, mielony czosnek, suszona natka pietruszki, ketchup - do smaku Cukinie dokładnie myję. Następnie odcinam końcówki . Kroję na mniejsze paski(...)frytki. Jajko rozkłócam z solą, pieprzem i czosnkiem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek.  Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik

Kuchnia Pełna Emocji
Torcik porzeczkowy babci Mirki 95

trochę beztroski między warstwami porzeczkowego torciku :) Torcik porzeczkowy Potrzebujesz: Spód 250g mąki 100g cukru 2 żółtka 120g masła skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie 50g płatków migdałów 1 łyżka bułki tartej 400g czerwonych porzeczek 2 białka jaj 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Spód 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 2. Uformuj(...)wyłóż nim formę do ciasta. 4. Nakłuj ciasto obficie widelcem i piecz 20min. w 180*C. Nadzienie 1. Porzeczki umyj i oberwij owoce z gałązek. 2. Migały wymieszaj z bułką tartą. 3. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną - zmiksuj na lśniącą masę. 4. Do ubitej piany wmieszaj delikatnie porzeczki. 5. Na upieczony spód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
FASOLKA SZPARAGOWA NA DWA SPOSOBY + FILMIK 110

SKŁADNIKI :  1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej )  około 150 g masła  2 ząbki czosnku  sól do smaku  1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy.  SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, bułką tartą polewamy fasolę i od razu podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche ciasto ze śliwkami. 139

pieczenia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła (200 g.) 2 jajka Dodatkowo: śliwki 1 pełna łyżka bułki tartej 2 pełne łyżki cukru Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać sól, pokrojone zimne masło i wbić jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć(...)folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić pół godziny w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki. W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą. Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać śliwki cukrem

Agusiowe smakołyki
Najlepszy jabłecznik 121

otarta z 1 małej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany do tego: 2 kg mało soczystych aromatycznych jabłek 1 cukier waniliowy 1 duża łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi  Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier(...)czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam  na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem.  Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam jabłka.To wszystko

Co w garnkach piszczy
Amerykańska kanapka Sloppy Jessica 134

minut. Makaron ugotować al dente. W garnuszku umieścić śmietankę, mleko i sery. Dodać musztardę i chili. Podgrzewać, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Bułki rozkroić wzdłóż. Posmarować obie części przygotowanym sosem do pizzy. Posypać tartą mozarellą. Podpiec kilka minut w piekarniku aż mozarella zacznie się rozpuszczać. Na dolną część bułki położyć po porcji wołowiny(...)chilli. Na wierzch porcję makaronu w sosie serowym. Ostrożnie przykryć górnymi częściami bułek. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 1358 kcal Tłuszcz: 68,1g Białko: 60,3g Węglowodany: 121,9g Smacznego

Zielona Kuchnia
Kotlety ziemniaczane 103

ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebulka drobno posiekana 2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do przygotowania kotletów potrzebować(...)Wyrabiam, na koniec dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Wyrabiam gładkie ciasto. Do głębokiego talerza wbijam jajko, roztrzepuję widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku i w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju

Zasmakuj Kuchni
Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym 164

danie i nadała mu lekkości. 2 kabaczki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku skórka z cytryny - trochę pieprz i sól do smaku olej do smażenia 2 jaja bułka tarta ( u mnie bezglutenowa) Dip: opakowanie jogurtu 200 ml 1 ząbek czosnku sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku sałata masłowa Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki(...)Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron. Odsącz usmażone krążki

AZgotuj!