bułki - 33426 przepisów (strona:347/2229)

MIĘCIUTKIE KOTLECIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ, CUKINII I WARZYW 91

sporą ilość kotlecików, niestety nie policzyłam ile mi wyszło) 200g komosy ryżowej 1 średnia cukinia 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule czerwone  2 ząbki czosnku bułka tarta 50 g startej mozzarelli 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Komosę gotujemy ok 20 minut. Cukienię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym oleju(...)będą miękkie. Studzimy. W misce mieszamy ze sobą komosę, warzywa z patelnii, odciśniętą z soku cukinię, startą na małych oczkach mozzarellę i przyprawy: sól, pieprz, papryki. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Ja dodałam 2 czubate łyżki i to wystarczyło, aby moje kotleciki nie rozpadały się podczas smażenia. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Zawsze warto zrobić

Walijskie Pichcenie
Gnocchi z batatów 95

minut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów* – 125 g mąki pszennej – sól, pieprz – 50 g masła – 1 łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – kilkanaście listków świeżego tymianku Przygotowanie : PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części, ale nie krój(...)się jeszcze bardziej widoczne. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem

nietylkopasta.pl
Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą 113

najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido lub piżmową ze względu na ich mięsisty i zwarty miąższ, jeśli jednak użyjecie dyni o większej zawartości wody, możecie dodać do masy więcej ziemniaków, lub bułkę tartą albo odrobinę mąki (wtedy kotleciki będą mniej puszyste ale zwarte). Świetne na obiad, przekąskę do pracy, czy ciepłą kolację. Siadajcie do stołu! :D Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą Potrzebujesz(...)piżmowej 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 50g sera feta 1/2 łyżeczki płatków chili 4 gałązki tymianku / 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 6 listków szałwii sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Dynię umyj, wydrąż nasiona i posmaruj warzywo oliwą - piecz 30min. w 190*C. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 3. Upieczoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak w sosie barbecue 96

raczej w wersji o umiarkowanej pikantności, można więc kurczaka podać z nieco pikantniejszymi dodatkami. U mnie kurczak w sosie barbecue był pieczony w piekarniku i część była panierowana w bułce, a część w samej marynacie. Obie wersje są bardzo smaczne, chociaż ta w panierce nieco bardziej soczysta w środku. Panierka będzie bardziej przypieczona, jeśli kurczaka usmażymy w głębokim tłuszczu. Marynatę(...)wina wytrawnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju. Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje i się

Kuchcik gotuje
Panierka paleo (bezglutenowa) 84

Czym zastąpić bułkę tartą? To chyba jedno z częstszych pytań ludzi przechodzących na żywienie paleo. Sam muszę ze wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – panierka bezglutenowa – co i jak? Panierka paleo może być albo(...)też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczów omega-6 , więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Dlaczego wykluczamy bułkę tartą? Zobacz: Zboża szkodzą . Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany

PaleoSMAK
KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 117

kotlety schabowe z kością.   Przepis na kotlety schabowe z kością.     Kotlety schabowe z kością panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety marynowane w mleku, cebuli i czosnku.       Kotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać(...)warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka do panierowania roztrzepane mleko, plasterki cebuli, 2 ząbki czosnku i gałązka świeżego tymianku do marynowania sól i pieprz do smaku smalec do smażenia Kotlety

Moja Książka Kucharska
Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane 432

Dufinki ziemniaczane z serem żółtym to pyszne kulki z gotowanych ziemniaków, obtoczone z bułce tartej i usmażone na oleju. Ta prosta potrawa może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, podana np. z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne. Składniki na dufinki ziemniaczane(...)serem żółtym: 750 g ziemniaków 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ostra około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia   Przygotowanie Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni

e-PrzepisyKulinarne
Bułki dyniowe 132

Przepis na bułki zaczerpnięty od Doroty z Moje Wypieki. Bułki są pulchne, żółciutkie, idealne na kanapki. Posypane pestkami dyni zyskują na smaku i wartości odżywczej, polecam. Bułki śniadaniowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sznycle z indyka 88

Składniki:         2 piersi z indyka ok. 500 g   2 łyżki papryki słodkiej   pieprz   sól   1 szklanka mąki   1 szklanka bułki tartej   1 łyżka masła   2 jajka   olej do smażenia            Przygotowanie:         Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem(...)desce, przykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min. Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego

R'n'G Kitchen
Bułeczki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami + film 206

czasu mieszając. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Z bułek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i wydrążamy z nich miąższ. Wydrążone bułki nadziewamy kurczakiem, pieczarkami z cebulą oraz papryką, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane(...)bułki układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st około 10 minut.   Artykuł Bułeczki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
BUŁKI DROŻDŻOWO - DYNIOWE + FILMIK 91

Smaczne i łatwe w przygotowaniu bułki i drożdżówki z dodatkiem musu z dyni. Farsz do drożdżówek możemy dodać dowolny, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  650 g mąki pszennej tortowej 50 g drożdży + łyżka mąki, łyżka cukru i trochę mleka  200 ml mleka ( ogólnie  )  2 jajka  2 łyżki cukru do ciasta  1 szklanka gotowanej, zmiksowanej dyni(...)nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę aby ciasto wyrosło. Twaróg ugniatamy z cukrem i jajkiem.  Ciasto rozwałkowujemy i formujemy bułeczki lub drożdżówki, na środek nakładamy porcję twarogu. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 190 % C, jednak podczas pieczenia temperaturę zmniejszamy aby bułki się nie spiekły.  Po ostygnięciu zjadamy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Smażony ser feta z miodem 105

minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety – 1 jajko rozmiar M – 4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki płynnego miodu – olej do smażenia – 15-20 małych pomidorków – garść świeżych lisków bazylii – oliwa z oliwek wysokiej jakości chlebki pita do podania, ale możesz(...)patelni lub indyjskimi chlebkami naan . PRZYGOTOWANIE: Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, tak aby stworzyć panierkę. Na koniec panierkę popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Smaż ser przez

nietylkopasta.pl
Parmigiana z bakłażana 119

cukinii lub selera korzeniowego. Jak urozmaicić smak panierki? Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak faktu, że czas warto nieco poeksperymentować, aby podkręcić nieco smak potrawy. Do bułki tartej warto dodać chociażby ziół, orzechów lub nieco sera. Ta drobna zmiana może dać zaskakujące efekty. Co zrobić z bakłażana? Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana(...)chcecie przetestować inny, włoski przepis z bakłażanem, koniecznie spróbujcie pasta alla norma . Parmigiana z bakłażana – przepis Składniki na: parmigiana z bakłażana Bakłażany: 2 duże bakłażany 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki sól i pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 kulki mozzarelli

okolicepalnika.pl
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 153

odrobina ostrej papryki 1 łyżeczka maggi masło klarowane do usmażenia pieczarek sól 2 jajka     olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia  2 łyżki mleka + bułka tarta do panierowani Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe  kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego(...)starty ser i smażymy do rozpuszczenia się sera. Z podanych składników  smażymy naleśniki. Powinno ich być 10. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor

Co w garnkach piszczy
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 140

Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: ·          Ciasto francuskie – opakowanie ·          Szpinak mrożony - opakowanie(...)Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 o  C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy