bułki - 33426 przepisów (strona:339/2229)

Dynamite Sandwich - pikantna kanapka na ciepło z wołowiną 90

pikantną kanapkę prosto z Woonsocket w USA. Mielona wołowina w towarzystwie papryk, cebuli i pomidorów z puszki - połączenie dość klasyczne - ale z dodatkiem płatków chili i dużych mega miękkich bułek typu "paluch" (sub) zaspokoi głód niejednego fana dobrze przyprawionych dań. Składniki (4 porcje) -4 duże bułki typu paluch/sub -500 g chudej mielonej wołowiny -1 zielona papryka -1/2 czerwonej papryki(...)dusić do zredukowania płynu. Około 30-60 minut w zależności od potrzeby. Doprawić solą i pieprzem. Należy pamiętać, że im dłużej będzie trwało duszenie, tym "sos będzie ostrzejszy.  Bułki rozroić  jak do hot-dogów - nie przecinając do końca. Wypełnić gorącym sosem z mięsem. Na wierzchu poukładać plasterki ogórków i lekko posypać serem. Podawać na gorąco. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Jajka po szkocku z sosem tatarskim 99

takie dodatki powiedzieli by Szkoci, ale w wydaniu wielkanocnym bardzo mi tu pasują. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo + dwa surowe 1 cebula 400 g mięsa mielonego 100 g bułki tartej pieprz, sól 1 łyżka ostrej musztardy 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka płatków chili - opcjonalnie świeżo starta gałka muszkatołowa - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie gałązka tymianku - opcjonalnie(...)Przygotowanie: 6 jajek gotujemy na twardo 10-12 minut, nie dłużej. Chłodzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą oraz opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami. Jajka na twardo obtaczamy warstwą masy mięsnej. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką. Ubijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Klops z jajkiem – przepis 109

zrobić klops z jajkiem: Najpierw cebulę mielę w maszynce do mięsa lub ścieram na tarce (można też bardzo drobno zmielić ja w malakserze). Następnie do samo robię z bułką wcześniej namoczoną w mleku (mleka nie trzeba odciskać, nawilży mięso). Następnie mięso mielone przekładam do miski, wbijam 2 surowe jaja, dodaję zmieloną cebulę, zmieloną bułkę i przyprawy. Dobrze wszystko wyrabiam. Potem(...)blaszkę keksówkę (np 10x30cm lub 10x25cm) wykładam papierem do pieczenia (można też posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą). Zaraz potem na dno wykładam 1/3 mięsa i dobrze dociskam do dna. Następnie układam na środku 4 jajka ugotowane na twardo (i wcześniej obrane) jedno za drugim. Potem na to wykładam resztę mięsa, dociskając. Wierzch oprószam majerankiem. Piekę 45 min w 180st

Dorota Smakuje
Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 117

mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy.  Ząbki czosnku obieramy(...)suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 1-2 min. W misce umieszczamy mięso mielone i dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pomidorami suszonymi. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką mieloną. Całość dokładnie mieszmy. Keskówkę (25 x 12 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 117

mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka suszonego majeranku sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy.  Ząbki czosnku obieramy(...)suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 1-2 min. W misce umieszczamy mięso mielone i dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pomidorami suszonymi. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką mieloną. Całość dokładnie mieszmy. Keskówkę (25 x 12 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą

Kuchnia MagdaLeny
Kotlet schabowy z serkiem 94

zawsze. Tym razem kolejny wariant znanego wszystkim kotleta schabowego. Jak tego dokonać by klasyka zyskała nową formę? Posmarowałem mięso serkiem smakowym, przed panierowaniem w mące, (tym razem kasztanowej) i bułce tartej, z użyciem jajka. Dzięki zastosowaniu twarożku (w mojej wersji meksykańskiego), uzyskałem delikatnie pikantny smak kuchni tego regionu świata, na serwowanym kotlecie schabowym. Każdego kto chce, by jego tradycyjne, drugie(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 150 g twarożku smakowego  ( u mnie wersja meksykańska ) 5 łyżek mąki kasztanowej (opcjonalnie pszenna) 1 jajko 5 łyżek bułki tartej Olej do smażenia Sól, pieprz     Przygotowanie:     Mięso cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą twarożku. Następnie obtaczamy w mące

R'n'G Kitchen
Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc 398

potrzebowali: 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka 1 surowe jajko do smaku dodałam: około 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczkę majeranku pieprz i paprykę ostrą do smażenia olej + masło oraz 4 jajka ugotowane(...)pieczeni użyłam foremkę o wymiarach długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Pieczeń rzymska z jajkiem Przygotowanie: Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki. Natkę pietruszki drobno siekam. Na rozgrzanym maśle

Uwaga Babcia Gotuje
Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym 88

Bakłażan pieczony w chrupiącej panierce z parmezanu i tartej bułki z ziołami a następnie zapieczony w sosie pomidorowym z żółtym serem na wierzchu. Do tego kawałek dobrego chleba, lampka czerwonego wina, i nic więcej nie trzeba. Obiad jak z włoskich wakacji, namiastka podróżowania w tych ciężkich czasach. W oryginale opanierowane plastry bakłażana się smaży w oliwie, ja jednak żeby było(...)skraplając. Ale jak lubicie po bandzie, możecie usmażyć. Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym Składniki: 2 bakłażany 1 jajko 1 łyżeczka oregano 70 g startego parmezanu 2/4 szklanki bułki tartej 500 ml sosu pomidorowego (można użyć sosu pomidorowego z tego przepisu ) 100 g startego żółtego sera (np twardej mozzarelli) oliwa Bakłażana pokroić w grubsze plastry, posypać solą i odstawić

Cooking for Emily
Smażone jajka faszerowane 81

już jeden przepis, który jest właściwie identyczny jak dzisiejszy. Lub, ten dzisiejszy będzie identyczny jak poprzedni. Różnica między nimi jest taka, że dzisiejszy jest klasyczny, bo użyłam do niego bułki tartej, w pierwszym użyłam orzechów. Coraz częściej na blogu wracam jednak do tradycyjnych przepisów, dlatego dzisiejszego posta nie mogło zabraknąć. I żeby nie było, pojawią się różnie propozycje(...)zarzucić różnościami, może kogoś czymś zainspiruję. Składniki: 5 jajek pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ćwierć szklanki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy (można użyć masła klarowanego)   Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy. Ugotowane jajka, kroimy wzdłuż na pół (użyjcie bardzo ostrego nożna

Kardamonovy
Schabowe pod ciepłą pierzynką 133

sosu meksykańskiego w słoiku lub własny ·        20 dag sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka całe ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania(...)Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone

Kulinarna Chwila
Grzanki do zupy 132

wewnętrzny opór. Odkąd piekę sama chleby, to ilość zmarnowanego pieczywa drastycznie spadła, wiem, ile zjadamy chleba, piekę częściej a mniejsze bochenki. Ale jeśli już nam pieczywo zostaje, jeśli bułki zapomniane i kromeczki samotne szlochają w kąciku, bo za moment stracą jędrność, młodość i smak i nikt ich nie zechce, to co wtedy? Najpopularniejszym sposobem utylizacji czerstwego pieczywa w Polsce jest(...)znoszę, ale ostatnio wyprodukowałam podrasowaną wersję i te grzanki okazały się całkiem spoko, więc jak skończę przeprowadzać testy na organizmach żywych, to wam pokażę. Drugim sposobem jest robienie bułki tartej, tu serdecznie pozdrawiam moją mamę, która w czasach mojego szczenięctwa, do dyspozycji mając tylko tarkę ręczną, wpadła na genialny pomysł zrobienia bułki tartej. Na szczęście to był jednorazowy wybryk

ladykitchen
Pulpety z cukinią z pure i groszkiem 111

bardzo mocno odcisnąć z wody. Potem dodajemy cukinię do pozostałych składników. I tu jest kolejny trick. Pulpety z cukinią zawierają mięso, ale nie ma w nich grama mąki, ani bułki tartej. Elementem łączącym całość jest kasza gryczana niepalona. Jeśli krzywisz się na dźwięk słowa „kasza”, to zupełnie niepotrzebnie. Kasza niepalona ma neutralny smak, za to doskonale wiąże masę(...)trzeba do niej wbijać jajek ani dodawać bułki. No i jest oczywiście zdrowa. I jeszcze jeden mały myczek: pulpety z cukinią panierujemy nie w bułce tartej, ale pokruszonym na proszek chrupkim pieczywie. Jest ono lżejsze od zwykłej panierki a na dodatek ma swój smak, dzięki czemu dodatkowo aromatyzuje pulpety z cukinią. Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka 1 szklanka ugotowanej

Niedzielny kucharz
Pieczeń z mięsa mielonego w glazurze 115

chyba mówić, ze wyszła palce lizać – wypróbujcie sami. Składniki (na około 4 duże porcje): 1kg wieprzowego mięsa mielonego – użyłam pół na pół z łopatki i szynki wysuszona bułka kajzerka 1 duża szalotka lub zwykła cebula łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz(...)smaku mleko do zalania bułki Na glazurę: 1/2 szklanki keczupu – użyłam pikantnego łyżka musztardy delikatesowej łyżka miodu łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego łyżeczka posiekanej natki pietruszki pieprz do smaku Do podania: tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem surówka z kiszonej kapusty   Przed przygotowaniem namaczamy kajzerkę w mleku – ja dziele ją na mniejsze kawałki i zalewam mlekiem

Smaczna Strona
Sałatka z winogronami i smażonym camembertem 84

dietę, dziś machniemy burrito z kurczakiem, ryżem, fasolą i innymi kolendrami. Poza jedną sugestią, że kminek to nie kumin, nie wpieprzam się. Składniki: 1 camembert 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub więcej) 1 duża garść mieszanki sałat (u mnie z rukolą) 5 ciemnych winogron 1 łyżka poszatkowanej zielonej dymki 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka oliwy extra virgin(...)winogrona, dymkę, słonecznik. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Do jednego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Camemberta najpierw obtaczamy w jajku, potem w bułce. Jeżeli macie ochotę, możecie to zrobić dwukrotnie (ja zrobiłam tylko jedną warstwę). Olej wlewamy do małej patelni (ja wlałam jakieś

Kardamonovy
Stek z Zagrzebia – Zagrebački Odrezak 115

Zagrzebia, wygląda jak oryginalny Zagrebački Odrezak.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  Oczywiście potrzebujemy kilku składników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki 50-70 g bułki tartej 8 plasterków sera żółtego 2 jajka 50-70 g mąki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Masło Sos 50 g majonezu 100 ml kwaśnej śmietany Kilka ogórków konserwowych pokrojonych(...)rulon.  W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, tak by przykryć dno patelni.  Po trzecie w jednej miseczce wymieszaj jajka, do drugiej daj mąkę, do trzeciej bułkę tartą.  Teraz zapewne już się domyślasz, weź jeden z rulonów, obtocz go w mące, następnie jajku i na koniec w bułce i oczywiście ostrożnie połóż na rozgrzany olej

RafalCook