postanowiłem użyć czegoś podobnego. Wracając do za ocean. Ktoś stwierdził, że zamerykanizowany Chow Mein jest za mało fusion, albo za mało amerykański i dowalił jeszcze symbol amerykańskiego snu, czyli bułkę do hamburgera i rozpropagowano to jako tani posiłek dla dotkniętej kryzysem klasy pracującej w Massachusetts. Był w dwóch wersjach - odcedzony i nieodcedzony - co oznacza razem z warzywami lub bez. Składniki(...)mrożona mieszanka warzyw chińskich - makaron np. z zupki, a jakże, chińskiej - bułka Wykonanie: Warzywa podsmażamy, a makaron zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy makaron i podsmażamy razem z warzywami. Bułkę kroimy jak do kanapki. Na dolną część kładziemy słuszną porcję makaronu i przykrywamy górną. Wiem, że będzie wylatywać. Jak kiedyś widzieliście ludzi jedzących burgera nożem i widelcem, to tu jest właśnie najlepsze
Kryzysowa Książka Kucharskapietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić(...)każdy naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon). Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko się lubią
Z Marcepanempietruszki 1 średnia cebula 1 jajko ( jak mięso jest kleiste można pominąć) naleśniki: 500 ml mleka 300 g mąki 2 jajka sól olej do smażenia do obtoczenia krokietów: bułka tarta 2 jaja Z przepisu na naleśniki- wszyskie składniki zmiksować i usmażyć dosyć cienkie naleśniki Mieso ugotować z włoszczyzną ( oprócz cebuli). Cebulę pokroić i zeszkilć na oleju. Mięso i warzywa zmielić(...)każdy naleśnik kłaść po łyżce farszu, zawijać w ruloniki (najpierw złożyć do środka boki naleśnika, a następnie zwinąć w rulon). Jajka roztrzepać, lekko osolić. W drugiej miseczce naszykować bułkę tartą. Każdy naleśnik obtoczyć najpierw w jajku następnie w bułce tartej. Smażyć po ok 2 min z każdej strony ( do zrumienienia). Trzeba uważać,by nie przypalić krokietów- szybko się lubią
Z MarcepanemSzczerze polecam :) Składniki: 200 g makaronu nitki 500 g mięsa mielonego 200 ml śmietanki 30% 2 serki topione 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa mała bułka 1 jajko mąka pszenna 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam(...)Bułkę moczę w wodzie, odciskam. Do miski przekładam mięso, dodaję jajko, bułkę, czosnek, zioła prowansalskie, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam mięso na jednolitą masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam pulpety. Następnie dodaję cebulę i smażę całość. Mieszam, by mi się nie przypaliło. Gdy cebula się ładnie zeszkli, wlewam
magiczna kuchnia KasiSkładniki 500 g fileta z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora 1 jabłko 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 1/2 serka philadelphia sól pieprz czosnek granulowany przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Wykonanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i rozbić jak na tradycyjne kotlety. Następnie doprawić z obu stron przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Pora(...)połączyć i dodać do nich serek Philadelphia oraz chrzan. Doprawić solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej kotlety nakładać porcję farszu i zwijać w roladki. Na dwa osobne talerze wyłożyć bułkę tartą i jajko. Jajko roztrzepać przy pomocy widelca. Roladki kolejno panierować w jajku i i bułce. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć przygotowane roladki na złoty kolor z każdej strony
Przepiski.plwysilić i poszukać dobrego sera, bo na prawdę warto. Składniki: ser Buratta 500 g duża kula 2 jajka ok 50 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej szklanka bułki tartej olej do smażenia mieszanka pomidorów: 2 duże pomidory (najlepiej malinowe) ząbek czosnku sol i pieprz oliwa świeża bazylia Przygotowanie: Pomidory umyć i wyciągnąć gniazda nasienne. Pokroić(...)Burratę osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kotlety o grubości 1 cm. Przygotować trzy talerze: Pierwszy głęboki, w którym należy roztrzepać jajka i mleko. Drugu na mąkę. Trzeci na bułkę tartą. Ser obtoczyć w mące następnie w jajku i mleku oraz bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odsączyć papierowym ręcznikiem
Niezły Młynekwysilić i poszukać dobrego sera, bo na prawdę warto. Składniki: ser Buratta 500 g duża kula 2 jajka ok 50 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej szklanka bułki tartej olej do smażenia mieszanka pomidorów: 2 duże pomidory (najlepiej malinowe) ząbek czosnku sol i pieprz oliwa świeża bazylia Przygotowanie: Pomidory umyć i wyciągnąć gniazda nasienne. Pokroić(...)Burratę osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kotlety o grubości 1 cm. Przygotować trzy talerze: Pierwszy głęboki, w którym należy roztrzepać jajka i mleko. Drugu na mąkę. Trzeci na bułkę tartą. Ser obtoczyć w mące następnie w jajku i mleku oraz bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odsączyć papierowym ręcznikiem
Niezły MłynekSkładniki: 1 duży kalafior 3 jajka 5 łyżek bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki około 3 łyżek posiekanego szczypiorku 2 ząbkiczosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kalafiora wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy sól i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Do kalafiora dodajemy jajka, bułkę(...)tartą, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z różnymi sosemi, np.: Sos paprykowy a'la ajvar , Jogurtowy sos Aioli
Qchnia po prostujajka 1/2 szklanki cukru 3,4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Ciasto ze śliwkami – przepis Ciasto przygotujemy dosłownie w ciągu kilku minut. Zaczynamy na początku od wsypania cukru do miski i wbiciu jajek. Następnie całość miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa(...)Dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki silikonowej, ewentualnie łyżki. Keksówkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki natłuszczamy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do keksówki przekładamy ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Śliwki układamy skórą do dołu. Delikatnie je wbijamy w ciasto. Możemy je oprószyć z wierzchu odrobiną bułki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dente w lekko osolonej wodzie 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (jeśli lubimy) sporo posiekanej natki pietruszki około 100 g startego żółtego sera 2 małe jajka 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania sól pieprz ziołowy szczypta majeranku Wykonanie: Do miski ścieramy na tarce dokładnie odcedzonego kalafiora. Dodajemy starty żółty ser, startą na tarce cebule, jajka, przyprawy i posiekaną(...)natkę. Mieszamy dokładnie. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron
Walijskie Pichceniejajko 100g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok 20g) ½ szklanki bułki tartej Ok 2 pełne szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Dodatkowo ok ¹⁄₄ szklanki oleju Kujawki 3 ziarna Sos: 100g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu spora garść szpinaku 2 łyżki oleju(...)Kujawskiego 3 ziarna 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na marynatę (prócz płatków i bułki tartej) mieszamy ze sobą. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do marynaty i pozostawiamy na minimum godzinę w lodówce. W tym czasu przygotowujemy sos: Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy bardzo dokładnie z olejem i ząbkiem czosnku
Kuchnia w czekoladziezawsze wychodzą idealne: mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek. Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli. Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (około 18 sztuk(...)Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 3. Z jednej takiej części formujemy 3 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Bułki układamy w odstępach na blaszce i używając dna szklanki robimy pośrodku każdej bułeczki mocne wgłębienie. W każdym wgłębieniu układamy 3-4 kawałki śliwek, skórką do dołu. Następnie bułki nakrywamy
e-PrzepisyKulinarne