bułki - 33426 przepisów (strona:326/2229)

Klopsiki a’la Strogonow 42

Magda U nas w domu, gdy zbliżał się większy rodzinny zjazd, ogromny gar gulaszu Strogonow to był obowiązek. Do tego świeża bułka i można było wykarmić kordon ludzi. Też pamiętam, że często pojawiał się na weselach. Nie mniej jednak, nie zważając na okoliczności jedzenia, uwielbiam ten smak gulaszu, a przede wszystkim tego ogórka kiszonego, dla mnie rarytas gdy wśród gęstwiny(...)zmiana, że zamiast kawałku mięsa mamy zgrabne klopsiki. Pyszny w każdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej 3 łyżki ciemnego

Smaczna Strona
JAJECZNE PALUCHY Z PAPRYKĄ 53

pysznie na ciepło, jak i na zimno.  Składniki: (na 10 paluchów) 8 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 1 mała czerwona papryka  1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz słodka i ostra papryka koperek olej Wykonanie: Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy(...)jajka, podsmażoną cebulę z papryką,  posiekany koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Pulpety w musztardowym sosie 55

łyżka musztardy delikatesowej -1 łyżeczka musztardy francuskiej lekko ostrej  -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżka suszonego majeranku -2 łyżeczki przyprawy meatball spice - 2 czerstwe bułki kajzerki -1 surowe jajko -sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy -2 liście laurowe -4 ziela angielskie -1 łyżka majeranku Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa dodać turecką(...)przyprawę meatball spice, sól do smaku, odciśnięte z wody bułki i jajko. Mięso wyrabiać na pulchną masę.  Odstawić  na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnąć mięso na godzinę przed obróbką, w celu nabrania  temperatury pokojowej, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.  Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych

Kulinarne przemyslenia
Mielone kotlety drobiowo wieprzowe 76

mielonego. Pulchne kotlety mielone Po krótkim wymieszaniu składników na kotlety, nie uzyskamy tak smacznych kotletów mielonych jak po długim wyrabianiu. Nie należy też przesadzać z suchym składnikiem jakim jest bułka tarta. Kotlety mielone z bułką dużą ilością bułki tartej, nie będą tak soczyste jak bez niej lub z jej minimalną ilością. A więc jeżeli chcesz zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone

Dieta moja pasja
Pulpety z indyka w sosie z boczniaka 39

mielonego mięsa z piersi indyka pół małej cebuli 1 jajko bułka tarta sól pieprz słodka papryka pieprz ziołowy 250 g boczniaka pół cebuli pół marchewki 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sól pieprz szczypta estragonu szczypta ostrej papryki płatki suszonego pomidora Mięso  mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulką i odrobiną tartej(...)bułki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w tartej bułce. Boczniaka siekamy drobno podsmażamy razem z posiekaną cebulą, startą na tarce marchewką i czosnkiem. Należy odparować cały płyn. Podlewamy szklanką wody i czekamy aż się zagotuje. Tymczasem na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i lekko obsmażamy kulki mięsne, po czym natychmiast wkładamy je do duszonych grzybów i pod przykryciem dusimy

Gotowanie jest łatwe
Zaskakujące chipsy z cukini pieczone w piekarniku 48

może oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini.  Zaskakujące chipsy z cukini Składniki: cukinia 1 jajko bułka tarta 2 łyżki mleka pieprz ziołowy 4 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą) Cukinię kroimy na plasterki grubości(...)Jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy z solą, mlekiem, pieprzem ziołowym.  W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą.  Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem.  Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia moimi oczami
Pulpety w rustykalnym sosie pomidorowym w stylu włoskim 55

500g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajko 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki sól i mielony pieprz do smaku mąka do obtaczania pulpecików Składniki na sos pomidorowy do pulpetów: 2 łyżki oliwy(...)sosu Worcestershire 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie) sól, mielony pieprz i cukier do smaku około 1/3 szklanki tartego parmezanu Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Krok 1. Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać. Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko

Moja Książka Kucharska
Mielone w waflu 73

wafle tortowe około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego np łopatki lub karkówki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 jajka bułka tarta mielona papryka słodka i ostra szczypta kurkumy szczypta mielonego imbiru granulowany czosnek sól, pieprz olej Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Pozbawioną gniazda(...)wyrównujemy. Przykrywamy drugim waflem, delikatnie dociskamy. Za pomocą ostrego noża kroimy na mniejsze porcje (np na kwadraty). Pozostałe jajka wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane kotleciki panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt wysokim ogniu, z obu stron do zezłocenia. UWAGA : Jeśli podobnie

Smaki Na Talerzu
Frytki z cukinii – fit! 40

wyrzutów sumienia możesz jeść wieczorem do filmu. Serdecznie polecam w towarzystwie sosu czosnkowego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na frytki z cukinii: 3 małe cukinie 1 szklanka mąki 3/4 szklanki bułki tartej 2-3 jajka sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cukinię myjemy i kroimy w słupki na długość około(...)Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy za pomocą widelca, dodajemy sól, pieprz, chilli oraz zioła prowansalskie. Na inny talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi mąkę. Kawałki cukinii obtaczamy w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Frytki z cukinii układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Gotuj z Prezesem
Roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy! 43

mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki musztardy kilka plasterków boczku 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka słodka, majeranek 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Następnie(...)konserwowe w paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony Polecam z kaszą jęczmienną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Kotleciki warzywne 34

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kotleciki warzywne: 1 duża marchewka 1/2 dużej czerwonej papryki (lub 1 mała) 1 cebula kawałek selera 5-6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia klopsików 1 jajko sól, pieprz, szczypta chilli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewkę i seler obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce(...)osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, doprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą chilli. Do warzyw wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy. Następnie formułujemy klopsiki (z podanej porcji wyszło mi 8 kuleczek) i dodatkowo obtaczamy je jeszcze w bułce tartej. Kotleciki warzywne smażmy na złoty kolor z każdej

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym 44

świeżo zmielony pieprz dodatkowo: 1 litr bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić w mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem. 3. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna dodaję 1-2 łyżki bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 15 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. 4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion

Gotuj z Prezesem
Kluski leniwe 38

sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek . Zatem(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Podstawą smacznych leniwych jest twaróg dobrej jakości. Nie wolno tu używać twarogu wiaderkowego, ponieważ jest za mało zwarty. Możemy

Gotuj z Prezesem
Kotlety ruskie 40

gulaszu. A Wy z czym podajecie kotlety ruskie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kotlety ruskie: 1 i 1/2 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 jajko bułka tarta sól, świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)dać mniej, wymieszać i posmakować). 4. Do masy ziemniaczanej wbić jedno jajko i całość dokładnie wyrabiać dłonią na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mało zwarta można dosypać trochę bułki tartej i ponownie wymieszać. 5. Z powstałej masy ziemniaczano – serowej formułować kotlety, a następnie każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej. Z podanych składników otrzymałam 10 kotletów ruskich. Na patelni

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania