Jajka w panierce faszerowane – przepis na pyszny i niebanalny przysmak na Wielkanoc Składniki potrzebne do przygotowania jajek w panierce faszerowanych to: jajka ugotowane na twardo, mąka, surowe jajko, bułka tarta, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz olej do smażenia. Do przygotowania farszu potrzebujemy: majonez, wodę z kiszonych ogórków, musztardę, sól i pieprz. Dokładny przepis na jajka w panierce znajdziesz poniżej(...)Wielkanocny… Drukuj Czas przygotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 4 jajka ugotowane na twardo mąka (do obtoczenia) 1 jajko surowe około 50 g bułki tartej + sól, pieprz, czosnek granulowany olej do smażenia Farsz: 1 łyżka majonezu 2 łyżki wody z kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz przygotowanie Ugotowane na twardo jajka obierz
Via Gustomogą być podawane jako przekąska np. z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Składniki (8 szt.): 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 łyżeczka maki pszennej 4 łyżki bułki tartej 30 g parmezanu 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz Ugotowane jajka(...)zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj surowe jajo, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, starty drobno parmezan, czosnek granulowany, natkę i szczypiorek. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, aż będzie jednolita. Formuj w dłoniach kulki wielkości mandarynki, które następnie obtaczaj w pozostałej bułce tartej, a później spłaszczaj tworząc małe kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i masło, włóż kotleciki
Delicious PlacePrzepis na proste bułeczki śniadaniowe z czarnuszką i sezamem. Bułki są miękkie, drożdżowe i chrupiące są rewelacyjne. Samodzielne robienie bułek jest trochę pracochłonne ale zdecydowanie warte zachodu. Co więcej upieczone bułki po ostudzeniu można zamrozić i cieszyć się nimi przez jakiś czas. Kluczem do miękkich … The post PRZEPIS NA PROSTE BUŁECZKI appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawymoże być też majonez, czy śmietana 30% albo gęsty jogurt posiekana cebulka i szczypiorek (2-3 łyżki) posiekana natka pietruszki (1-2 łyżki) 1-2 łyżeczka chrzanu 4 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku Jak przygotować Jajka po polsku : Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy ( nie obieramy) i kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem, żeby nie uszkodzić skorupki(...)dodajemy jeszcze sos jogurtowy (albo śmietanę, majonez) i tak przygotowanym farszem ostrożnie wypełniamy skorupki jajek najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Powierzchnia farszu musi wystawać poza rant skorupki, obsypujemy farsz bułką tartą. Następnie rozgrzewamy patelnię i na oleju lub maśle obsmażamy jajka od strony farszu z bułką tartą, (kładziemy je na patelnię farszem do dołu). Smażymy 2-3 minutki aż się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięliście laurowe – kilka ziaren czarnego pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – – smalec lub masło do wysmarowania formy – 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę. Dodaj mięso – wszystkie rodzaje oprócz wątróbki. Większe porcje mięsa warto pokroić na 2-3 kawałki. Całość zalej wodą(...)pozostałymi składnikami. Mięso włóż do maszynki do mięsa i zmiel w pierwszej kolejności na grubych oczkach, na gładką masę. Teraz dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę. Ponownie zmiel na mniejszym sicie, aby uzyskać jeszcze gładszą i jednolitą masę. Do masy mięsnej dodaj całe jaja, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki
nietylkopasta.pljedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu, to jeszcze smakowały. Składniki: ? 500g mielonego mięsa z indyka ? 1 bułka kajzerka lub inna ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oliwy ? 3 jajka ugotowane ? 2 jajka surowe ? sól, pieprz ? pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: ? cienkie kabanosy drobiowe ? 4 orzechy włoskie ? 4 ziarna ziela(...)angielskiego ? 2 goździki ? 1 oliwka czarna Wykonanie: ? Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. ? Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić. ? Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić. ? Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. ? Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego
To co kochamSkładniki: ? 1/2 kg fasolki szparagowej ? 6 jajek ? 2 bułki kajzerki ? 2 średnie cebule ? 100 g sera żółtego ? pęczek natki pietruszki i kolendry ? olej do smażenia ? po 1/2 małej papryki żółtej, pomarańczowej i czerwonej ? sól, pieprz, majeranek Sos chrzanowy: ? 1 szklanka śmietany kwaśnej ? 2 łyżki chrzanu startego ? 1 łyżka majonezu ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz, cukier do smaku ? pęczek(...)koperku Wykonanie: ? Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. 4 jajka ugotować na twardo. ? Cebulę pokroić, obsmażyć na oleju, bułki namoczyć w ciepłej wodzie. Ser zetrzeć na tarce. ? Zmielić w maszynce o dużych oczkach fasolkę, cebulę, jajka ugotowane i odciśnięte bułki. ? Do zmielonej masy dodać surowe jajka, starty ser, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. ? Zieleninę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę
To co kochamSkładniki: ? makaron kokardki – 1 opakowanie Warstwa mięsna ? 1 kg mielonej wołowiny ? 2 jajka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 1 pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa ? kilka kropli tabasco ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju Warstwa serowa ? 500 g sera białego zmielonego ? 450 g szpinaku mrożonego w liściach ? 2 jajka ? sól, pieprz Sos ? 200 g przecieru pomidorowego(...)śmietany gęstej ? sól, pieprz, tabasco Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłożyć łyżkę. ? Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. ? Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić. ? W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem
To co kochamSkładniki na 2 kanapki: ? 2 bułki podłużne ? 2 jajka ? 1 łyżka masła ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry dowolnej wędliny ? kilka liści sałaty zielonej np. liść dębu ? 1/2 ogórka zielonego ? 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ? sól do smaku Wykonanie: ? Jajka gotować przez 8 minut, obrać i rozetrzeć widelcem z masłem, doprawić solą. ? Z bułek odciąć spody, delikatnie usunąć część miąższu(...)napełnić jajkiem. ? Łódki ułożyć na sałacie zielonej udającej fale. ? Plaster sera i szynki położyć obok siebie zakładając jeden na drugi i połączyć szpadką ozdobną. ? Wbić żagle w bułkę, posypać szczypiorkiem. ? Ogórek pokroić w plastry i wyciąć nożem ozdobne rybki, położyć je na falach sałaty
To co kochampropozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: – 500 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – olej do smażenia – 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: – Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, pokroić w drobną kosteczkę(...)Żelatyne namoczyć w odrobinie zimnej wody. – Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i startą na tarce cebulą. – Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić ok. 5 minut. – Sos z duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. – Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone
To co kochamSuper przepis dla tych, którzy nie lubią smażyć naleśników. Polecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki(...)pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej do smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około
To co kochampiekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 łyżki oleju ? 1 bułka kajzerka ? 1 jajko ? 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów ? sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku ? 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorów i czosnku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i gotować 10 minut w wodzie(...)solą. 8 ładnych pieczarek odłożyć, resztę drobno posiekać. ? Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. ? Uformować 8 kotletów i ułożyć je na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. Na środku każdego kotleta położyć pieczarkę i posypać płatkami
To co kochampieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Usmażyć naleśniki wg przepisu. ? Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo dokładnie(...)cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć, aż cała woda odparuje. ? Zemleć w maszynce do mielenia o małych oczkach najpierw kapustę, pieczarki, na końcu kurczaka. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i zemleć, aż cała zawartość wyjdzie przez sitko. ? Masę wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. ? Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać
To co kochamRównież doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: ? 250 g łopatki wieprzowej ? 250 g wołowiny ? 250 g boczku surowego ? 2 jajka ? 2 cebule ? 1 bułka kajzerka ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1/2 łyżeczki majeranku ? 1/2 łyżeczki słodkie papryki ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. ? Dodać pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę, posolić i zeszklić. ? Mięso zmielić przez maszynkę. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. ? Dodać przyprawy i natkę pietruszki. ? Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z sosem pieczarkowym i ziemniakami puree
To co kochampasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: ? 600 g karkówki ? 2 nogi kurczaka ? 300 g wątróbki z kurczaka ? 5 jajek ? 1 bułka np. kajzerka ? 200 g suszonej żurawiny ? 3 cebule ? kilka ziaren ziela angielskiego ? kilka liści laurowych ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Karkówkę pokroić na małe kawałki(...)cebulami przekrojonymi na połowę. ? Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą. ? Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać się resztkom mięsa i wchłonie płyny. ? Do masy mięsnej dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć
To co kocham