bułki - 33426 przepisów (strona:321/2229)

Zapiekanka makaronowa z kruszonką 31

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często, bo wszystkim smakuje i domagają się więcej. Wychodzi jej dość(...)szklanka wody ? 1/2 słoiczka pomidorów suszonych ? 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka tymianku ? 100 g sera żółtego ? 3 łyżki oleju od pomidorów suszonych Posypka ? 3/4 szklanki bułki tartej ? 2 łyżki masła stopionego Wykonanie: ? Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w posolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową. ? W wodzie po brokule ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić

To co kocham
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 33

były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można(...)Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1/2 małej kapusty ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. ? Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. ? Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się

To co kocham
Pasztet z czerwonej fasoli 27

odżywczej, bo zawiera duże ilości białka. Składniki: ? 500 g fasoli czerwonej ? 250 g mięsa wołowego ? 1 szklanka śliwek suszonych ? 5 jajek ? 2 cebule ? 1 mały por ? 3 marchewki ? 1 bułka kajzerka ? 3 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku ? olej i otręby pszenne do blaszek Wykonanie: ? Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. ? Następnego(...)koniec gotowania na 30 minut dodać obrane marchewki. ? Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry, przesmażyć na oleju razem z pokrojonym mięsem. Podlać odrobiną wody i poddusić. ? Bułkę namoczyć w wodzie. ? Fasolę, marchewkę, mięso, śliwki i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. ? Do zmielonej masy dodać jajka i przyprawy. ? Masę przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanych otrębami

To co kocham
Jajka z boczkiem zapiekane w bułce 22

codziennie. Można więc trochę pobawić się jedzeniem i przygotować pyszne zapiekane bułeczki z wędzonym boczkiem, jajkiem i serem żółtym. Rodzinka będzie zachwycona i nawet niejadki się skuszą. Składniki: ? 8 bułek kajzerek ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 8 jajek ? sól, pieprz do smaku ? mały kawałek sera żółtego ? roszponka Wykonanie: ? Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. ? Do każdej bułki włożyć plaster boczku

To co kocham
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 30

Cudowne pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem  i pyszną, waniliową śmietaną… To kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne, nie za słodkie… Pychota! Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki(...)gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 0,5 kg jagód ? 1 łyżka bułki tartej ? 2 łyżki cukru Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Do podania ? 1 szklanka kwaśnej śmietany ? 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Farsz ? Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć. ? Wymieszać jagody razem z cukrem

To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 28

sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 kulka mozzarelli Wykonanie: ? Plastry polędwiczki posypać solą i pieprzem. ? Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać(...)odrobinę tartej bułki. ? Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć na spód polędwiczki. ? Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze polędwiczki, dociskając do siebie tworząc kopczyki. ? Do naczynia między pulpety wlać śmietanę, ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową. ? Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 45 minut. ? Mozzarellę

To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 28

Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: ? 4 filety śledziowe w oleju ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajko ? 4 łyżki bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety śledziowe przekroić wzdłuż(...)trzy paski, każdy skrócić o połowę. ? Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. ? Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 30

niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: ? kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata ? 2 litry wody ? 3 ząbki czosnku ? 3 listki laurowe ? 5 ziarenek ziela angielskiego ? 1 łyżeczka soli ? 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego(...)wystudzić pozostawiając w wywarze do dnia następnego albo na kilka godzin. ? Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać starte na tarce pieczarki, posolić i poddusić, aż woda odparuje. ? Bułkę namoczyć w wodzie i drobno pokroić. ? Wymieszać pieczarki z mięsem mielonym, dodając jajko, czosnek przeciśniety przez praskę, bułkę, pieprz, zioła prowansalskie i sól do smaku. ? Zimny schab przekroić wzdłuż robiąc

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 30

pulpetów. Składniki: ? 300 g filetu z dorsza ? 200 g filetu z łososia ? 1/2 łyżeczki suszonej bazylii ? 1 pęczek koperku ? 1 pęczek natki pietruszki ? 1 pęczek szczypiorku ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Filet z dorsza i łososia drobno pokroić. ? Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 27

niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka suszonego majeranku ? minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy ? 500 ml wody ? 2 łyżki sosu sojowego ? pęczek natki pietruszki(...)szklanki śmietanki słodkiej ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. ? Wymieszać mięso z bułką, jajkami, cebulą, czoskiem i resztą przypraw. ? Nabierać 1 łyżkę mięsa, rozpłaszczyć, do środka

To co kocham
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 35

farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli(...)zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia   Wykonanie: – Farsz należy podgrzać, ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej. – Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. Przeciąć wzdłuż na dwa paski. – Po kilku minutach

To co kocham
Jajka faszerowane w skorupkach po polsku 44

jajka – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka masła – łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – bułka tarta – masło do smażenia jajek – pomidorki koktajlowe   Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając, by nie połamać skorupki. – Wyjąć zawartość(...)masło, musztardę, majonez, chrzan i posiekaną natkę pietruszki. – Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. – Masę jajeczną włożyć do skorupek, lekko ugnieść i docisnąć na talerzyku z bułką tartą. – Jajka smażyć na maśle, aż bułka uzyska złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło

To co kocham
Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru) 310

zupy << >> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów << >> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) << A może coś keto na słono? Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone

WegePrzepis
Faszerowane piersi ze szpinakiem 38

pierś z kurczaka - 2 szt mrożony szpinak - 25 dag serek topiony ziołowy - 10 dag czosnek - 3 ząbki ser żółty - 2 plastry sól pieprz kolorowy jajko bułka tarta olej piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie. Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem. Szpinak włożyć na patelnie(...)smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół. Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wsypać na talerz. Piersi faszerowane delikatnie wkładamy do roztrzepanego jajka a następnie do bułki tartej, obsypujemy nią z każdej strony.  Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy płomień pod nią

Camilla w kuchni
Drożdżówki z serem 144

Poznaj sprawdzony przepis na zawijane drożdżówki nadziewane serem twarogowym, które smakują jak z cukierni. Moje bułki są puszyste i delikatne, a nadzienie pyszne i wilgotne. Niebo w gębie. Moje drożdżówki z powodzeniem zastąpią kanapki do szkoły lub pracy. Zachowują świeżość przez kilka dni. Są puszyste, syte i przede wszystkim smaczne. Bułeczki wykonasz w 30 minut. Ciasto drożdżowe wyrasta(...)drożdże, jajka, masło i mleko wyjmuję godzinę wcześniej z lodówki. Mleko warto też podgrzać do temperatury około 30 stopni C. Masło możesz roztopić i ostudzić. Zanim przystąpisz do wykonywania bułek, przeczytaj dokładnie cały przepis. Podaję szczegóły jak krok po kroku upiec pyszne drożdżówki z serem. Do zrobienia drożdżówek potrzebne nam będą: duża miska, czysta ściereczka kuchenna, stolnica, blaszka piekarnika

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania