nietypowa pasta z ciecierzycy jest niezwykle smaczna i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne pasty, takie jak pasta z tuńczyka czy sałatka z kurczaka . Może być idealnym nadzieniem do bułek , bagietek czy innego pieczywa, zwłaszcza jeśli lubisz domowe wypieki. Co ciekawe, choć pasta jest zrobiona głównie z ciecierzycy, to smakuje jak prawdziwa pasta z tuńczyka. To dzięki odpowiednio dobranym składnikom, które(...)cytryny 2 łyżeczki francuskiej musztardy odrobina śmietanki lub mleka roślinnego 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżeczki winnego octu do smaku sól i pieprz do smaku Kanapka 2 bułki z ziarnami garść rukoli 8 plasterków świeżego ogórka Ciecierzycę rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać kapary i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać rozdrobnioną żurawinę, musztardę, tahini, ocet
codojedzeniabogatszy smak. Można je smażyć na małej ilości oleju lub wędzonej słoninie dla dodatkowego aromatu. Grillowanie Parówki grillowane nadają się idealnie na grillowe przyjęcia. Smakują wyjątkowo dobrze z chrupiącą bułką i ulubionymi dodatkami. Pieczenie w piekarniku Dla delikatnych, soczystych parówek, można je upiec w piekarniku. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i czas pieczenia, by osiągnąć upragniony efekt. Eksperymentowanie z różnymi metodami(...)smak. Chrzan – ostre chrzanowe dodatki pasują do parówek, dodając im pikantnego smaku. Oprócz sosów i marynowanych warzyw, parówki można serwować na wiele innych sposobów. Można podać je w bułce na styl hot doga lub w towarzystwie sałatki warzywnej jako zdrowszą alternatywę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, jeśli chodzi o dodatki do parówek ! Jeśli chcesz zobaczyć wizualizację różnych dodatków do parówek
Ekscentryczny Parowarktóre skradło moje serce. To proste danie idealnie sprawdzi się na szybki lunch, imprezę ze znajomymi czy wieczór przed telewizorem. Film: Składniki na 4 porcje: 4 bułki z ziarnami 8 plastrów boczku 8 plastrów żółtego sera 1 pęczek szczypiorku z dymki 8 łyżeczek tartego chrzanu masło 1 pęczek szczypiorku z dymki Przepis: Bułki przekrajamy wzdłuż na pół(...)następnie każdą część bułki smarujemy masłem, na warstwie masła rozprowadzamy po 1 łyżeczce tartego chrzanu. Na wierzchu umieszczamy plaster boczku i żółtego sera. Tak przygotowane grzanki umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Grzanki zapiekamy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C, do momentu aż ser się roztopi. Opłukany szczypiorek drobno siekamy
Smakowite DaniaBardzo puszysta, lekka i pyszna w smaku drożdżówka z kruszonką to wypiek drożdżowy , który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie . Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto(...)jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie, czy to piątkowym popołudniem czy też w sobotę rano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na drożdżówkę z kruszonką i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Drożdżówka Składniki na drożdżówkę z kruszonką. 8 g drożdży instant 700 g mąki pszennej
MeCookstyp720) 1/2 opakowania suchych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu 130 ml mleka bez laktozy 40 ml oleju jajo do posmarowania wierzchu bułki:1 łyżka mleka/ 1 łyżeczka miodu, ziarna dowolne PRZYGOTOWANIE : Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać. Mąkę przesypać do miski a do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać wybranu sposób(...)folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 72 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch
AZgotuj!sposoby są rewelacyjne. W podobny sposób możesz też przygotować kurczaka lub inne warzywa. Kurczak po upieczeniu zrobi się także miękki w środku no i soczysty oczywiście. Do panierki wykorzystaj bułkę tartą lub panko, jeśli masz możliwość kupić azjatycką panierkę panko. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(...)Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 1 średniej wielkości kalafior pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub skrobi/mąki kukurydzianej) 1/2 szklanki mąki migdałowej 2/3 szklanki bułki tartej lub panko 2 łyżki sezamu 1 szklanka kefiru lub maślanki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka czosnku
nietylkopasta.plkorzeń 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 jaja 150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie bułka tarta lub mielony len olej Przygotowanie: Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać(...)dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200 stopniach
AZgotuj!jako dodatek, jest do nich nieograniczona. Pasują wszystkie! Wystarczy dobrać tylko swoje ulubione 😊 Składniki: -3 szklanki grochu lub fasoli -3 średniej wielkości ziemniaki -cebula - 2 jajka -tarta bułka -tłuszcz do smażenia -majeranek -pieprz -sól Groch lub fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godziny, odcedzić. Zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić(...)maszynce do mięsa. Dodać do ziemniaków, połączyć z cebulą, dodać jedno całe jajko i żółtko, łyżkę majeranku, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać masę, jeżeli jest zbyt luźna, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotlety, obtaczać w tartej bułce. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają ) na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami i surówkami
Kulinarne przemysleniajako zamiennik mięsa, z pewnością posmakują więc zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsnych potraw. Boczniaki - przepis Do przygotowania boczniaków będą Ci potrzebne: ok. 400g boczniaków, 100g cebuli, 100g tartej bułki, 100g mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, jajko, sól i pieprz do smaku. 1. Boczniaki przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Nóżki grzybów lekko rozbij młotkiem(...)mięsa. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Do trzech głębokich talerzy dodaj odpowiednio: mąkę, rozbełtane jajko, bułkę tartą. 5. Osuszone boczniaki dopraw posiekaną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. 6. Grzyby kolejno obtocz w mące, jajku i bułce tartej, po czym zmaż na rozgrzanym oleju
Z notatnika dietetykałyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)1/4 szklanki rodzynków namoczonych w rumie 3 łyżki brązowego cukru 1łyżeczka cynamonu 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników 80g masła cukier puder do posypania Do podania: lody, sos waniliowy, bita śmietanka Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę(...)żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x70cm
Obiad gotowymusztardzie. Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie wychodzi mięciutki i delikatny i tak pyszny, że jestem pewna, iż pierwszy raz nie będzie ostatnim. Ja kurczaka obtoczyłam w mieszance mąki i bułki tartej i usmażyłam na patelni, ale możecie go również obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i zapiec w piekarniku. 2 filety z kurczaka 2 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 1 jajko mąka + bułka tarta do panierki oliwa/masło klarowane do smażenia mielona papryka ostra kurkuma sól, pieprz Piersi kurczaka kroimy ukośnie w taki sposób, aby z każdej otrzymać 3 kawałki mięsa. Rozbijamy je delikatnie, nadając mięsu równą grubość (nie za cienko). Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy i mielonej ostrej papryki. W misce łączymy ze sobą jogurt, musztardę
Smaki Na Talerzumięsnym. Te wytrawne idealnie komponują się z sosami i surówkami lub omaszczone podsmażoną słoninką czy boczkiem z cebulką. Z każdą postacią knedli sprawdzi się zrumieniona na maśle bułka. Choć ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, warto go poświecić 😊 Składniki: -1 kg ziemniaków -ok. 200 g mąki ziemniaczanej ( w zależności od wilgotności ziemniaków ) -1 jajko -sól -1-2 łyżki(...)oleju -masło -bułka tarta Obrane ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, odstawić do odparowania i przestudzenia. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli, wyrobić ciasto w mi arę szybko i sprawnie. Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać kulki. Wrzucać na gotującą, lekko posoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie zamieszać, aby knedelki nie przywarły do dna. Gotować
Kulinarne przemysleniapodniebienia. Idealna na nieformalne spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne obiady, ta szynka, duszona powoli w piwie, z dodatkiem musztardy i rozmarynu, zaskakuje swoją niezwykłą miękkością i aromatem. Podana w bułkach z pretzla i, jeśli chcesz, z plastrami ogórka kiszonego, stanie się gwiazdą każdego stołu. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smakowity, ten przepis na pewno stanie się jednym z Twoich(...)diżońskiej podzielonej 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 gotowa szynka na kości około 1,8 kg 4 gałązki świeżego rozmarynu 16 bułek hamburgerowych z ciasta pretzelowego przekrojonych Plastry ogórka kiszonego opcjonalnie Instrukcje W wolnowarze o pojemności 4,7 litra wymieszaj piwo i 1/2 szklanki musztardy. Dodaj pieprz. Umieść w nim szynkę
ale Pyszniesię niezwykłym połączeniem smaków! Bakłażan z panierowaną mozzarellą 4 porcje Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 250 g mozzarella kuleczek 60 g rukoli 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka tartej bułki ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka winnego octu 2 łyżeczki miodu sól i czarny pieprz do smaku(...)papierowym ręcznikiem i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażony bakłażan można położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W jednej miseczce wymieszać mąkę migdałową, tartą bułkę i płatki chili. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z odrobiną soli, a do trzeciej wsypać mąkę. Kulki mozzarelli należy odcedzić z zalewy i obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć
codojedzeniadziś przygotowałam pyszny farsz wegetariański ( a nawet wegański) z marchewki i ryżu doprawionych duszonym porem i czosnkiem. Po nałożeniu farszu do łódeczek cukinii, obtoczyłam je jeszcze w grubo mielonej bułce tartej (można też panko użyć), dzięki czemu wierzch wyszedł pysznie chrupki. Naprawdę smaczne to wyszło, więc polecam! PRZEPIS CUKINIE FASZEROWANE Z AIR FRYER Składniki: 2-3 cukinie nieduże (do 200g(...)marchewki 1/3 papryki czerwonej 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili mielonego bułka tarta grubo mielona Jak zrobić cukinie faszerowane z air fryer: Najpierw cukinie myjemy, wydrążamy lekko środki łyżeczką, i te resztki drobno siekamy nożem. Pora myjemy – białą część i połowę zielonej
Dorota Smakuje