bułki - 33926 przepisów (strona:313/2262)

Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka 83

kromkę chleba :) Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę 34x11 cm: 700 g fasoli „Jaś” 100 g suszonych grzybów 2 duże cebule 4 jajka 8 łyżek bułki tartej 6 łyżek tłuszczu (np. olej lub masło) sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa liście laurowe (dekoracja) Fasolę zalewamy na noc dużą ilością wody. Na drugi dzień gotujemy(...)gotujemy je do miękkości, po czym odcedzamy. Grzyby i fasolę mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej masy dodajemy cebulę razem z tłuszczem, roztrzepane jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – sól, pieprz, majeranek i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy jednolitą masę. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (można zamiast tego wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia). Masę

Trzeci talerz
Krokiety folwarczne 119

być mięso z rosołu albo z gulaszu), zmieliłam je i dodałam pozostałe składniki. Wyszło rewelacyjnie!     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir Dodatkowo: olej do smażenia(...)krokiety *** *** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym

Blog z Apetytem
Roladki drobiowe „Cordon blue” 4 sery 79

wieprzowa, po 1-2 plasterki na porcję) ser cheddar w plastrach ser gouda w plastrach ser mascarpone z gorgonzolą ser gruyere, tarty musztarda 1-2 jajka mąka krupczatka/ziemniaczana bułka tarta/panko mielona papryka słodka mielony imbir granulowany czosnek sól, pieprz olej Każdą pierś kurczaka delikatnie rozbijamy na jeden cienki i większy płat. Oprószamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką i imbirem(...)łyżeczkę mascarpone z gorgonzolą, przykrywamy plastrem sera gouda i posypujemy niewielką ilością tartego sera gruyere. Zwijamy ściśle w roladkę. Roladki panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej zmieszanej z panko (może być też sama bułka tarta). Smażymy na większej ilości rozgrzanego oleju, ze wszystkich stron na rumiano (ja smażyłam na średniej mocy palnika, w sumie przez około

Smaki Na Talerzu
KETO kotlety mielone na 5 sposobów 78

KETO kotlety mielone: 5 sprawdzonych przepisów Jakie dodatki podać do ketogenicznych kotletów mielonych? Korzyści zdrowotne kotletów mielonych na KETO diecie W porównaniu do tradycyjnych kotletów mielonych, które często zawierają bułkę tartą i inne składniki bogate w węglowodany, ketogeniczne kotlety mielone mają znacznie niższą ich zawartość. W zamian są bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze, które wspierają utrzymanie stabilnego poziomu energii(...)jest stabilne w wysokich temperaturach i nie zawiera białek mlecznych, co czyni je idealnym tłuszczem do smażenia. Kotlety mielone: Pozostałe składniki Zwyczajowo do kotletów mielonych dodaje się jajko oraz bułkę tartą. Ja jednak preferuję kotlety w najprostszym wydaniu - przygotowane tylko na bazie mięsa i przypraw. Nie stosuję ani jajka, ani KETO zamienników dla bułki tartej i kotlety wychodzą wyśmienite, zarówno

Modern Cave Girl
Polski Klasyk Historia i Pochodzenie – Kotlety Mielone, Buraczki na Ciepło, Sos Chrzanowy i Ziemniaki 120

sięga czasów, kiedy mięso było luksusem i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Aby wydłużyć czas korzystania z mięsa, zaczęto mielić je i dodawać różne składniki, takie jak bułka, jajka czy cebula. W ten sposób powstawały bardziej sycące posiłki, które były dostępne dla większej liczby osób. Polski Klasyk Historia i Pochodzenie Kotlety mielone są wszechstronne. Mogą być przygotowywane zarówno(...)ziemniakami i buraczkami, stanowią symbol prostego, a zarazem pysznego obiadu. Przepis według Nat’s 🙂 Składniki   – Mięso mielone wieprzowe  – Szczypiorek  – Czosnek  – Bułka tarta  – Przyprawa do kotletów mielonych  – Jajko  – Masło  – Olej roślinny  Przygotowanie   1. Rozgrzej nieprzywierający patelnię i rozpuść łyżkę masła

RafalCook
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu 169

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, składniki: ok. 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, 130 g twarogu (lub więcej, do smaku), cebula, opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki bułki tartej plus do panierowania, 1-2 łyżki posiekanego koperku, jajko Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju (jeśli używamy czosnek, dodajemy(...)podsmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem, nie żałując pieprzu. Sprawdzić stopień doprawienia masy - na tym etapie można dodać więcej twarogu, jeśli ma być bardziej wyczuwalny. Dodać surowe jajko i bułkę tartą, dokładnie wyrobić dłońmi i formować kotleciki. Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami

Lekcje w kuchni
Chrupiące krokiety z cukinią i mozzarellą 127

ciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1 cebula 1 cukinia 1 łyżka masła 20 dkg sera mozzarella w kostce sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy(...)góry *** *** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym

Blog z Apetytem
Falafele z burakiem 78

dodać buraka gotowanego na barszczyk ) 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 ząbki czosnku  1/4 łyżeczki cynamonu  1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki  1/3 łyżeczki kuminu  1 jajko bułka tarta (ilość zależy od wilgotności masy; ja dałam jedną łyżkę)  sól  pieprz olej do smażenia   Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Warto wstawić(...)szczyptę kwasku cytrynowego, by warzywo nabrało ładnego koloru. Ciecierzycę zmiksować razem z burakiem, jajkiem i 6 łyżkami oleju. Do masy dodać cynamon, kozieradkę, kumin, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wymieszać.  Doprawić masę solą i pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut, by bułka tarta związała masę. Do rąk nabierać masę i formować w kulki trochę większe niż kasztany

Weekendy w domu i ogrodzie
Pancho 82

urugwajsku. Różne są przepisy, ale, poza rzeczami oczywistymi, jak parówka i bułka, charakterystyczny jest dodatek kukurydzy i specjalnego sosu :) Składniki: - jakaś parówka - podłużna bułka - pomidory - ziemniaki - kukurydza konserwowa - majonez  - ketchup Wykonanie: Parówkę gotujemy. Pomidory drobno kroimy. Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy. Robimy specjalny sos, czyli mieszamy ketchup z majonezem. Kroimy bułkę wzdłuż, polewamy sos, dajemy pokrojone pomidory, kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpeciki z bakłażana 64

Pulpeciki z pieczonych bakłażanów.  SKŁADNIKI: dla 4 osób 2 szt. bakłażanów 100 -120 g bułki tartej 120 g parmezanu lub pecorino utartego drobno ząbek czosnku 2 płaskie łyżeczki proszku do peiuczenia 2 łyżki posiekanej  natki z pietruszki sól i pieprz do smaku cytryna PRZYGOTOWANIE: Bakłażany upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 200 st. C około 60 minut(...)upieczeniu i wystudzeniu obrać ze skórki. Przełożyć na sito i widelcem odcisnąć wodę z warzywa. Przełożyć do miski i jeszcze rozgnieść widelcem, dodać proszek, bułkę tartą, parmezan oraz natkę, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe kulki i obtoczyć w bułce. Usmażyć na oleju. Skropić sokiem z cytryny

AZgotuj!
Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce 63

Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce Pyszna sezonowa przekąska. Rewelacyjne letnie danie, proste i bardzo smaczne!     Składniki: 1 młody patison (lub cukinia) 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki jasnego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu sól, pieprz olej do smażenia       *** Patisona (lub cukinię) kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski i oprószamy solą oraz(...)pieprzem *** *** Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz sezam, mieszamy *** *** Do kolejnej miski wbijamy jajko, mieszamy *** *** Patisona obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce z sezamem *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy patisona na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO ***         Artykuł Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce pochodzi

Blog z Apetytem
Czego nie wolno dawać ptakom? 74

pamiętać, że nie wszystkie produkty są odpowiednie dla tych pięknych stworzeń. W tym artykule omówimy, czego nie wolno dawać ptakom, aby zapewnić im zdrową i bezpieczną dietę. Chleb i bułki Chleb i bułki są popularnymi produktami, które często decydujemy się podawać ptakom. Niestety, nie są one zalecane jako stały element diety dla ptaków. Chleb i bułki są bogate w węglowodany

Żyję by jeść
Kotlety mielone z mortadeli 72

Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zrobiłem typowe PRLowskie danie. Mortadela+tłuczone ziemniaki+marchewka z groszkiem. To była szybka retrospekcja mojego dzieciństwa. Arek Gie Składniki:           450 g mortadeli 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.   Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na wolnym ogniu.   Podajemy z ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodzi 6 sztuk

R'n'G Kitchen
Sałatka Lyonnaise Historia i Pochodzenie 86

lyonnaise z serem kozim : Dodanie kawałków sera koziego wprowadza do sałatki kremowy, lekko kwaśny akcent. Mój przepis na lekką wariacje na temat Sałatki Lyonnaise Składniki – Miks sałat – Bułka pełnoziarnista – Bekon wędzony w kostkach – Pomidorki koktajlowe – Ser Camembert – Jajko Dressing – Musztarda francuska – Oliwa z oliwek – Ocet balsamiczny Przygotowanie 1. Bekon wrzuć(...)zimną patelnię i go podsmaż. 2. W międzyczasie wymieszaj składniki na dressing. 3. Bułkę, pomidorki i camembert pokrój na mniejsze kawałki. 4. Wymieszaj ze sobą sałatę, bułkę, pomidorki, camembert, bekon i dresing. 5. Kiedy sałatka będzie się przegrzać, usmaż jajko, dodaj do sałatki i pożeraj. Podsumowanie Sałatka lyonnaise to doskonały przykład francuskiej sztuki kulinarnej, łączący prostotę z wyrafinowaniem. Jej historia

RafalCook
Ciasto kakaowe z budyniem i jagodami/borówkami -łatwe, szybkie i przepyszne +FILM 205

cukru -1 szkl cukru 220g -3  łyżki mąki pszennej tortowej -150g masła DODATKOWO -300 jagód lub borówek -kilka kostek białej czekolady -łyżka cukru -2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Dzielimy na 2 części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem(...)posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę budyniową. Do miski dajemy 250ml mleka, budynie, cukier, mąkę i mieszamy. Do garnka dajemy 1 litr mleka i masło-podgrzewamy, gdy zacznie się gotować wlewamy mieszaninę z budyniami i mieszamy gotując do zgęstnienia. Odstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku