bułki - 33426 przepisów (strona:308/2229)

Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 142

Mięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej kuchni. Dziś zdradzę Wam przepis na te pyszności. Zapraszam! Składniki na bułki drożdżowe z mięsem i cebulą na 12 sztuk 600 g mąki 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odkładamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem (tylko brzegi), wykładamy na nie farsz (zostawiając 1 cm rant), posypujemy sezamem (makiem bądź czarnuszką) i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, czyli aż się

Rozpustne gotowanie
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 129

Jest to bardzo uniwersalne ciasto, o pysznym, ziołowym smaku (którego nadaje mu dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody(...)miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcję, każdą chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków i formujemy zgodnie z przeznaczeniem. Gotowe calzone lub bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 216

Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki(...)posypania      Grzyby myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a następnie solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzamy  i studzimy. Bułkę moczymy w wodzie. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości

Rozpustne gotowanie
"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet 8970

Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa(...)Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny. Składniki: 4 filety z kurczaka bez polędwiczek 4 plastry szynki 4 plastry żółtego sera lub słupki 2 łyżki mąki 1 jajko L bułka tarta sól masło ghee do smażenia Wykonanie: filety cienko rozbić, lekko posolić na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster szynki powinien być nieco mniejszy ( około1 cm) niż płat mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielona fasolka szparagowa na parze 148

parowaru. Przygotowana w ten sposób stanowi kwintesencje smaku. Potrawa wolna od glutenu.* Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: Masło (ok 30g) Bułka tarta *Osoby nie jedzące glutenu nie powinny polewać fasolki smażoną bułką tartą. Polecamy samo roztopione masło :) Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Umieszczamy w misce parowaru, a ten nastawiamy(...)minut. Po tym czasie sprawdzamy czy fasolka jest miękka i wyjmujemy, jeśli tak jest. Podajemy z rozpuszczonym masłem albo podsmażaną bułką tarta. Smacznego :) Jak widać najmłodsi również przepadają za fasolką szparagową

Kolizje Smaków
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 66

Coś mi mówi, że dzisiejsze bułki będą naprawdę dobre. Sam nie wiem dlaczego, ale jeszcze zanim zacząłem je robić to już czułem ich smak :) To znaczy wiem dlaczego. Bo podpatrzyłem je na blogu u Ani  :) I patrząc na te zdjęcia stwierdziłem, że też chcę takie mieć. Na sam widok ciekła ślinka! :) Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wprowadził kilku(...)małych zmian. Ale może Ania się nie obrazi :) Teraz właśnie bułki wyrastają, a ja piszę ten post. Podglądam je co chwilę i wyglądają naprawdę cudnie, z minuty na minutę coraz większe. I już sobie wyobrażam jak chrupię je jeszcze ciepłe. Już się nie mogę doczekać! :) Ale skończmy już te moje marzenia i przejdźmy do konkretów: 300 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Łatwe bułeczki pszenne pełnoziarniste 83

miałem weny kompletnie dzisiaj, siły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej(...)czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy lekko dłonią. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20-25 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 83

razu mnie to zaciekawiło i nie tracąc zbyt wiele czasu przystąpiłem do robienia własnych paluchów. A wspomniana metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę(...)teraz użyłem dopiero po raz pierwszy. Wyjdzie nam znacznie więcej "water roux" niż potrzebujemy. Podobno można je trzymać przez dwa dni w lodówce, gdyśmy następnego dnia znów chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś

Marder&Marder Manufacture
Bagietki z sezamem 119

łyżki sezamu Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładką masę około 20 minut. Ale bierzemy tylko 2 łyżki sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy to przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odgazować i wyrabiamy przez kilka sekund. Dzielimy(...)wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :) A tak wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane makiem. Absolutnie genialne w smaku! A tak w piekarniku: A tak na samym początku wyglądało wyrastające ciasto na bagietki, bułki i dwa chleby: Smacznego! Bagietki

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach, czyli akcja "Wypiekanie na śniadanie" 104

siebie, każdy sobie. Jest jeden przepis i każdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni(...)wymieszanym z oregano. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową

Marder&Marder Manufacture
Bułki śniadaniowe III 86

śniadanie. Któregoś razu prawdopodobnie poświęcę cały weekend i bite dwa dni będę je piekł, a potem zamrożę. I będzie jedzenia na tydzień lub dwa :) A oto przepis na 12 bułek: 600 g mąki tortowej (typ 450) 350 ml mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 75 g cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Musimy wyrabiać 15-20 minut. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Ponownie pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Po drugim rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem. I pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Knedle z truskawakami 159

ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę 2 jajka ok. 300 dkg mąki psennej szczypta soli szczypta cuktu Farsz: truskawki cukier Do polania: masło prawdziew (ok. 1/2 kostki) bułka tarta Masło roztapiamy i lekko brązowimy bułkę składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie(...)mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki.  Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy masłem z bułką. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Mleczne bułeczki 172

Przepis na poniższe bułki zaczerpnęłam z Książki Kucharskiej Ewy Aszkiewicz. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera.  Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży(...)lekko przestudzić. Mleko podgrzać. Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Wymieszać ze sobą. Następnie dodać 1 całe jajko + 1 żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania wierzchu bułek), letnie masło i mleko, cukier puder oraz szczyptę soli. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce

Ugotować
Kalafior na parze 188

przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka lub parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany(...)smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni umieścić masło, poczekać aż się rozpuści. Wrzucić bułkę tartą w takiej ilości, w jakiej masło ja „wchłonie”. Chwilkę podsmażyć i posypać ugotowanego kalafiora. Smacznego

Kolizje Smaków
Stasiowe bułeczki 184

powiedział, że bułki muszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie(...)moje zapasy się skończyły, więc część posypałam cukrem waniliowym. Piekłam w 210 stopniach przez 20 minut. U Ciebie może być to krócej, wszystko zależy od mocy piekarnika. Ważne by bułki były przyrumienione. Efekt jest taki Bułki nie są słodkie, ale mięciutkie

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania