Smaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 1 ziemniak, 20g suszonego czosnku -opakowanie lub 4 ząbki wyciśniętego przez praskę, pieprz, papryka. Zaczyn: woda, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka, to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy. Następnie pieczemy w 200 st.C / 25-30, grzanie góra
chleba naszegododać na przykład do bułeczek. Pieczywo robione przez nas własnoręcznie jest świeżutkie i nie ma wnim zbędnych wypełniaczy. I ten zapach piekarni w domu … ahhhh. Dziubasek często zajada bułki posmarowane dobrym, zdrowym kremem. Przepis na domową nutellę do posmarowania bułeczek znajdziesz tu: Coś lepszego niż nutella. Przepis na masło orzechowo – kakaowe. Pszenno – kukurydziane bułki z kaszą(...)godzinę. Włączamy piekarnik na temperaturę 200 ℃ z termoobiegiem. Kiedy ciasto podwoi objętość oprószamy mąką ręce i formujemy niewielkie bułeczki i wykładamy na blachę. Jeżeli chcecie, możecie posmarować wierzch bułek rozbełtanym jajkiem w celu zrumienienia. Wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Jest to dobry pomysł na wykorzystanie kaszy, która zostanie wam na przykład z obiadu, z poprzedniego
KrupeczkiDomowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie(...)mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego
chleba naszegoKotlety mielone..na blogu jest już ich sporo, no i dojdzie kolejny prosty przepis na pyszne kotleciki. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko około 0,5 szkl. mleka sól, pieprz wegeta, majeranek Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju. Bułkę moczyć w mleku przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać
Moje domowe kucharzeniewykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka(...)natkę pietruszki. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość
KuchniaWeDwoje.plminut. Przygotować ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszać, powinno powstać ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyć do woreczka, ściąć róg i narysować krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce przykryte ściereczką. Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem. Smacznego
Obiad gotowydługość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 100ml mleka 1 duże jajko 40g zimnego masła 1 łyżeczka soli Farsz: 5-6 cienkich białych kiełbasek(...)opakowanie serka Apetina Miód i Musztarda 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka czubata posiekanego szczypiorku sól, pieprz, mielona słodka papryka Dodatkowo: rozbełtane jajko ziarna czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Z mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- podgrzewaj wszystko lekko w rondelku do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Mleko nie może się zagotować! 2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób
Kuchnia w Słońcu Skąpanaserdecznie zapraszam do wypróbowania tych smacznych bułeczek zapiekanych z czosnkiem . Składniki 4 kajzerki 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie Bułki kroję na pół , następnie na każdą połówki bułki smaruję masłem i wykładam drobno starty czosnek , solę i pieprze , jeden ząbek na dwie polówki , kiedy bułki mamy przygotowane , wstawiam do rozgrzanego
Mój SmakDodaj mąkę i wymieszaj, ciasto nie powinno być lepkie. 4)Wyrób ciasto ok.4-5 minut. 5)Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj kulki . Ułóż bułki na foli aluminiowej i pozostaw na 20-30 min aż podwoją swoją objętość. 6)Tymczasem, doprowadź 6 szklanek wody i 3 łyżki sody oczyszczonej do wrzenia w garnku. Delikatnie wkładaj bułki(...)wody i gotuj z każdej strony ok. 1 min. 7)Wyciągnij bułki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 8)Po wierzchu posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką wody (można zrobić małe nacięcia za pomocą ostrego noża ) , posypać po wierzchu kryształkami soli . 9)Rozgrzej piekarnik do 200 st. C . Piecz, aż 'precle 'nabiorą brązowego koloru
Marcepanowa kuchniawiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie z wyraźnym posmakiem masełka. Dzisiaj takich się nie uraczy. A maślane bułki dostępne w sklepach, to zwykłe podróbki Taka chałka ze szklanką zimnego mleka, posmarowana jeszcze masełkiem…. mniam… Pan mąż od jakiś dwóch
Mieszam w GarnkuSchabowy z piersi kurczaka...szybko zrobiony..panierowany w jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem..zamiast lnu można dać sezam. pierś z kurczaka jajka bułka tarta mąka złoty len lub sezam sól, pieprz, wegeta Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawami.Plastry maczać w jajkach, następnie(...)mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem .Smażyć na rumiano z każdej strony
Moje domowe kucharzeniezrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie! Składniki(...)skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. W każdej bułce nożem lub szeroką skrobką (ponownie moczoną w oleju) zrobić nacięcie- przedziałek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 230 st.C
Nastoletnie WypiekanieWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)przestygnie można dodać starty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanierównych części. Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut) w każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane(...)mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka wiórki kokosowe Cukier puder utrzeć z mlekiem. Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. norweskie bułeczki
O kuchni z uczuciemTrudno opisać, to trzeba upiec i spróbować :) Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte szczelnie folią. Wieczorem szybko zrobiłem zwykłe słodkie drożdżowe ciasto... Mąka typ 650 1 kg, kostka drożdży, szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj(...)Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy na 20-30 min do piekarnika 180-200 st. C Jak banany się skończyły, zrobiliśmy bułki z czarnym bzem, który mamy jeszcze w zapasach :) Bułki niesamowicie smaczne,... trzeba bardzo uważać kto kręci się po kuchni :) Zapach ściąga amatorów słodkości... ...do końcowej fotki przetrwało 2/3 ... ...reszta wyparowała
chleba naszego