Kiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka, z zachwycająco dużymi dziurami. Bardzo lubię kupne, sama jednak nigdy się nie odważyłam na jej przygotowanie. Od razu jednak przystąpiłam do poszukiwań właściwego przepisu. Jest ich w internecie cała masa, jednak są raczej(...)jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem się ciasta w niepożądanych miejscach. Efekt - naprawdę wart każdej poświęconej minuty. Bułki wychodzą idealne - miękkie, z mnóstwem dużych dziur.Kiedyś przygotuję taką prawdziwą ciabattę, jednak dla tych, którym brakuje czasu, a nie mogą oprzeć się pokusie, ta jest wybawieniem.Razem ze mną ciabatkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła, i powiadomiony zostałem, że trzeba będzie je wkrótce znów zrobić... Składniki (na 12 bułek): 300 g Poolish 350 g mąki pszennej wysokoproteinowej 15 g pełnego mleka w proszku 50 g cukru 6 g soli 2 g drożdży instant (lub 7g drożdży świeżych) 1 jajko
Grahamka, weka i kajzerkaTang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka 75 g śmietanki 30% 35 g roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić na rodzynki) Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto. Połącz składniku
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów... O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa receptura
Grahamka, weka i kajzerkazmielonej pszenicy 400g mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 100 ml oleju 40g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 jajko do posmarowania bułek 50g nasion do posypania Wymieszać składniki oprócz jajka i nasion i wyrobić ciasto :)Zostawić do wyrośnięcia ok 40 min. Z ciasta uformować ok 8 bułek, posmarować jajkiem i posypać nasionami :)ja użyłam(...)słonecznika:). bułki wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 30 min w zależności od piekarnika-maja mieć złocisty kolor w temp. 200 stopni…lisek
Anioły w kuchniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8-9 bułek: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej razowej 0,5 szkl. otrąb pszennych 2 dkg drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli 100 ml mleka(...)wody 100 g smalczyku smakowita pajda 100 g szpinaku mrożonego jajko do posmarowania bułek papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent
Anioły w kuchnijednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym(...)jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. A jak zostaną kotleciki można zjeść nawet na zimno z sosem i chlebem
Moje domowe kucharzeniewołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy(...)mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę
Kolizje Smakówjest wynikiem codziennego przygotowywania śniadań do pracy. Powoli zaczęły nam się nudzić tradycyjne kanapki, więc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło nam do głowy to wydrążyć bułki, delikatnie zapiec i napełnić jakimś fajnym farszem. Tego dnia akurat miałyśmy ochotę na jajka, więc one stały się nadzieniem do naszych bułek. Wyszły super! Rewelacyjne drugie śniadanie do pracy!:) Ilość(...)porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 bułka 1 jajko nieco masła łyżeczka majonezu sól ziołowa Jajko gotujemy na twardo. Bułki ścinamy z góry i drążymy środek. Delikatnie smarujemy w środku masłem. Opiekamy w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach lub w mikrofalówce na funkcji opiekania na chrupko. Wówczas 3 minuty starczą. Do zwykłej mikrofalówki nie polecamy
Kolizje Smakówchyba, a raczej na pewno najłatwiejsze bułki jakie miałam okazję robić, a upiekłam już tych bułek najróżniejszych mnóstwo. Nie potrzebujemy do ich przygotowania miksera, wystarczy nam tylko miska i drewniana łopatka do wymieszania całości. A później już tylko trochę cierpliwości, by ciasto wyrosło i by mogły się upiec. Zajmuje to naprawdę niewiele, w międzyczasie możemy zająć się innymi sprawami. Bułki(...)przygotowuję z "doskoku". Już kiedyś pisałam, że uwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych umiejętności, nawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko cudny wygląd ale i smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się
Smaczne ZdrowePoniżej przedstawiam przepis, który idealnie odzwierciedla wszystko, co niezdrowe i tuczące. Każdy lubi czasem pogrzeszyć ... Oczywiście w granicach rozsądku ;) Składniki (na 1-go Big Maca): 1 cała bułka do burgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy(...)foliowy, rozgniatamy na nim jedną z kulek i formujemy burgera. Ważne jest, aby burger był gruby maksymalnie na 0,5cm, a jego średnica była mniej więcej taka, jak średnica bułki. Na burgerze kładziemy kolejny woreczek foliowy, a na nim formujemy następnego burgera (również powinien być cienki, o takiej samej średnicy, co poprzedni burger). Tak uformowane burgery wkładamy do zamrażarki
My Culinary ArtSerwowałyśmy już bułki z farszem zapiekane pod pierzynką serową. Danie fantastyczne w smaku, jednak bardzo pracochłonne. Dzisiaj, równie smaczna, ale za to szybsza alternatywa dla tego dania. Wydrążone bułki, zapiekane również w piekarniku, ale z jajkiem. Bardzo smaczne, ciekawie wyglądające danie na śniadanie. My użyłyśmy do jego przygotowania bułek pszennych, ale równie dobrze mogą był pełnoziarniste, dyniowe czy jakiekolwiek inne(...)Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki 3 bułki pszenne (najlepiej lekko podeschnięte) 3 jajka 6 plastrów wędliny Nieco masła Sól, pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od bułek: ścianamy ich górę i drążymy środek. Doskonale nadają się lekko wyschnięte kilku dniowe bułki. Środek smarujemy masłem, na to kładziemy dwa plasterki wędliny i delikatnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy według upodobań
Kolizje Smakówoleju. Wczoraj również naszła nas taka ochota. Usiłowałyśmy ją stłumić w sobie... dość bezskutecznie. Dlatego też znalazłyśmy pośrednie rozwiązanie. Przyrządziłyśmy sobie w domu frytki z fishburgerem. Wprawdzie ze sztuczną bułką i rybą w postaci paluszków rybnych :P ale przynajmniej produkty dość świeże ze znanym składem. Wyszedł nam może niezbyt zdrowy obiad, ale za to bardzo szybki i smaczny. A danie(...)takie na pewno docenią dzieci, którym możemy w ten sposób przemycić nieco ryby i sałaty:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne
Kolizje SmakówSkładniki dla 1 osoby: 1 bułka 1 jajko 2 pieczarki 1/2 cebuli 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka startego żółtego sera 1 plaster szynki Sól, pieprz Przepis: Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej(...)bułki rozsmarowujemy 1 łyżeczkę masła, nakładamy pieczarek z cebulką, dodajemy pokroją w kostkę szynkę i wbijamy jajko. Wierzch posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną bułkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy przez ok. 15 minut (wszystko zależy jak mocno lubicie mieć ścięte jajko). Ok. 5 minut przed wyciągnięciem bułki wierzch posypujemy startym serem
Emcia Pichciprzygotowaniu poprzednich bułek myślałam już, że lepszych być nie może. I było tak do czasu gdy nie powstały te pyszne kajzerki. Rodzinka zgodnie orzekła iż teraz to te są zdecydowanie najlepsze jakie dotychczas upiekłam, a wierzcie mi trochę ich już było. Tak więc polecam baaardzo gorąco- zdrowe, bez dodatku pszenicy, tylko mąka orkiszowa- 100%. Samo zdrowie ! Dla wielbicieli zwykłych pszennych(...)bułek ale nie tylko. To pierwsze bułki, które skradły moje serce, bardzo puszyste i przepyszne... :-) Składniki na ok.10-12sztuk: - 620-630g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 25g świeżych drożdży - 350ml ciepłej wody lub 200ml wody i 150ml mleka owsianego (również letnie) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 8g soli - ziarna do posypania (u mnie mak i sezam:biały i czarny
Smaczne Zdrowe