drugiej cukinii, Pozostałą cukinię starłam i przygotowałam siekane kotleciki z cukinią, na które przepis dodam Wam niebawem. 1-2 małe cukinie 1 jajko 1 op. skyru około 1/2 szkl. bułki tartej 2-3 łyżki tartego parmezanu pieprz cayenne zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku sól, pieprz Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich na pół (oby otrzymać(...)każdej takie „paluchy” jak widać na zdjęciu). Na głęboki talerzy wybijamy jajko, mieszamy z 1 łyżką skyru. Na płaski talerz sypiemy bułkę tartą oraz parmezan. Oprószamy szczyptą pieprzu cayenne i ziołami prowansalskimi, mieszamy. Każdy kawałek cukinii panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut
Smaki Na Talerzuodstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch bułek. Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Zobacz inne(...)przepisy na drożdżowe bułeczki na słodko: Bułki drożdżowe z serem białym Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Drożdżowe rogaliki z budyniem Artykuł Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneLeniwe pierogi z bułką i owocami Leniwe pierogi z bułką i owocami to pyszny letni obiad i dla dużych i dla małych. Dla mnie to takie wspaniałe wspomnienie dzieciństwa i smak babcinej kuchni, tylko wtedy jadałam leniwe bez dodatku owców, tylko polane rozpuszczonym masłem z tartą bułką i z dodatkiem cukru oczywiście. Teraz postanowiłam to danie nieco urozmaicić i zmienić
Kulinarne przygody Gatityrybnych z łososia jest bardzo proste. Zaczynamy od umieszczenia wszystkich składników w misce. Składniki to: filet z łososia (może być już upieczony, ale można też wykorzystać świeżą rybę), jajko, bułka tarta, majonez, musztarda i duuuuużo zieleniny. Wszystko mieszamy, formujemy i smażymy. Do tego pyszna surówka, pieczone ziemniaczki i pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 łyżka koperku posiekanego 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko sól, pieprz olej do smażenia Sos jogurtowy 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka
Na-talerzu.plrobią je z samego twarogu a inni z dodatkiem ziemniaków niczym kopytka z serem ( a można i z mascarpone ). Można je zjeść na słodko z cynamonem i cukrem , z bułką tartą na masełku albo z podsmażoną cebulką. Dzisiaj wersja czekoladowa i powiem wam, że z bułką tartą to dopiero był sztos! PRZEPIS NA LENIWE CZEKOLADOWE Składniki: 300g twarogu mielonego(...)wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczki, które kroimy na kluski. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy np z bułką tartą na masełku. Artykuł Leniwe czekoladowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujekrokach, dzięki czemu będziecie mogli powtórzyć je samodzielnie w swojej kuchni. Film: Składniki na 3-4 porcje: 500 g ugotowanej fasolki szparagowej 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej 3-4 jajka sól pęczek posiekanego koperku Przepis: Na patelni na małym płomieniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 1-2 minuty cały czas mieszając(...)bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy ugotowaną fasolkę i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie na wierzch ostrożnie wlewamy jajka, całość oprószamy solą, patelnię przykrywamy pokrywką i całość podgrzewamy na bardzo małym płomieniu kilka minut, do momentu aż jajka się zetną lub gdy będą ugotowane tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania danie posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną fasolkę podajemy
Smakowite Daniaszczypta soli Nadzienie: 250 g. jagód 2 pełne łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 30 g. masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Do posmarowania bułek: 1 białko 1 łyżka mleka Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki letniej wody Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże(...)placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance, tak jak na zdjęciu wyżej. Uformowane bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiczęściej gotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko. Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje) Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną(...)ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy nożem, wycinamy z niego 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy. Artykuł Leniwe z bułką tartą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyNiewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego przepisu, z niewielkimi zmianami. Normalnie dodaję do niego kajzerki, dziś uzupełniłam go o bułkę tartą. Reszta składników w sumie bez zmian. Finalnie wszystko się udało. Pasztet wyszedł trochę wilgotny, ale mi to zupełnie nie przeszkadza. Nie lubię takich zbitych, suchych mięsiw. Żurawina dodała słodyczy(...)chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki
Kardamonovynajbardziej znajdują się produkty do jego zrobienia), możecie użyć jakiego chcecie. Nie musicie ściśle trzymać się mojego przepisu. Możecie zrobić swoje pesto i potem połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak natka(...)łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki tartej sól pieprz (przepis na 3 porcje) Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 sztuk), doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, odstawiamy. Piekarnik
Kardamonovydietę, dziś machniemy burrito z kurczakiem, ryżem, fasolą i innymi kolendrami. Poza jedną sugestią, że kminek to nie kumin, nie wpieprzam się. Składniki: 1 camembert 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub więcej) 1 duża garść mieszanki sałat (u mnie z rukolą) 5 ciemnych winogron 1 łyżka poszatkowanej zielonej dymki 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka oliwy extra virgin(...)winogrona, dymkę, słonecznik. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Do jednego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Camemberta najpierw obtaczamy w jajku, potem w bułce. Jeżeli macie ochotę, możecie to zrobić dwukrotnie (ja zrobiłam tylko jedną warstwę). Olej wlewamy do małej patelni (ja wlałam jakieś
Kardamonovyjuż jeden przepis, który jest właściwie identyczny jak dzisiejszy. Lub, ten dzisiejszy będzie identyczny jak poprzedni. Różnica między nimi jest taka, że dzisiejszy jest klasyczny, bo użyłam do niego bułki tartej, w pierwszym użyłam orzechów. Coraz częściej na blogu wracam jednak do tradycyjnych przepisów, dlatego dzisiejszego posta nie mogło zabraknąć. I żeby nie było, pojawią się różnie propozycje(...)zarzucić różnościami, może kogoś czymś zainspiruję. Składniki: 5 jajek pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ćwierć szklanki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy (można użyć masła klarowanego) Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy. Ugotowane jajka, kroimy wzdłuż na pół (użyjcie bardzo ostrego nożna
KardamonovyPasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś chciałam(...)Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych
KardamonovyJeśli tylko masz ochotę na fast-fooda, jak najbardziej możesz go przyrządzić. Oczywiście w wersji roślinnej! W tym celu zaopatrz się w 1 opakowanie Burgera Roślinnego od Garden Gourmet , bułkę pszenną, mix sałat, kilka plastrów ogórka kiszonego, kilka plastrów pomidora malinowego oraz ulubione sosy, np. wegański majonez, ketchup czy sos tysiąca wysp. Przygotowanie posiłku zacznij od przyrządzenia kotleta roślinnego(...)celu podsmaż go na oleju lub podpiecz w piekarniku. W międzyczasie włóż także na chwilę bułkę do piekarnika lub opiekacza, aby lekko ją podgrzać. Kiedy oba składniki będą wystarczająco ciepłe, czas przejść do składania burgera na Twój wegetariański obiad . Obie strony bułki posmaruj sosami, wyłóż mixem sałat, a następnie dodaj warzywa i kotleta. Masz już gotowe danie! Możesz zjeść
Gotowanie...to proste !przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku lub oregano, 1/3 łyżeczki suszonego czosnku – do nasmarowania formy: masło lub połączenie masła i bułki tartej – opcjonalnie: 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku lub kiełbasy, albo jedno i drugie + tłusz do smażenia – do podania: kwaśna śmietana, plasterki podsmażonego wędzonego boczku, świeże zioła: najlepsze(...)jako, wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie i jeśli robisz wersję mięsną, to dorzuć jeszcze przygotowane skwarki mięsne. W zależności od rodzaju formy, z jakiej korzystasz, nasmaruj ją masłem, masłem z bułką tartą lub nie smaruj wcale (forma silikonowa – nie ma potrzeby smarować, forma z pokryciem teflonowym – wystarczy masło, inne blaszki – masło oraz bułka tarta). Do tak przygotowanej formy
nietylkopasta.pl