Poznania, postanowiłam zrobić taki obiad. Każdy składniki doskonale zna, wystarczy tylko poskładać je w całość. Pyszny, niedzielny obiad. My uwielbiamy! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi z kurczaka bułka tarta 5 jaj 8-9 niewielkich ziemniaków kalafior 100 gram masła 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól kilka łyżek mąki świeży tymianek Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)czasie robimy sznycle. Piersi kurczaka dzielimy na części, które rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jaju (roztrzepujemy dwa jaja), na końcu w bułce tartej. Smażymy na maśle (50 gram) i oliwie z oliwek (2 łyżki). Na drugiej patelni smażymy 3 jaja sadzone (około 3-4 minuty) na oliwie z oliwek, doprawiamy je solą i obficie
Mango PapajaDzisiejsze bułki piekłam na akcję "Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych" . Do akcji zostałam zaproszona przez Agnieszkę z bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki(...)zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec
Ala piecze i gotujeklops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła Na sosik: 1 dużą cebulę 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)konsystencję) przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier olej do smażenia Dodatkowo: ok. 300 g makaronu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku, jak kto woli), a po chwili odciskamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i wyrabiamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawiamy i to właściwie
Ratunku obiaddążeniu do upieczenia bułek "doskonałych" , które będą odpowiadały gustom wszystkich moich domowników , metodą prób i błędów dopracowałam przepis na bułki idealne."Pełne", pulchniutkie, z ziarenkami, a jakże- bo takie nam najbardziej odpowiadają. a co najważniejsze - na drugi dzień są równie smaczne, co zaraz po upieczeniu-są bardzo wilgotne. Co niektórzy nawet stwierdzili, że czym starsze tym lepsze. Tak więc zachęcam(...)odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować okrągłe bułeczki (podwijając łączenie pod spód) i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Ja formuję bułki w dłoniach posmarowanych olejem. Posmarować bułki lekko olejem i odstawić pod przykryciem na 20-30 minut,aż wyrosną. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bułki nożem (tępą stroną ostrza) i posmarować wodą
Smaczne ZdroweCzasami brak pomysłów co zrobić na kolację. Tym razem zrobiłam zapiekankę z bułki kanapkowej do której wykorzystałam kiełbasę krakowską z linii Nove -Natura. Bardzo nam smakowała zapiekanka i na pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik . Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera(...)górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie: Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę na okrągło w formie do tarty. Do śmietany wbić jaka, dodać przyprawy i zmiksować. Zalać bułki. Na wierzch zetrzeć żółty
Ala piecze i gotujezacząć dzień od pysznego śniadania. Chrupiąca bułka, jajko i szczypiorek, mniam! Szkoda, że na tego typu śniadanie mogę sobie pozwolić tylko 2 razy w tygodniu. Ale inaczej nie byłyby takie wyjątkowe. Super rozwiązanie dla osób, które nie lubią śniadań na słodko, a znudziły im się zwykłe kanapki. JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Składniki: - 1 bułka - 1 jajko (najlepiej rozmiar(...)plasterek wędliny (u mnie drobiowa) - plasterek pomidora - szczypiorek - szczypta startej mozzarelli - sól, pieprz Z bułki odciąć "czubek" i wydrążyć środek. Włożyć plasterek wędliny, pomidora, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz serem mozzarella. Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach żółtko będzie płynne, a po 20 lekko
Zgrabne GotowanieBułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty(...)bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety moje nie wyszły tak pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto(...)Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną
Czerwona Porzeczkawykorzystać mięsko, które pozostało nam z poprzedniego obiadu lub na przykład z grilla albo zupy. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (u mnie gotowana pierś z kurczaka i smażony plaster karkówki) pół główki młodej kapusty 1 cebula 1 marchew 1/3 szklanki(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytemwasze nie nosferatu Arek Gie Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% 100 g smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, siekamy i przysmażamy na oleju(...)Bułkę zalewamy 100 ml zimnej wody, odstawiamy. Mięso wyrabiamy z czosnkiem, cebulą, bułką i śmietaną. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenugotowane na twardo jajka: 3 – 4 szt. kasza manna: 3 łyżki natka pietruszki: 1 pęczek surowe jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów masło klarowane do smażenia Składniki na kotlety z pieczarek można delikatnie zmodyfikować. Kluczowe jest w tym wypadku, aby zachować odpowiednią konsystencję masy. Zbyt rzadka spowoduje, że kotlety mogą się podczas(...)dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aby manna zebrała nadmiar wilgoci. Wskazówka: Masa powinna mieć taką konsystencję, aby po obtoczeniu w bułce, bez problemu formować z niej kotlety. Jeśli zauważymy, że jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze nieco kaszy manny. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nabieramy łyżkę masy, obtaczamy w bułce tartej i formujemy
Kuchnia Na Wypasiekulki mac & cheese. 800 ml mleka 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 300 g tartego sera cheddar 50 g masła 30 g mąki pszennej Panierka: 150 g bułki tartej 3 małe jajka 50 g mąki pszennej Dodatkowo: 250 g makaronu kolanka 1/2 łyżeczka soli woda do ugotowania makaronu olej słonecznikowy do smażenia Do podania: sos salsa Kulki(...)lodówki, gdyż w momencie formowania powinien być zimny. W trakcie chłodzenia a przed włożeniem do lodówki można go także kilka razy przemieszać. Na trzy osobne talerzyki wsypać mąkę pszenną, bułkę tartą oraz wbić jajka, które dodatkowo roztrzepać widelcem. Zimny makaron nabierać łyżką, formować w kulki i układać na większym talerzyku. Kolejno każdą kulkę obtaczać w mące, strzepując jej nadmiar
MeCooksnietypowa pasta z ciecierzycy jest niezwykle smaczna i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne pasty, takie jak pasta z tuńczyka czy sałatka z kurczaka . Może być idealnym nadzieniem do bułek , bagietek czy innego pieczywa, zwłaszcza jeśli lubisz domowe wypieki. Co ciekawe, choć pasta jest zrobiona głównie z ciecierzycy, to smakuje jak prawdziwa pasta z tuńczyka. To dzięki odpowiednio dobranym składnikom, które(...)cytryny 2 łyżeczki francuskiej musztardy odrobina śmietanki lub mleka roślinnego 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżeczki winnego octu do smaku sól i pieprz do smaku Kanapka 2 bułki z ziarnami garść rukoli 8 plasterków świeżego ogórka Ciecierzycę rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać kapary i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać rozdrobnioną żurawinę, musztardę, tahini, ocet
codojedzeniabogatszy smak. Można je smażyć na małej ilości oleju lub wędzonej słoninie dla dodatkowego aromatu. Grillowanie Parówki grillowane nadają się idealnie na grillowe przyjęcia. Smakują wyjątkowo dobrze z chrupiącą bułką i ulubionymi dodatkami. Pieczenie w piekarniku Dla delikatnych, soczystych parówek, można je upiec w piekarniku. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i czas pieczenia, by osiągnąć upragniony efekt. Eksperymentowanie z różnymi metodami(...)smak. Chrzan – ostre chrzanowe dodatki pasują do parówek, dodając im pikantnego smaku. Oprócz sosów i marynowanych warzyw, parówki można serwować na wiele innych sposobów. Można podać je w bułce na styl hot doga lub w towarzystwie sałatki warzywnej jako zdrowszą alternatywę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, jeśli chodzi o dodatki do parówek ! Jeśli chcesz zobaczyć wizualizację różnych dodatków do parówek
Ekscentryczny Parowarktóre skradło moje serce. To proste danie idealnie sprawdzi się na szybki lunch, imprezę ze znajomymi czy wieczór przed telewizorem. Film: Składniki na 4 porcje: 4 bułki z ziarnami 8 plastrów boczku 8 plastrów żółtego sera 1 pęczek szczypiorku z dymki 8 łyżeczek tartego chrzanu masło 1 pęczek szczypiorku z dymki Przepis: Bułki przekrajamy wzdłuż na pół(...)następnie każdą część bułki smarujemy masłem, na warstwie masła rozprowadzamy po 1 łyżeczce tartego chrzanu. Na wierzchu umieszczamy plaster boczku i żółtego sera. Tak przygotowane grzanki umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Grzanki zapiekamy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C, do momentu aż ser się roztopi. Opłukany szczypiorek drobno siekamy
Smakowite Dania