bułki - 33926 przepisów (strona:312/2262)

Kotleciki curry 100

fileciki z kurczaka 1 jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Filety kroimy w cienkie plastry, około 0,5 cm *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz mąkę. Wsypujemy przyprawy: curry, sól i pieprz *** *** Całość(...)dokładnie mieszamy *** *** Do marynaty przekładamy pokrojone mięso, delikatnie mieszamy i odkładamy całość na około 1 godzinę *** *** Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso kolejno nakłuwamy widelcem, przekładamy do drugiej miski i panierujemy w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotleciki *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na mocno rumiano *** *** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Bułki do hot dogów przepis 62

rzepis na 6 sztuk przepysznych domowych bułek do hot dogów. Dałam mąkę orkiszową typ 550.  SKŁADNIKI: 500 g mąki  50 g miękkiego masła  1 łyżka miodu akacjowego / cukru  1 łyżeczka soli  230 ml mleka  100 ml wody 2 czubate łyżki mleka w proszku  1 jajko 20 g świeżych drożdży  PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki i zroluj w podłuzną bułkę. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze. Odstaw do wyrośniścia pod ściereczką na 30-40 minut. Wyrośnięte posmaruj roztrzepanym jajkiem i jeśli chcesz jakimiś nasionami. Ja wybrałam sezam

AZgotuj!
Krewetki w tempurze 56

krewetek parzonych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka mąki kukurydzianej 1 jajko 100 ml zimnej wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego bułka tarta do panierowania olej do smażenia sok z połowy cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli są w skorupkach to obieramy je. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników, dobrze mieszamy . Maczamy krewetki(...)panierujemy w bułce tartej, układamy na tacy.  Rozgrzewamy olej i partiami smażymy na złoty kolor. Usmażone krewetki układamy na sałacie . Ja podałam na mieszance sałat, troche pomidora, mogą być koktailowe, i dwie mandarynki podzielone na cząstki. sałatkę skropiłam oliwą i posypałam lekko solą i pieprzem. Po ułożeniu krewetek wszystko skropiłam sokiem z cytryny.   Całość można podać

Gotowanie jest łatwe
Krokiety świąteczne 98

czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego obiadu.     Składniki: ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 200g kapusty kiszonej 1 cebula ok 100g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir liść laurowy, ziele(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Pulpety rybne w sosie chrzanowo-koperkowym 54

wychodzi ogromna porcja pulpetów. My jedliśmy je przez 2 dni około 700 g miruny lub dorsza 1 większa cebula 1 kajzerka + mleko do namoczenia 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej 1 l bulionu warzywnego 1 listek laurowy 3/4 szkl. śmietanki 30% około 1/3 szkl. zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki posiekanego koperku 3-4 łyżeczki chrzanu(...)słoiczka (lub wg smaku) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Kajzerkę zalewamy w miseczce mlekiem, odstawiamy na około 20 minut do namoczenia (w połowie czasu przewracamy bułkę na drugą stronę). Cebulę oraz rybę kroimy na mniejsze części, przepuszczamy, wraz z odciśniętą kajzerką, przez maszynkę do mielenia. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około

Smaki Na Talerzu
Pasztet z mięsa z rosołu 328

łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól, pieprz  1 cebula  2 ząbki czosnku  majeranek  ziele angielskie  liść laurowy  1 łyżka bułki tartej  Sposób przygotowania:  1. Mięso z rosołu zmielić w maszynce lub zblendować razem z marchewką i pietruszką.  2. Cebulę posiekać, mocno zarumienić na niewielkiej ilości oleju(...)Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, warzywami oraz przyprawami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać.  4. Małą foremkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną na pasztet. Wyrównać. Wierzch oprószyć majerankiem, wyłożyć 3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego.  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Burger Historia i Pochodzenie 75

odpowiadało potrzebom tamtych czasów. Wraz z falą niemieckich emigrantów przepis na Hamburg steak dotarł do Stanów Zjednoczonych. W nowym świecie zaczął on ewoluować. Kluczowym momentem było umieszczenie kotleta w bułce – pomysł ten miał związek z potrzebą wygodniejszego jedzenia, szczególnie dla pracowników fabryk i podczas targów, gdzie danie musiało być szybkie i łatwe do zjedzenia w ruchu. Amerykański sukces burgera Pierwszy(...)burger, jaki znamy dzisiaj, pojawił się prawdopodobnie na przełomie XIX i XX wieku. Do dziś trwa debata, kto jako pierwszy serwował Hamburg steak w bułce, ale wiemy, że popularność zyskał w latach 20. XX wieku dzięki rozwojowi sieci fast foodów, takich jak White Castle. Wkrótce burger stał się czymś więcej niż tylko jedzeniem. Stał się symbolem Ameryki, kultury masowej

RafalCook
Uszka wigilijne z grzybami 79

łyżeczki soli Składniki na farsz: 250 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) Jak zrobić uszka: Farsz: Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnie odcedź je. Pamiętaj – zachowaj wodę z moczenia(...)posiekane grzyby i smaż razem przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, szczypiorkiem. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, możesz dodać łyżkę bułki tartej, aby go zagęścić. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia przed nadziewaniem uszek. Zimny farsz można zamrozić by czekał gotowy do świąt. Dzień przed planowanym lepieniem uszek – wyjmujemy farsz z zamrażarki

Dorota Smakuje
Farsz do uszek 79

gotowania! PRZEPIS FARSZ DO USZEK Składniki: 250 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) Jak zrobić farsz do uszek: Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnie odcedź je. Pamiętaj – zachowaj(...)posiekane grzyby i smaż razem przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, szczypiorkiem. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, możesz dodać łyżkę bułki tartej, aby go zagęścić. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia przed nadziewaniem uszek. Zimny farsz można zamrozić by czekał gotowy do świąt. Dzień przed planowanym lepieniem uszek – wyjmujemy farsz

Dorota Smakuje
Kotlety z udek w panierce jogurtowej 67

gotowe filety z udek – bez skóry i kości) 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około jedną godzinę *** *** Po tym czasie kotleciki wyjmujemy kolejno widelcem i przekładamy do miski z bułką tartą *** *** Mięso obtaczamy dokładnie z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony

Blog z Apetytem
Chrupiące krokiety z serem i warzywami 68

Chrupiące i przepyszne krokiety wegetariańskie, wypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym.     Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy konserwowej 10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach) 1 łyżka masła(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety w panierce układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z każdej strony na rumiany kolor

Blog z Apetytem
Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej 64

tylko wegetarianom smakują, my mięsożercy też z przyjemnością je wcinamy składniki na 2 sztuki, 1 litrowych słoików: około 20 małych lub 10 dużych boczniaków 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz czarny do smaku 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 płaskie łyżeczki przyprawy „garam masala” zalewa(...)Jeśli używasz dużych, podziel je na mniejsze kawałki. W misce roztrzep jajka razem z solą i pieprzem. Obtaczaj boczniaki tak samo jak kotlety schabowe. Najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w krążki cebulę. Tylko tyle żeby zmiękła, nie pozwalającą jej się zrumienić. Zdejmij cebulę z patelni i odstaw

Ogrodnik w podróży
"zero waste"- chrupiące grzanki z bułki paryskiej z airfryer... 79

Składniki:  kromki bułki paryskiej 8 sztuk na 1 porcję, olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba, oregano do posypania - ile potrzeba, cebula czerwona 1 sztuka większa, sól do posypania - ile potrzeba, pieprz mielony do posypania - ile potrzeba, pomidory 2 sztuki większe, papryka 1 sztuka średnia, ser tarty parmezan do posypania - ile potrzeba Taca do pizzy pasująca do tego modelu airfryera(...)tacy na talerz i szczerze polecam taki trik z tacą do pizzy. Do kosza airfyera włożyć porcję pogniecionego (łatwiej się układa taki pognieciony) papieru do pieczenia, poukładać ciasno kromki bułki paryskiej i spryskiwaczem z olejem dobrze je opryskać. Posypać ale nie za dużo oregano suszonym, na to poukładać plastry pomidora, plastry cebuli, posypać soli, pieprzem do smaku. Na wierzch dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej 74

Czas pieczenia/gotowania: 8 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 1 średniej wielkości cukinia (300-350 g) około 30 g mąki pszennej 1 jajko około 100 g bułki tartej sól, pieprz 1 łyżka oleju przygotowanie Cukinię umyj, a następnie odkrój końcówki i pokrój w plasterki o szerokości 1 cm. Każdy plasterek cukinii oprósz solą i odstaw na 15 minut(...)pierwszej umieść 30 g mąki pszennej. Do drugiej wbij jajko, dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu, po czym jajko rozbełtaj widelcem. Do trzeciej miseczki wsyp około 100 g bułki tartej. Następnie każdy z plasterków cukinii obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Tak obtoczoną cukinię włóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej i najlepiej

Via Gusto
na szybko młoda kapusta z airfryer... 83

Składniki: kapusta biała, najlepiej młodsza lub mało zbita 1 główka średnia, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, czosnek suszony 1/2 łyżeczki, tarta bułka do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba najlepiej użyć młodej kapusty lub starszej, ale nie za mocno zbita twarda główka, z kapusty usnąć brzydkie liście z wierzchu, opłukać, przeciąć(...)zrobić z pozostałymi ćwiartkami. Przestudzone kapusty obsypać przyprawami wymieszanymi, włożyć do formy silikonowej 22 cm (u mnie po 4 ćwiartki na jeden raz) , spryskać olejem po wierzchu, posypać tartą bułką i włożyć do kosza airfryera. Ustawić program warzywa, 200C, 13 minut, następnie obrócić, spryskać olejem i posypać tartą bułką i 190C, 10 minut, powtórzyć tak samo z następną porcją kapusty

W Mojej Kuchni Lubię