bułki - 33426 przepisów (strona:307/2229)

Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 141

dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo .  Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!!  Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)tosca. Wszystkie składniki wkładamy go garnuszka i podgrzewamy do chwili gdy masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Nie zagotowujemy. Masę studzimy i letnią smarujemy łyżką na wierzchu bułek. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wstawiamy bułki do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut do zrumienienia się wierzchu. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki mieszane z ostropestem i chia 151

bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion(...)łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.  Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto

Ze smakiem i z pasją
Bułeczki dyniowe 130

zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko biały sezam 0,5 łyżeczki papryki(...)podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C   . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić).  Jak przygotować dyniowe purée? Dynię pociąć na mniejsze kawałki, wyjąć pestki, miąższ lekko

Ugotować
Misiowe bułeczki ze śliwką 169

zaczyn 40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) nadzienie 18 śliwek (po 1,5 na bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku listonic_name = "Misiowe bułeczki ze śliwką (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła (roztopić lub wyjąć z lodówki na parę godzin wcześniej) 18 śliwek (po 1,5 na bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, wkruszyć drożdże, wsypać mąkę i cukier

CoolinarniePL
Bułki poznańskie z przedziałkiem 162

znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki. Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody(...)rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka, dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bułki [ pominęłam]. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 części [ 110 g każda część].Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę jak na zdjęciu.Ułożyć na obsypanej mąką blaszce w trzy

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone nadziewane kalafiorem 169

kalafiorem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 5-6 kotlecików: ok. 500 g kalafiora 500 g mięsa mielonego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)proces gotowania. Odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę około 5 minut aż będzie miękka, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Cebulkę mieszamy z mięsem, bułką tartą i jajkiem, doprawiamy  solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju - mniej więcej do połowy wysokości kotlecików. Każdą różyczkę kalafiora obklejamy mięsem

My Culinary Art
Pikantny gulasz w bułce 181

Pikantny gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom.  Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska(...)mięsa dorzucamy duszone warzywa. Mieszamy.  3. Do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze śmietaną oraz mąką. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. 4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C. Przyprawy Bella- Bis dostępne na stronie Producenta

Kuchnia w czekoladzie
Weekendowe śniadanie, czyli zapiekane bułki z jajkiem 162

więcej czasu, ale przy wolnej sobocie lub leniwej niedzieli śmiało możecie wypróbować.  Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki(...)małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.  2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie bułki truskawkowe 126

pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę. Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem. Składniki: Na 12 bułek: 1/2 kg mąki tortowej 3,5 dkg drożdży 250 ml mleka 3,2% 10 dkg cukru kryształu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 dkg margaryny 2 żółtka(...)centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.   Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.  Bułeczki można także zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Ryba w panierce 213

Pyszna rybka..tym  razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe na tłustym twarogu 144

Banalnie proste- a tak pachnące i mięciutkie, że z łóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i ich pieczenie- około 40. Czas na prysznic i poranną toaletę. Ser twarogowy- tłusty- ucieramy w misce z jednym całym jajkiem. Na dość puszystą masę- wygodnie będzie to zrobić mikserem z mieszadłami do zagniatania ciasta(...)części, rękoma lekko oprószonymi mąką formujemy okrągłe bułeczki- wygodnie zrobić to rozpłaszczając kulkę ciasta na blacie na placek, później zeszczypując jego krawędzie do środka i tocząc w dłoniach. Wykładamy bułki w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je teraz delikatnie naciąć na krzyż- tu świetnie sprawdza się ostra żyletka, nie nóż- posmarować mlekiem żeby się pięknie zezłociły

Karo in the Kitchen
bułki razowe 147

bułki razowe składniki na osiem sztuk 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 20 g drożdży 250 ml wody sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym(...)wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć

Miód i pieprz
razowe bułki 118

bułki razowe składniki na osiem sztuk 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 20 g drożdży 250 ml wody sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym(...)wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć

Miód i pieprz
Bułki do hamburgerów- najlepsze! 191

może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się(...)również jako baza do kanapeczek, lub po prostu posmarowane masełkiem... Pycha! Składniki na bułki do hamburgerów- najlepszych! na 10 sztuk 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży  2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 50 g masła 200 ml mleka zagęszczonego 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli mleko lub żółtko do smarowania sezam do posypania

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, śniadaniowe. 109

Najlepsze bułeczki na śniadanie. Smakowite, pachnące sezamem i co najważniejsze, mięciutkie jak puszek! Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 125 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania sezam      Mąkę przesiewamy(...)objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 25 minut, czyli aż się ładnie zarumienią

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania