bułki - 33426 przepisów (strona:306/2229)

Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 126

Przyszedł czas na klasyczne bułki a że jestem z dolnego śląska to będą bułeczki wrocławskie , takie z przedziałkiem, które wszyscy znamy z dobrych osiedlowych piekarni :) tyle ,że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką , przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 30 minut ,w bulkach robimy nacięcie ,  najlepiej drugą stroną noża

Wypieki Rene
Bułki paprykowo serowe 158

bułeczki są mięciutkie i pachnące ,dzięki zawartości sera i papryki  można je wcinać bez niczego ,na sucho :)   Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej(...)mąką i wałkujemy na prostokąt ciasto paprykowe ,wałkujemy ciasto serowe i kładziemy na ciasto paprykowe, zwijamy do środka ,można zwinąć jak roladę ale ja chciałam żeby wzorki w środku bułek były nieregularne :) kroimy "roladę" na kawałki ,od nas zależy jakie będą szerokie ,u mnie były różne :) przykrywamy ściereczką na 20 minut Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułeczki przez

Wypieki Rene
Seromak 193

maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka(...)maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 179

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 219

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 188

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 183

słonecznika 1/2 szklanki uprażonego ziarna sezamu 2 szklanki startej marchewki (6 małych marchewek lub 3 duże) 1 cebula 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki może być bezglutenowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 cm korzenia świeżego imbiru jeżeli ewentualnie 1 łyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli(...)kaszą. Zioła opłukać, poszatkować. Marchewkę i imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę. Wrzucić do miski z kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej

moj przepis na
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 168

rozwiązaniem na słodkie śniadanie dla naszych dzieci i nas samych.  Śmiało możemy podać je z dżemem lub miodem, a przepić kubkiem mleka lub kakaa. Składniki na 5-6 bułek: 300g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 80ml mleka 50ml wody 1 jajko 1/4 kostki masła (50g) Dodatkowo: 1 małe(...)cienki i dł. na ok 30cm pasek. Zwijamy na środku na supełek, a następnie podwijamy jeden bok od góry do spodu, a drugi od spodu do środka. Pozostawiamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.    Bułeczki podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego 129

mielone z kaszą jęczmienną. Nieco odmienna wersja tradycyjnych kotletów, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 300 g mięsa mielonego mała cebulka jajko ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy je do mięsa(...)wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Chałka z kruszonką 105

pyszne śniadanie. Chałka zawsze mi się kojarzy z domem rodzinnym. Często jedliśmy z bratem taką wdrobioną do mleka. Tak dawno już jej nie piekłam, że musiałam dzisiaj upiec. Przygotowanie bułki wymaga trochę pracy i czasu, ale dla efektu końcowego warto. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek  cukru kryształu(...)każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza. Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie. Posmarować bułkę mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana. chałka z kruszonką

O kuchni z uczuciem
Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 178

najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i  cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych(...)kuperek"  i oczywiście każdy chciał kawałek z jak największą ilością farszu. Składniki: kurczak 1200-1500 g 1 wątróbka drobiowa 1 czubata łyżka masła - 30 g 2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka 1/2 szklanki mleka lub wody sól, pieprz spory pęczek zielonej pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie 2 łyżki oleju - opcjonalnie masło do pieczenia Wykonanie: kurczaka umyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące wegańskie bułeczki 98

bardzo zachciało mi się domowego pieczywa, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie upiec.  Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części i z każdej uformować bułeczkę. Mi wyszło 13 bułeczek. Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułki w odstępach.  Przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną (20 minut) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  C do momentu aż będą lekko rumiane. chrupiące bułki

O kuchni z uczuciem
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 147

dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo .  Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!!  Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)tosca. Wszystkie składniki wkładamy go garnuszka i podgrzewamy do chwili gdy masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Nie zagotowujemy. Masę studzimy i letnią smarujemy łyżką na wierzchu bułek. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wstawiamy bułki do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut do zrumienienia się wierzchu. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki mieszane z ostropestem i chia 154

bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion(...)łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.  Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto

Ze smakiem i z pasją
Bułeczki dyniowe 132

zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 1 jajko biały sezam 0,5 łyżeczki papryki(...)podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 195°C   . Bułki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut (bułki powinny lekko się zarumienić).  Jak przygotować dyniowe purée? Dynię pociąć na mniejsze kawałki, wyjąć pestki, miąższ lekko

Ugotować