papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę z bułkami: 2 bułeczki kajzerki 500 ml mleka 16 g cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 120 g cukru 100 g wiórek kokosowych 200 g masła (miękkiego) dodatkowo: 250 ml mleka(...)słoiczek dżemu porzeczkowego wykonanie: Bułki rozdrabniamy na mniejsze kawałki, zalewamy 500 ml mleka i odstawiamy aby namokły. Następnie przy pomocy np. łyżki mieszamy aby powstała papka. Dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy masę z bułek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się(...)Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek. Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową. Smacznego Notes Przepis własny
Słodkie okruszkibyły moje pierwsze bułki, które zrobiłam sama. Uwielbiam takie ciepłe bułki z masłem albo dżemem :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut
Zrób to smacznieodstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Piec w 190 stopniach C około 15-20 minut. Bułki muszą być rumiane. Bułki z kawałkami czekolady
O kuchni z uczuciemPomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)oleju 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka miodu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szkl. ciepłej wody D odatkowo: ciepłe mleko do posmarowania bułek złoty len Skworcu Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się
Moje domowe kucharzenieMoże i Wy upieczecie słodkie bułki-zajączki. Idealne dla dzieci, ale nie tylko. Upiekłam, ale nawet nie wiem kiedy, a już ich nie było. Jak się ma w domu takich łasuchów jak moje dzieciaki i mąż to trzeba piec z podwójnej porcji. Trochę wymagają pracy, ale warto i dla wyglądu i smaku potrudzić się troszkę. Idealne na śniadanie podane(...)zające na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Bułki muszą być rumiane. Po wystudzeniu posmarować ogonki lukrem. bułki słodkie zajączki
O kuchni z uczuciemPyszna kanapka na ciepło. Idealnie sprawdzi się na szybką kolację. Musicie koniecznie spróbować. Składniki : * kajzerka * jajko * kabanos * plasterek mozzarelli * ogórek kiszony * majonezowy sos chrzanowy Folwark Przygotowanie : Bułkę przeciąć na pół, podpiec i posmarować sosem oraz położyć ser. Jajko usmażyć i ułożyć na bułce, dodać kabanosa i plasterki ogórka kiszonego. Przykryć drugą połówką bułki. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyBułki domowe , z chrupiącą skórką i mięciutkim, białym środkiem. Proszę nie krzyczeć, że takie pieczywo jest niezdrowe. Nie każdy, niestety, może jeść razowy chleb na zakwasie bo przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego lekarze zalecają tylko białe pieczywo i właśnie wtedy najlepsze są takie bułeczki. To są bułki domowej roboty więc nie zawierają żadnych dodatkowych wspomagaczy poza zwykłymi drożdżami. Nie mają(...)też żadnych konserwantów a i tak są świeże przez 3-4 dni, jeśli oczywiście tyle poleżą w co wątpię. Takie długie bułki można kroić w kromki i robić z nich nieduże kanapeczki. Można też przekroić je wzdłuż, na pół, i wykorzystać do wielkich, dobrze nadzianych, kanapek. Można nawet wydrążyć i zrobić kolorowe przekąski . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag 100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag 1 łyżeczka soli(...)ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę. Naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować
Moje domowe kucharzeniekostkę filetów mintaja. Wyszły wyjątkowo smaczne, więc polecam ich przygotowanie. Składniki: 500 gram mrożonej ryby (u mnie jest to mintaj) 1 jajko 1 mała cebula 3 czubate łyżki bułki tartej 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz Do smażenia: olej Rybę rozmrażamy. Kroimy na drobną kostkę i w garści ściskamy, aby odsączyć wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko(...)bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Obtaczamy każdy kotlecik w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comosób. Smacznego! Składniki 2 filety rybne 250 g szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki oliwy sól pieprz 4 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie Rozmrozić szpinak. Jeśli jest świeży, umyć dokładnie, odcedzić i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę(...)czosnek. Zeszklić. Wrzucić szpinak, przykryć i podsmażyć. Dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć i wyłączyć ogień. Na talerzu zmieszać mąkę z bułką tartą. Wsypać sól. Umyć filety, przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i bułce tartej z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron. Na talerzu najpierw położyć szpinak, na nim rybę
Tureckie Przepisysalony . No, może trochę przesadzam... Ale ich finezyjne, wyszukane wersje można znaleźć w najlepszych restauracjach. A co powiecie na domową wersję...? Jeśli sami zabierzecie się za przygotowywanie bułek, zrobi się z tego zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną(...)naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 3 łyżki mleka 20 g sezamu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów. Jest to najlepszy przepis na bułki pszenne jaki do tej pory wypróbowałem. Bułeczki z tego przepisu wyszły wyjątkowo smaczne, pięknie wyrosły, są chrupiące i puszyste. Będę musiał częściej brać udział w tej akcji. Przepis trochę zmodyfikowałem: - zrobiłem ciasto z mniejszej(...)ilości składników, na 7 bułek - zamiast świeżych drożdży użyłem suszonych, nie robiłem więc zaczynu - nie miałem masła, więc użyłem zamiast niego margarynę Ciasto 1 szklanka mleka 36 g masła (margaryny) 430 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko Do rondla wlać mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować
Przepisy na domowy ser i chlebjednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy(...)całej długości bułki najlepiej drewnianą łyżką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut z drugą porcją postępujemy tak samo piekarnik nagrzewamy na 180 stopni przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem pieczemy 15-17 minut wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego
Wypieki Reneminut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułki. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200oC. Bułki posmarować mlekiem i posypać siemieniem lnianym
Przepisy na domowy ser i chleb