bułki - 33926 przepisów (strona:305/2262)

Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe 190

Domowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam. 20 g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru  1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag   100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag   1 łyżeczka soli(...)ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę.  Naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i posmarować

Moje domowe kucharzenie
ISPANAK YATAĞINDA BALIK, czyli ryba ze szpinakiem 157

osób. Smacznego! Składniki 2 filety rybne 250 g szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki oliwy sól pieprz 4 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie Rozmrozić szpinak. Jeśli jest świeży, umyć dokładnie, odcedzić i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę(...)czosnek. Zeszklić. Wrzucić szpinak, przykryć i podsmażyć. Dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć i wyłączyć ogień. Na talerzu zmieszać mąkę z bułką tartą. Wsypać sól. Umyć filety, przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i bułce tartej z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron. Na talerzu najpierw położyć szpinak, na nim rybę

Tureckie Przepisy
Bułki. Na obiad 169

salony . No, może trochę przesadzam... Ale ich finezyjne, wyszukane wersje można znaleźć w najlepszych restauracjach.  A co powiecie na domową wersję...? Jeśli sami zabierzecie się za przygotowywanie bułek, zrobi się z tego zdecydowany slow food . Ale warto. Takie bułeczki są cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku; świetnie absorbują soki z mięsa i warzyw, tworząc z nimi zgraną(...)naprawdę pyszną całość. Warto poświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 3 łyżki mleka 20 g sezamu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki do hot-dogów 232

pierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend  wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów.  Jest to najlepszy przepis na bułki pszenne jaki do tej pory wypróbowałem.  Bułeczki z tego przepisu wyszły wyjątkowo smaczne, pięknie wyrosły, są chrupiące i puszyste. Będę musiał częściej brać udział w tej akcji. Przepis trochę zmodyfikowałem: - zrobiłem ciasto z mniejszej(...)ilości składników, na 7 bułek - zamiast świeżych drożdży użyłem suszonych, nie robiłem więc zaczynu - nie miałem masła, więc użyłem zamiast niego margarynę Ciasto 1 szklanka mleka 36 g masła (margaryny) 430 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży  1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko Do rondla wlać mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki z jabłkami 212

jednolitej konsystencji ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrobić krótko na stolnicy podsypując delikatnie mąką ,ciasto podzielić na dwie części żeby łatwiej było zrobić bułki, wałkujemy jeden kawałek na duży prostokąt na grubość ok 3 mm nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę  i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy(...)całej długości bułki najlepiej drewnianą łyżką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut z drugą porcją postępujemy tak samo piekarnik nagrzewamy na 180 stopni przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem pieczemy 15-17 minut wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego

Wypieki Rene
Bułki pszenno - orkiszowe z ziarnami 159

minut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułki. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik rozgrzać do 200oC. Bułki posmarować mlekiem i posypać siemieniem lnianym

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki tureckie 177

Chlebek już robiłam i przepis jest bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy(...)Inka - 330 ml mleka letniego - 100 ml melasy - 150 g rodzynek - 1,5 jajka (reszta do posmarowania bułek) - kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość

Wypieki Rene
Knedlik, czyli czeski knedel. 328

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 2 małe jajka 250-300 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 drobno pokrojona kajzerka (lub pół dużej bułki)      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około(...)czasie do szerokiego, dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, solimy i zagotowujemy. Gdy woda wrze zmniejszamy ogień na średni (woda ma delikatnie bulgotać ;) i wkładamy kolejno po jednej bułce i gotujemy 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Gotowe bułki wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy

Rozpustne gotowanie
Kotlety ryżowe 254

odmiany coś bezmięsnego... 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego kilka suszonych pomidorów sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania olej kujawski 3 ziarna do smażenia Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z  jajkami ,startym serem żółtym, pokrojonymi pomidorami i natką.Doprawić do smaku.Formować kotlety(...)razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 155

Przyszedł czas na klasyczne bułki a że jestem z dolnego śląska to będą bułeczki wrocławskie , takie z przedziałkiem, które wszyscy znamy z dobrych osiedlowych piekarni :) tyle ,że teraz w sklepie już nie ma tych prawdziwych ...pachnących drożdżami ....chrupiących z wierzchu i naturalnie miękkich w środku :) dlatego możemy zrobić sobie sami w domu a są proste i gdyby(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką , przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 30 minut ,w bulkach robimy nacięcie ,  najlepiej drugą stroną noża

Wypieki Rene
Bułki paprykowo serowe 184

bułeczki są mięciutkie i pachnące ,dzięki zawartości sera i papryki  można je wcinać bez niczego ,na sucho :)   Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej(...)mąką i wałkujemy na prostokąt ciasto paprykowe ,wałkujemy ciasto serowe i kładziemy na ciasto paprykowe, zwijamy do środka ,można zwinąć jak roladę ale ja chciałam żeby wzorki w środku bułek były nieregularne :) kroimy "roladę" na kawałki ,od nas zależy jakie będą szerokie ,u mnie były różne :) przykrywamy ściereczką na 20 minut Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułeczki przez

Wypieki Rene
Seromak 232

maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka(...)maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 219

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej Masa(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka, dodać dżem

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 258

serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 214

tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego(...)żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry lub rabarbarem

moj przepis na