bułki - 33426 przepisów (strona:328/2229)

Kulki ziemniaczane z serem żółtym – panierowane kulki z gotowanych ziemniaków 67

ziemniaków, należy ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszać ze startym serem żółtym. Całość doprawiamy solą, czosnkiem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Następnie formujemy kulki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, a na koniec smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku. Przepis na kulki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku Panierowane kulki z gotowanych ziemniaków z serem żółtym(...)ziemniaków 100 g sera żółtego (najlepiej sera cheddar) 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli ulubione przyprawy i zioła (można pominąć) Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta tłuszcz do obsmażenia przygotowanie Obrane ziemniaki ugotuj, ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, przykryj i odstaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wystudzone ziemniaki wymieszaj z serem

Via Gusto
Perfekcyjne kotlety schabowe 428

PERFEKCYJNE KOTLETY SCHABOWE – PRZEPIS Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 600 g schabu bez kości mleko 2 jajka 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej jednak poprosić w sklepie o pokrojenie schabu na plasterki. Kawałki mięsa rozbić(...)czasu, filety wyjąć z mleka, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na 3 talerze wyłożyć kolejno mąkę, jajko, które należy roztrzepać za pomocą widelca oraz bułkę tartą. Kawałki mięsa panierować kolejno w mące, jajku i bułce, następnie smażyć na patelni z rozgrzanym wcześniej tłuszczem. Gotowe schabowe serwować z tradycyjnymi ziemniaczkami i mizerią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle

Przepiski.pl
Kotlety z kalafiora i ciecierzycy 55

średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 do smażenia cebuli i 2 do kotletów 1 jajko 2 łyżki bułki tartej do środka + ok 2-3 łyżek do obtoczenia kotletów 1 łyżeczka kuminu skórka z połowy cytryny sól, pieprz do smaku SOS 250 ml jogurtu naturalnego(...)masy dodać kumin, skórkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać, spróbować – masa ma być wyraźnie słona i pieprzna, w razie potrzeby doprawić. Do masy dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać bułkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut (można pominąć ten etap ale schłodzona masa jest bardziej zwarta). Z masy ulepić kotleciki ( mi wyszło 13 sztuk), obtoczyć

Cooking for Emily
Najlepsze chrupiące frytki z cukinii - przygotuj koniecznie 2254

Składniki: (szklanka 250 ml) Cukinia 600 g ( u mnie 3 małe) Jajka 2 Bułka tarta szklanka ( u mnie zwykła wymieszana z panierką panko) Ser twardy 1/2 szklanki ( u mnie parmezan) Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/3 łyżeczki Czosnek granulowany lub sproszkowany łyżeczka Olej w sprayu  Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki. Małe cukinie przekroić wzdłuż po całość(...)części, następnie na pół i na słupki. ( zobacz film poniżej). Przygotować trzy miseczki. Do jednej wsypać, mąką do drugiej rozmącone jajko, a w trzeciej wymieszać bułkę tartą z parmezanem i przyprawami. Cukinie obtoczyć w mące, jajku i na końcu w panierce z bułki tartej.  Przed samym pieczeniem frytki spryskać olejem w sprayu. Frytki upiekłam we frytkownicy beztłuszczowej Instant Vortex

Kulinarne przygody
Fasolka szparagowa z boczkiem 74

dostaję często na FB pytania o proste, tanie i szybkie przepisy, najlepiej tradycyjne przepisy kuchni polskiej, które można szybko przygotować. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle podana do jajek sadzonych na boczku z ziemniakami puree i mizerią z ogórków jest wg mnie najsmaczniejsza i najprostsza w wykonaniu, danie w 15 minut(...)jest do kupienia tylko zielona, która jest dostępna cały rok. Często robię np. Makaron z krewetkami i fasolką szparagową.. Bo w prostocie tkwi jej siła Ostatnio zabrakło mi bułki tartej, a nie chciało mi się trzeć na tarce bułek, więc wymyśliłam, że zieloną fasolkę szparagową podam z boczkiem smażonym. Wystarczy pokroić drobno boczek i usmażyć na patelni. Ugotować fasolkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki jajeczno-brokułowe 56

Kotleciki: 12 jajek 1 brokuł 1 duża cebula 50-70 g żółtego sera (u mnie mozzarella w kostce, taka do pizzy) 1-2 łyżeczki musztardy (u mnie kielecka, grillowa) bułka tarta olej Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (u mnie kielecka grillowa) 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz 10 jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy(...)patelni niewielkiej ilości oleju. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski z jajkami dodajemy brokuły, ser oraz przestudzoną cebulę. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy musztardę oraz niewielką ilość bułki tartej. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie z masy formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym

Smaki Na Talerzu
Krokiety z pieczarkami 70

Dzięki niemu krokiety mają szlachetniejszy smak. Przygotuj także tłuszcz do zeszklenia cebulki oraz obsmażania krokietów. Na wigilię stosuję olej roślinny, a na co dzień smalec gęsi. Ewentualnie panierka: szklanka bułki tartej (lub np zmielone otręby owsiane) 2 jajka Sposób wykonania krokietów z pieczarkami Do przygotowania krokietów z pieczarkami potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, miski, miksera(...)patelni. Jeśli lubisz, możesz też przed smażeniem obtoczyć krokiety w panierce. W tym celu na 1 talerzu wbijam jajka i roztrzepuję za pomocą widelca. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczam w jajku i bułce tartej. Krokiety smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, do czasu aż się zarumienią. Do krokietów polecam czysty barszcz czerwony: Jeśli masz ochotę

Ania gotuje
Zapieksy a’la pizza 1532

Zapieksy a’la pizza Pyszne i chrupiące przekąski, które są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu. Sprawdzą się na każdym przyjęciu!     Składniki: 4-5 podłużnych bułek (mogą być mini bagietki lub jedna długa bagietka) 15 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) ok 10 plasterków ulubionej szynki (u mnie parmeńska) suszone oregano Sos: 2 łyżki(...)pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano     *** Bułki lub bagietki przecinamy wzdłuż na pół *** *** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy ze sobą *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy *** *** Bułki smarujemy sosem *** *** Posypujemy startym serem *** *** Układamy kawałki szynki *** *** I ponownie posypujemy serem *** *** Wkładamy

Blog z Apetytem
Kotlety z indyka w panierce 65

indyka: około 500g kotletów z filetu indyka sól, pieprz ziołowy czerwona mielona papryka czosnek mielony tymianek suszony skórka starta z 1 małej cytryny tłuszcz do smażenia Panierka: 2 jajka bułka tarta lub Panko Przepis na kotlety panierowane z indyka Krok 1. Plastry z indyka rozbić delikatne tłuczkiem. Następnie oprószyć z każdej strony odrobiną soli, natrzeć pieprzem ziołowym, czerwoną papryką, tymiankiem(...)skórką startą z cytryny i mielonym czosnkiem. Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na duży talerz wsypać bułkę tartą lub panierkę Panko. Krok 2. Na dużej patelni rozgrzać około 2 łyżki tłuszczu do smażenia. Filety z indyka panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Gotowe filety kłaść porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażyć po około

Moja Książka Kucharska
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny 39

tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż ciekawie wygląda w cieście. Polecam gorąco, gdyż z pewnością zaskoczycie swoich gości tą kompozycją. Składniki spód 6 kopiatych łyżek bułki tartej 1 i 1/2 łyżki masła masa serowa 400 g twarogu półtłustego 200 g serka koziego 2 jajka 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny   Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy. Dodajemy serek kozi oraz wszystkie zioła i sól. Miksujemy jeszcze kilka

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 41

proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym(...)podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczne, pulchne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką+FILM 348

niepełna szkl cukru KRUSZONKA -10 łyżek roztopionego masła -10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej -6 łyżek cukru -cukier waniliowy RABARBAR -ok 500g rabarbaru  (można dać więcej) -2 łyżki bułki tartej -trochę cukru  Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba to chwilkę miksować tak by cukier się rozpuścił) Dodajemy jogurt(...)olej, proszek do pieczenia, mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.  Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto Rabarbar odcedzamy na sitku z nadmiaru soku, dodajemy do niego 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i wykładamy na ciasto Do miseczki dajemy rozpuszczone masło, mąkę i cukier-mieszamy i wyrabiamy do sypkiej konsystencji, jak się klei

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami 63

Weekendowa Piekarnia z 2009r. i przepis na Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami Bułki są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Smak i zapach cudownej bazylii. Uformowałam 6 bułeczek bo lubię większe. Ten pomarańczowo - żółty kolor jest od oliwy carotino. Bazylię zaliczam do moich ulubionych ziół. Część balkonu latem to bazylia, w tym roku mam nadzieję, że pogoda będzie przyjazna(...)przy formowaniu bułeczek zrobiłam dołek w cieście włożyłam po łyżeczce zasklepiłam lekko ciastem i po wyrośnięciu nacięłam. Czeka się na nie długo, jednak pracy niewiele ale zapach i smak bułek po tak długiej fermentacji ciasta jest niezapomniany. Dodatkowo dochodzi bazylia i jej zalety. Bułki czy chleb upieczony na drożdżach tradycyjnie to nie to samo.    Włoskie bułeczki z bazylią

Leśny Zakątek
Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli 79

cukru 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej Tutaj możecie zastosować dowolną mieszankę ziół – może być meksykańska, marokańska, orientalna. Wybierzcie taką jaką lubicie najbardziej. Dodatkowo bułki Brioszki z sezamem plasterki ogórka konserwowego plastry sera żółtego pomidory Składniki na sos majonezowy 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki majonezu szczypta pieprzu Składniki na konfiturę(...)Pulled Pork Bułeczki kładziemy na kilka chwil na rozgrzanej, suchej patelni, tak aby były ciepłe i delikatnie chrupiące. Pieczone mięso, kiedy jest jeszcze ciepłe rozrywamy wzdłuż włókien. Na dno bułki układamy rwaną wieprzowinę, na niej kładziemy konfiturę z cebuli, plasterek sera żółtego, ogórka konserwowego, może być również pomidor i na wierzchu dajemy sos majonezowy. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Właśnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety gotowane w sosie z warzywami :pyszny przepis, jak zrobić 60

woda (tyle ile potrzeba) 1/2 szklanki śmietany 30% Przygotowanie pulpetów Krok 1. Przygotować rondel z szerokim dnem, wlać wodę, dodać vegetę, tymianek, kminek oraz kilka ziarenek ziela i pieprzu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i odciśniętą bułkę zemleć, dodać jajko, sól, pieprz i mleko pozostałe po odciśnięciu bułki. Dokładnie wyrobić. Z masy kształtować okrągłe pulpety, obtaczać w mące

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania