zawsze wychodzi Składniki: 1,5 kg kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka 200 g cukru 1 łyżka śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy(...)leżącą w mące na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu tłuszcz równo rozłoży się w cieście i łatwiej wam będzie je zagnieść. Blachę trzeba natłuścić, wyłożyć papierem lub i obsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wykładamy spód i boki blaszki. Metoda dowolna. Ja kiedyś wrzucałam cały kawałek ciasta na środek blaszki i rozprowadzałam ręką od środka do zewnątrz. Teraz wałkuję ciasto
Kulinarna Patilogiazrobić? Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone(...)mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja
Kulinarna Patilogiaidealnym daniem na taką okazję. Smaczny, lekki i nie zawiera ani grama mięsa:) Składniki: 2 duże bakłażany 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa lub olej sól, pieprz, ocet balsamiczny Przygotowanie: Bakłażana myjemy i kroimy na 0,7 – 1,0 cm plastry. Każdy plasterek solimy i zostawiamy(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce. Opanierowane plastry smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Tłuszczu dajemy tyle aby dno patelni było
Kulinarna PatilogiaŁABĘDZI PUCH – PRZEPIS SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli Krem: 750 ml mleka 100 g cukru 2 bułki kajzerki 100 g wiórków kokosowych 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Posypka kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 30-35 min (grzanie góra-dół). Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. Przygotowujemy krem Bułki kajzerki rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zalewamy 500 ml mleka oraz dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Całość rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie
Przepiski.plBULION 1 kg pałek z kurczaka 2 liście laurowe 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki pęczek pietruszki DODATKOWO 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 2 jajka 1 bułka kajzerka 60 g masła sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i umyć. Do garnka wlać 2 litry wody i umieścić w nim mięso. Całość zagotować(...)upływie czasu dodać marchewkę, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem, do smaku. Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym rosołem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę
Alle Dobre!lubi pieczarki, proponuję spróbować prosty przepis na smaczną przystawką. Składniki: - 400 g pieczarek - 50g sera żółtego - 3 jajka - 2 płaskie łyżki mąki - 1/2 łyżeczki oregano - sól, pieprz - bułka tartą - olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyszczamy i pozbywamy się ich nóżek(możemy je wykorzystac np do przygotowania szybkiego sosu pieczarkowego) 2. Do miseczki lub głębokiego talerza(...)Dodajemy mąkę 4. Przyprawy: sól, pieprz i oregano - dokładnie mieszamy. 5. Na koniec dodajemy natarty, na drobnej jarzynowej tarce, żółty ser - mieszamy. 6. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą 7. Pieczarki maczamy dokładnie w masie serowo jajecznej, a potem obtaczamy w bułce tartej 8. Smażymy na nagrzanym, średnim ogniu, z obu stron. 8. Usmażone wykładamy
Kulinarnie z Polką na KresachWielkanoc. Z racji tego, że jest pyszna robię ją częściej, dodając różne dodatki Co nam trzeba? farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego drobiowego 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. czubata łyżka koncentratu pomidorowego dodatkowo: 5-6 pomidorków koktajlowych 4- 5 ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw(...)sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta i olej do natłuszczenia blaszki Robimy! Jajka gotujemy na twardo i obieramy i odcinamy końcówki – tylko czubki. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Można dorzucić posiekane końcówki jajek Smarujemy blaszkę olejem (ja spryskuje ) obsypujemy bułka tartą. Wykładamy na dno około połowy farszu. Następnie wzdłuż po środku
Latosiowydomoprószonej mąką miski i odstawiamy na 1,5 -2 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy dosłownie przez chwilę, a następnie odrywając po kawałku formujemy bułeczki. Bułki zostawiamy na blaszce do pieczenia na około 20 minut, aby podrosły, a następnie smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szklanka o pojemności 250 ml. Babkę upiekłam w okrgłej tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobiny oleju lub masła oraz 2 łyżek bułki tartej. Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam lukru z sokiem cytryny i posypki z ozdobami wielkanocnymi. Jak zrobić babkę cytrynową: Z umytej(...)mokre, te mieszamy trzepaczką i wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, ja robię to za pomocą ręcznika papierowego i obsypujemy drobną bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy. Ciasto na babkę cytrynową przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Formę z Babką cytrynową umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z grzaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu spaghetti. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka płaska soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów Na sos: 200 ml bulionu drobiowego(...)kolejności należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z ząbkiem czosnku, który dodajemy na koniec smażenia. Następnie do miski włożyć mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawy, wbić jajko i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić ręką, formować małe pulpety, obtoczyć w mące i ułożyć na czystym blacie. Do osobnej miski wlać bulion i dodać przecier pomidorowy lub passatę pomidorową, cukier
ProstePesto.pltakich nie robił, to serdecznie polecam. Składniki: 500 g filetów z ryby morskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożoną rybę należy wcześniej odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie drobno pokroić w kosteczkę. 2. Cebulę posiekać, ugotowane jajka(...)pokroić w kostkę. Rybę, ugotowane jajka, surowe jajko, cebulę wymieszać. Dodać mąkę i bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masę przełożyć do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu stężeje i łatwiej będzie formować kotleciki. 4. Z masy formować kotleciki, spłaszczyć je i obtoczyć je w bułce tartej. 5. Smażyć na oleju na złoto
Kuchnia domowa Anisprawdzony przepis na kotlety szwajcarskie. Kotlet szwajcarski SKŁADNIKI: 8 plastrów schabu 8 plastrów szynki 8 plastrów żółtego sera sól, pieprz olej do smażenia Do obtoczenia kotletów: 2 jajka i bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam papierowym ręczniku. Mięso układam na desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety. Tak naprawdę grubość mięsa zależy od upodobań. Możesz je rozbić na cienkie(...)każdy plaster mięsa układam po jednym plasterku szynki i żółtego sera, składam na pół. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Kotlety obtaczam dokładnie w jajku (boki również), następnie w bułce tartej. Aby ser nie wypływał podczas smażenia, obtocz boki w jajku i bułce tartej. Kotlety smażę na złoto z obu stron przez 5 minut na stronę. Kotlety smakują podane od razu
Zasmakuj Kuchnizielonego groszku, ser mozzarella bądź inny ser oraz warzywa z serem na przykład grzyby lub bakłażan. Po połączeniu ryżu z nadzieniem i uformowaniu w kulkę, arancini obtacza się w bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Kulki ryżowe arancini najlepiej smakują podane na ciepło. Można podać je bezpośrednio po usmażeniu bądź odgrzać w piekarniku po kilku godzinach od przygotowania. Arancini(...)sera Parmezan 1/4 łyżeczka soli 1 łyżka masła Dodatkowo: olej do smażenia 8 kulek mini mozzarelli 8 łyżeczek sosu pomidorowego 2 jajka 3-4 łyżki mąki 7-8 łyżek bułki tartej Jak zrobić arancini. Na patelnię włożyć drobno krojoną cebulę wraz z masłem i oliwą. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Następnie, dodać ryż, zwiększyć ogień na średni
MeCooksolej rzepakowy 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, tymianek 2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, bułka tarta 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka Świeże, podwójne piersi z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej piersi ostrym nożem ściąć 2-3 porcje, dłonią na woreczku(...)pikantną, solą ziołową, tymianek, sok z cytryny, porcje piersi włożyć do marynaty i dobrze je wmieszać w marynatę, schować do lodówki na 3 godziny. Mąkę krupczatkę wymieszać z tartą bułką. Piersi obtaczać w bułce z mąką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju na średnim ogniu, usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję piersi - soczyste piersi
W Mojej Kuchni Lubiędrugie życie. Kotleciki będą idealne! Jeśli już macie farsz, to właściwie wszystko jest już gotowe. Jak zrobić kotlety z farszu do pierogów? Składniki: - farsz pozostały po ruskich pierogach - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - parmezan lub pecorino - jajka - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie siekana drobno natka pietruszki Kotleciki z farszu do pierogów ruskich Uformuj z farszu kulki o jednakowej(...)wielkości, możesz dołożyć parmezanu, siekanej pietruszki, jak wolisz i odłóż na bok. W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajo z solą, pieprzem, do drugiego wsyp bułkę tartą. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Każdą kulkę spłaszcz wilgotnymi dłońmi i zamocz w jaju, a następnie obtocz w bułce. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Idealnie smakują solo, ale również będą fantastycznym dodatkiem
Z Kuchni Do Kuchni