cebula 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 20dkg żółtego sera Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 łyżka przyprawy gyros 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia *** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Do ciasta dodajemy łyżkę przyprawy gyros, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy(...)drobno *** *** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni krokiety układamy
Blog z ApetytemSkładniki /4 porcje: – 4 filety z indyka – 3 jajka – 50 g tartego parmezanu – sól i pieprz – odrobina soku z cytryny – bułka tarta – 4 plastry szynki parmeńskiej – szczypta gałki muszkatołowej – 50 g płatków parmezanu Przygotowanie: Filety rozbić na grubość ok. 3 mm. Jajka rozstrzep w misce, dodaj starty ser, gałkę muszkatołową, sól(...)pieprz oraz sok z cytryny. Włóż do niego mięso i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie obtocz w bułce tartej mocno dociskając. Następnie ponownie obtocz je w jajku i bułce. Smaż na patelni z obydwóch stron. Następnie na usmażonych kotletach ułóż po plastrze szynki parmeńskiej oraz płatki sera. Kotlety podawaj z ziemniaczkami z wody oraz ulubioną surówką ( u mnie gotowana
I LOVE LIFELipowe Wzgórza 4 plastry żółtego sera kawałek czerwonej papryki do smaku: czarny mielony pieprz i granulowany czosnek (można zamienić na inną ulubioną przyprawę) majonez Panierka: 2 jajka M bułka tarta sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Każdy placek tortilli smarujemy majonezem. Blisko brzegu układamy plastry żółtego sera. Na ser układamy nasze parówki. Obok parówek układamy paseczki(...)przyprawę). Zwijamy tortille tworząc roladkę. Każdy rulonik kroimy na pół. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprze, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Nasze roladki z tortilli maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano. Przed podaniem kroimy każdą panierowaną roladkę na pół. Gotowe. S macznego
Słodkie okruszkiSurimi w panierce , czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej, chrupiąca, pyszna przekąska. Z surimi robie również sałatkę , a nawet jajecznicę . Paluszki krabowe w panierce w takiej formie idealnie pasują jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one pełnić także rolę obiadu, podobnie jak paluszki rybne, podane np. z frytkami i ulubioną surówką. Jeśli(...)surimi w panierce: paluszków krabowych (Surimi) – ok. 150 g 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko + kilka łyżek mleka 1/3 łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przepis na panierowane paluszki krabowe: Paluszki krabowe mrożone rozmrażamy odpowiednio wcześniej, jeśli świeże to wyciągamy z opakowania, a następnie oprószamy mąką pszenną. W miseczce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękcal Tradycyjny polski kotlet drobiowy w chrupiącej, złotej panierce. Filet z piersi kurczaka usmażony na złocisto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 fileta z piersi kurczaka mąka pszenna bułka tarta 2 jajka 1 łyżka Vegety 1 łyżeczka Maggi w płynie 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)głębokie. Do pierwszego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka i przyprawiamy według uznania (Vegeta, Maggi, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz itp.), rozmącamy widelcem do połączenia. Do ostatniego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Każdego kotleta maczamy z dwóch stron najpierw w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Gdy już mamy wszystkie gotowe, wstawiamy patelnię na mały ogień. Wlewamy do niej olej
ProstePesto.plmarchewka ugotowana 6 jajek 6 oliwek czarnych natka pietruszki śledziki w sosie pomidorowym 2 łyżki orzechów włoskich 5 pomidorków koktajlowych 6 kulek mozzarella sól, pieprz sos vinaigrette 2 bułki masło klarowane ogórek zielony Jajka gotuję na twardo. Obieram i odcinam, górę i dół każdego jajka. Nabijam na patyczek po dwa jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię(...)marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki, gwiazdki z marchewki, gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i przesmażam bułkę. Sałatkę polewam sosem. Posypuję orzechami i natką pietruszki
wesoła kuchniamintaja sól Na zalewę: 8 łyżek cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek keczupu 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody Dodatkowo: olej do smażenia, jajko, mąka, bułka tarta, mała cebulka i taki sam ogórek konserwowy Przygotowanie: Rozmrożone płaty ryby osączyć i pokroić w dzwonka, lekko posolić Jajko roztrzepać, na talerze wysypać mąkę i bułkę Maczać wpierw(...)mące, potem jajku i na koniec bułce tartej Rybę usmażyć z obu stron na rumiano Usmażoną układać w głębokiej miseczce, przesypywać pokrojonym ogórkiem i cebulą Ugotować zalewę i wlać gorącą do ryb, przykryć - dobra dopiero najwcześniej następnego dnia. Jeśli zostanie nam zalewy to zostawimy do dnia następnego, bo może się okazać, że trzeba będzie dolać, bo ryba trochę przez
Proste Potrawykąski? Sprawdźcie jak prosto i szybko można przygotować takie domowe rybne kąski. Składniki: 3 filety z dorsza bałtyckiego – świeże możecie zamówić na smacznaryba.pl około ¾ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki bułki tartej 2 jajka przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, przyprawa do ryb olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Filety osuszamy. Doprawiamy z obu stron przyprawą do ryb. Można je dodatkowo lekko skropić(...)sokiem z cytryny. Kroimy na kawałki, najlepiej na grubsze krótkie paski. Przygotowujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę kukurydzianą, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego wbijamy jajka. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko widelcem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące kukurydzianej (nadmiar strzepujemy), następnie maczamy w jajku, znów w mące i na końcu w bułce. Smażymy na głębokim oleju
Słodkie okruszkiprzyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej *** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)drobno *** *** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytem