chyba mówić, ze wyszła palce lizać – wypróbujcie sami. Składniki (na około 4 duże porcje): 1kg wieprzowego mięsa mielonego – użyłam pół na pół z łopatki i szynki wysuszona bułka kajzerka 1 duża szalotka lub zwykła cebula łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz(...)smaku mleko do zalania bułki Na glazurę: 1/2 szklanki keczupu – użyłam pikantnego łyżka musztardy delikatesowej łyżka miodu łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego łyżeczka posiekanej natki pietruszki pieprz do smaku Do podania: tłuczone ziemniaki z masłem i mlekiem surówka z kiszonej kapusty Przed przygotowaniem namaczamy kajzerkę w mleku – ja dziele ją na mniejsze kawałki i zalewam mlekiem
Smaczna Stronadietę, dziś machniemy burrito z kurczakiem, ryżem, fasolą i innymi kolendrami. Poza jedną sugestią, że kminek to nie kumin, nie wpieprzam się. Składniki: 1 camembert 1 jajko 2 łyżki bułki tartej (lub więcej) 1 duża garść mieszanki sałat (u mnie z rukolą) 5 ciemnych winogron 1 łyżka poszatkowanej zielonej dymki 1 łyżeczka obranych ziaren słonecznika 1 łyżeczka oliwy extra virgin(...)winogrona, dymkę, słonecznik. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Do jednego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Camemberta najpierw obtaczamy w jajku, potem w bułce. Jeżeli macie ochotę, możecie to zrobić dwukrotnie (ja zrobiłam tylko jedną warstwę). Olej wlewamy do małej patelni (ja wlałam jakieś
KardamonovyZagrzebia, wygląda jak oryginalny Zagrebački Odrezak. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. Oczywiście potrzebujemy kilku składników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki 50-70 g bułki tartej 8 plasterków sera żółtego 2 jajka 50-70 g mąki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Masło Sos 50 g majonezu 100 ml kwaśnej śmietany Kilka ogórków konserwowych pokrojonych(...)rulon. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, tak by przykryć dno patelni. Po trzecie w jednej miseczce wymieszaj jajka, do drugiej daj mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Teraz zapewne już się domyślasz, weź jeden z rulonów, obtocz go w mące, następnie jajku i na koniec w bułce i oczywiście ostrożnie połóż na rozgrzany olej
RafalCookżywności rocznie się marnuje. Dane Eurostatu szacują Polskę na 5 miejscu państw marnujących jedzenie. Czego najwięcej wyrzucamy – pieczywa. Dlaczego? Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet
moj przepis napush({}); Składniki: 4 plastry schabu bez kości z tłustymi przerostami 6 łyżeczek musztardy sarepskiej, stołowej lub miodowej sól i świeżo mielony pieprz 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka pszenna bułka tarta smalec lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Plastry mięsa schabowego rozbij cienko młotkiem do kotletów. Oprósz z każdej ze stron solą i mielonym czarnym pieprzem(...)najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz wieprzowy lub roślinny. Przygotuj 3 głębsze talerze i w każdym umieść poszczególne części panierki: mąkę pszenną, jajko roztrzepane z mlekiem, bułkę tartą. Chwilę przed samym smażeniem, kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący, opanieruj plastry schabu (kolejno: mąka, jajko + mleko, bułka tarta). Kotlety układaj na rozgrzanej patelni i smaż do złocistości z każdej
ProstePesto.plDzisiaj polecam zapiekany pasztet z indyka. Składniki 700 g fileta z indyka 200 g wątróbek drobiowych 3 jajka 2 bułki 2-3 marchewki szklanka mleka liść laurowy ziele angielskie sól pieprz gałka muszkatołowa Dzisiaj polecam pieczony pasztet z indyka. Wykonanie Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem(...)angielskim. Bułki namoczyć w ciepłym mleku, następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa. Wyłożyć do keksówki i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Pasztet z indyka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaugotowanych letnich ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku, u mnie własny mrożony grubosiekany 2 kulki mozzarelli (250g) sól, pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. Ziemniaki przeciśnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajka oraz mąkę ziemniaczanę. Masę wymieszać następnie dobrze doprawić(...)Uformowć kotlety. Z masy ziemniaczanej uformować płaski placek, na środku ułożyć kawałek mozzarelli i dokładnie go oblepić formując kotleta. Masa delikatnie się lepi więc w trakcie formowania opruszać ręce bułką tartą. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej a potem smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. U mnie wyszło 13 kotletów. Podawać
Monia miesza i gotujeżywności rocznie się marnuje. Dane Eurostatu szacują Polskę na 5 miejscu państw marnujących jedzenie. Czego najwięcej wyrzucamy – pieczywa. Dlaczego? Dlatego że szybko czerstwieje, że na drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet
moj przepis naczerwonej · 125 g sera żółtego · 125 ml śmietany 30% · 2 łyżki bułki tartej+ do panierki · Pieprz · Sól · 2 łyżki przyprawy gyros Sposób przygotowania(...)Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki
Kulinarna Chwilaklusek. Ciasto : 1,5 kg ziemniaków mączystych, 350 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, nadzienie : 30 g suszonych grzybów, 150 g boczku wędzonego, 50 g cebuli, 50 g suchej bułki, sól, pieprz świeżo zmielony, Ciasto : ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Ostudzić. Farsz : bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę pokroić(...)cebulę. Cebulę chwile przesmażyć z razem z boczkiem, a następnie dodać pokruszone grzyby. Smażyć chwilę razem, wlać 200 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje. Bułkę odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto : Ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajka
królestwo garówprzepis na krokiety pochodzi z Francji z XVII wieku, z zapisków Francoisa Massialota, szefa kuchni króla Ludwika XIV. Według jego receptury krokiety to mięso, trufle i szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. Obecnie krokiety to popularne danie na całym świecie. W Portugali możemy spróbować krokietów z owocami morza, w Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach(...)ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety nadziewane kiszoną kapustą i pieczarkami lub mięsem obtaczane w bułce tartej. Ja tym razem trochę odeszłam od naszej polskiej klasyki i postawiłam na krokiety z warzywami. Odpuściłam też bułkę tartą i zamiast smażyć - upiekłam je. Pieczone krokiety z warzywami - przepis
Z notatnika dietetykałyżki ketchupu · 10 dag sera żółtego w plastrach · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy, doprawiamy(...)pieprzem oraz solą. 3. Na każdym kawałku mięsa układamy po połówce plastra żółtego sera, następnie po łyżce farszu. 4. Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilałopatki. Przygotowuje się je bardzo szybko a także nie potrzebują dużego czasu pieczenia. Szczerze polecam :) Składniki na kotleciki z polędwiczki wieprzowej : * około 400 g polędwiczki wieprzowej * 2 jajka * bułka tarta do panierowania * sól, pieprz czarny mielony * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, odkroić ewentualne błonki tłuszczyku. Polędwiczkę pokroić na około 1 cm plasterki. Każdy plasterek mięsa rozbić tłuczkiem(...)oprószyć solą i pieprzem z obu stron. W jednej misce rozbełtać jajka, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smaczniedlaczego. Tym razem z mięsem wołowym, jajkiem sadzonym, kiszony ogórek, cebulka, pomidor, ser, sałatka i do tego sos czosnkowy. Burgery wyszły rewelacyjne w smaku. Jeśli chcecie sobie zrobić domowe bułki do nich, to przepis znajdziecie tutaj ( klik ), Ja tym razem postawiłam na gotowce, ale nijak się one mają do tych zrobionych w domu. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)czosnek, dodać majonez i jogurt (ja daję po dwie łyżki jednego i drugiego, doprawiam i jak sos jest za ostry to dodaję jeszcze). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Bułki przekroić na pół. Na spód każdej dajemy troszkę sosu, liść sałaty, kotleta, plasterek sera, jajko sadzone, sos, cebulę, pomidora, plasterek sera, sos, sałatę i drugą połówkę bułki. Całość spinamy długą
kruche babeczkichrupiące pieczywo, bagietki czosnkowe z szynką wydały mi się świetnym pomysłem. Jeśli szukasz pomysłu na zapiekanki. Albo zastanawiasz się jak zrobić zapiekanki z piekarnika? Jaki zrobić zapiekanki z bułek? Z czym podać bagietki czosnkowe? Zapraszam na przepis! 🙂 Bagietki czosnkowe z szynką przepis bagietki czosnkowe 2 sztuki szynka kilka plasterków mleko 2 łyżki Bagietki czosnkowe z szynką jak zrobić(...)tego przepisu użyłam bułek przygotowanych do zapiekania. Piekarnik ustaw na 180 stopni, niech się nagrzewa. Szynkę lub inną wędlinę pokrój na kawałki szerokością zbliżone do szerokości bagietki. Bagietki czosnkowe ułóż na blasze wyłożonej papierem. Każde nacięcie w bułkach poluzuj nożem, aby zrobić miejsce dla szynki. Tak postępuj z każdym nacięciem w bagietce czosnkowej. Bagietki posmaruj mlekiem, dzięki
Dieta moja pasja