bułki - 33426 przepisów (strona:351/2229)

Parmigiana z bakłażana 103

cukinii lub selera korzeniowego. Jak urozmaicić smak panierki? Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak faktu, że czas warto nieco poeksperymentować, aby podkręcić nieco smak potrawy. Do bułki tartej warto dodać chociażby ziół, orzechów lub nieco sera. Ta drobna zmiana może dać zaskakujące efekty. Co zrobić z bakłażana? Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana(...)chcecie przetestować inny, włoski przepis z bakłażanem, koniecznie spróbujcie pasta alla norma . Parmigiana z bakłażana – przepis Składniki na: parmigiana z bakłażana Bakłażany: 2 duże bakłażany 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki sól i pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 kulki mozzarelli

okolicepalnika.pl
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 133

odrobina ostrej papryki 1 łyżeczka maggi masło klarowane do usmażenia pieczarek sól 2 jajka     olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia  2 łyżki mleka + bułka tarta do panierowani Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe  kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku i lekkiego(...)starty ser i smażymy do rozpuszczenia się sera. Z podanych składników  smażymy naleśniki. Powinno ich być 10. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę pieczarek. Składamy w kopertę, panierujemy (bułka-jajko-bułka) i smażymy na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor

Co w garnkach piszczy
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 121

Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: ·          Ciasto francuskie – opakowanie ·          Szpinak mrożony - opakowanie(...)Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 o  C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Paluchy drobiowe z pieczarkami 150

domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny... Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz(...)wyparuje z pieczarek. Studzimy. Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Przesypujemy do miski. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy wystudzone pieczarki, jajko oraz bułkę tartą.  Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Z otrzymanej masy, zwilżonymi dłońmi, formujemy niewielkie paluchy i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych.  Smażymy na rozgrzanym, głębokim

Kuchnia MagdaLeny
Paluchy drobiowe z pieczarkami 151

domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny... Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz(...)wyparuje z pieczarek. Studzimy. Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Przesypujemy do miski. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy wystudzone pieczarki, jajko oraz bułkę tartą.  Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Z otrzymanej masy, zwilżonymi dłońmi, formujemy niewielkie paluchy i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych.  Smażymy na rozgrzanym, głębokim

Kuchnia MagdaLeny
MIĘSNE KULECZKI W SOSIE ŚMIETANOWYM 143

klopsiki i sos ze śmietanki kremówki i to wszystko jeszcze zapiekane.Danie wyszło pycha. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól,pieprz,kurkuma do smaku bułka tarta olej 200 ml śmietanki kremówki 30% gałka muszkatołowa 150g sera żółtego czosnek 1 ząbek lub suszony do smaku WYKONANIE Do miski wkładamy mięso mielone,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę(...)całe jajko i przyprawy.Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z tej mięsnej masy lepimy w rękach kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.Do głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy.Mięsne kuleczki obtoczone w bułce tartej kładziemy na oleju i podsmażamy z każdej strony. Po obsmażeniu kuleczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na patelnię gdzie smażyły się kulki wlewamy śmietankę doprawiamy

Mała w garnku miesza
Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel) 101

najbardziej na północ wysunięta część Włoch, w której blisko 3 na 4 mieszkańców na co dzień posługuje się językiem niemieckim. Składniki (2 porcje, 6-7 knedli): - 120 g bułki tartej (my zrobiliśmy własną) - pół małej cebuli - 1 łyżka oleju - 175 g ugotowanych buraków  - 2 łyżki mąki z ciecierzycy - 2 łyżki mąki  - 1 łyżka płatków drożdżowych  - 1 łyżka(...)nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  - pokruszone orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bułkę tartą, gotujemy, studzimy i obieramy buraki.  2) Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. 3) Do miski przesypujemy bułkę tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem i dodajemy wraz

Roślinożerni urlopowicze
Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 83

KRUSZONKA 50 g zimnego masła 80 g mąki pszennej 50 g zwykłego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mielonego cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: DROŻDŻOWE BUŁKI W 150 ml letniego mleka rozpuść pokruszone w palcach świeże drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej (ilość odjęta od 500 g mąki podanych w składnikach przepisu(...)wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyłóż na kuchenny blat, ponownie wyrób je dłońmi. Podziel na 14 części i z każdej uformuj okrągłą kształtem bułeczkę. Bułki układaj obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz układać je blisko siebie, gdyż podczas pieczenia i tak się lekko posklejają). Przykryj blaszkę ścierką i odstaw na 30 minut

ProstePesto.pl
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 158

Krokiety to naleśniki z farszem zasmażane w chrupiącej panierce z jajka i bułki tartej. Podstawą udanych krokietów są cienkie placuszki naleśnikowe, bez których nie można się obejść. Drugą równie istotną kwestią jest farsz, w poniższym przepisie prezentuję nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką, wymieszanym po przestudzeniu z tartym żółtym serem. Naleśniki zwija się zamykając farsz w ich wnętrzu, panieruje(...)pieczarek 2 żółte cebule 200 g żółtego sera 1/2 pęczka natki pietruszki sól i grubo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego PANIERKA 2 rozkłócone jajka szczypta soli bułka tarta masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NALEŚNIKI Całe jajka roztrzep w misie z mlekiem, wodą i przestudzonym płynnym masłem. Po chwili wsyp mąkę przesianą przez

ProstePesto.pl
Pyszne schabowe z cebulą i czosnkiem 182

łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu 🥄 1 łyżeczka soli mielonej himalajskiej Skworcu 🔪 3 łyżeczki  mielonego czosnku granulowanego Skworcu 🥄 2 ząbki czosnku 🔪 1 cebula 🥄 3 szklanki maślanki Panierka: 2 szklanki bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie : Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Rozbite kotlety dokladnie maczamy w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce(...)godziny. Do jednego naczynia wsypujemy bułkę tartą  a do drugiego wbijamy jajka i dodajemy sól i pieprz do smaku dokładnie mieszamy. Kotlety wyciągamy z marynaty i panierujemy .jajko a potem bułka. Rozgrzewamy olej i przekładamy kotlety. Smażymy na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Gotowanie Patki
KROKIETY Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z GRZYBAMI, CUKINIĄ I SEREM – przepyszne! 86

które z ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie pozostało bezglutenowe, pamiętajcie, by panierować w bezglutenowej bułce tartej. Nawodniona tapioki jak zawsze dostępna TUTAJ! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim * 100% naturalnym * hipoalergicznym Idealnym dla osób na diecie! SKŁADNIKI: * Tapioka nawodniona(...)KOALA – KLIK! * pieczarki * ulubiony ser ( u mnie edamski i cheddar ) * cebula * cukinia * sól, pieprz * jajka do panierowania * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banalnie prosty! Na suchą patelnię ( tym razem większą, ok. 26 cm ) wysypujemy 2 saszetki nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy minutę z jednej strony, obracamy, smażymy minutę

Ostra na Słodko
Kotlet drobiowy z serową panierką 104

Olej do smażenia ·        2 kulki mozzarelli ·        10 dag sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        2 pomidory ·        ½ pęczka szczypiorku Sposób przygotowania(...)Mięso kroimy w plastry, doprawiamy przyprawą oraz solą. 2.                Bułkę tartą mieszamy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 3.                Mięso panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce

Kulinarna Chwila
Kotlety w sosie paprykowym 137

całe jajko ·        1 łyżka przyprawy gyros ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki Składnik na sos: ·        4 papryki czerwone(...)łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą i robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2.    Papryki, cebulę oraz pomidory drobno kroimy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. 3.    Po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem

Kulinarna Chwila
Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym 148

parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można je zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie. Składniki: Składniki na ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Gdy piekarnik się rozgrzeje każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Smacznego

Słodkie okruszki
Kotlery z kalafiora i kaszy z pieczarkami 131

gryczanej niepalonej cebula  ząbek czosnku sól i pieprz do smaku drobno posiekana natka   1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego kilka łyżek bezglutenowej lub zwykłej bułki tartej do obtaczania 350 gram pieczarek olej 1 łyżeczka ziołowego pieprzu  1 łyżka tamari lub sosu sojowego ( opcjonalnie) sól i pieprz do smaku natka spore ilości Cebulę pokrojoną(...)ilości oleju. Kalafiora, kaszę i resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować pulsacyjnie tak aby dało wyczuć się drobne kawałki. Masę przełożyć do miski. Jeśli jest rzadkie można dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane. Można też składniki zamiast do malaksera utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Uformować kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Spłaszczyć od góry. Smażyć na rumiano z dwóch

AZgotuj!