bułki - 33426 przepisów (strona:351/2229)

Mielone w wafelku 168

Papryka ostra ·        Cebula ·        ½ papryki czerwonej ·        2 łyżki bułki tartej+ do panierki ·        Olej do smażenia ·        1 duży kwadratowy wafel tortowy Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 2.    Wafel kroimy na 16 równych części. 3.    Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy

Kulinarna Chwila
Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. 166

się jakąś wielką popularnością, postanowiłam je wykorzystać w inny sposób. Trafiło na cukinię :) Składniki ( nie podam dokładnych proporcji, ilość produktów zależna od ilości głodnych osób ) - cukinia - jajko - chipsy paprykowe - bułka tarta - czosnek mielony - sól - olej Wykonanie Cukinię pokroiłam na plastry o grubości około 1,5 cm. W miseczce rozbełtałam jajko z czosnkiem i solą. Do drugiej miseczki wsypałam bułkę tartą(...)pokruszone chipsy paprykowe ( mniej więcej w równej ilości ) wymieszałam. Plasterki cukinii maczałam kolejno najpierw w jajku, później w panierce z chipsów z bułką tartą. Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Smacznego :)  Takie piękności rosną u mnie w ogrodzie :) Uwielbiam :) Ps. Jeśli w swoich ogrodach, czy na działkach macie sporo cukinii i brak wam pomysłów

Kuchnia z widokiem na ogród
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe – hit! 115

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe czy drożdżowe też się sprawdzą aby przygotować tosty . Bardzo proste do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne. Dodałam do nich pudru jabłkowego z liofilizowanego jabłka i cynamonu, dzięki czemu nabrały niezwykłego smaku i aromatu(...)tłuszczem do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy albo inny do smażenia o delikatnym smaku, może być też masło. PRZEPIS NA TOSTY FRANCUSKIE JABŁKOWO CYNAMONOWE Składniki na tosty francuskie: 1 bułka wrocławska 2 jajka duże 100g jogurtu 100ml mleka 2-3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki pudru jabłkowego olej Jak zrobić tosty francuskie: Najpierw w głębokim talerzu rozbijamy

Dorota Smakuje
Fasolka szparagowa zapiekana z curry, bułką tartą i mozzarellą 117

Dzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła

kruche babeczki
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 115

łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) 1/2 słoika prażonych jabłek (do nadzienia) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Walijskie Pichcenie
Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline 131

Caroline z Wielkiej Brytanii. Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy jest chyba równie smaczny. Nam taki obiadek bardzo odpowiada.     Składniki : - filet z kurczaka - ok. 7 dkg bułki tartej - 5 dkg żółtego sera - ząbek czosnku - 5 dkg masła - natka pietruszki - sól, pieprz - przyprawa harissa Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą. Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem(...)Układamy w nich paski kurczaka. Ścieramy ser. Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.  Mieszamy. Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek. Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy. Powstałą kruszonką zasypujemy filety  i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Dziękujemy Caroline za przepis

Maminek kulinarny
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 190

jeśli gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól i pieprz do smaku (około 1 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu) około 2-3 łyżki bułki tartej Na sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g) około 700-750 ml bulionu 1-2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól(...)szatkujemy. Ja używam do tego Multi Szatkownica Junior Tupperware Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Zaczynamy wyrabiać składniki ręką w trakcie dosypując bułki tartej. Bułki dosypujemy tyle by masa była na tyle zwarta by z niej móc swobodnie lepić kotlety, czasem starczy 1 łyżka. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy

Słodkie okruszki
Kotlety mielone z ciecierzycą – pyszne 113

ziołami Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi Mięso mielone a la pizza Zapiekanka meksykańska PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z CIECIERZYCĄ Składniki na kotlety : 500g mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka natki pietruszki olej kokosowy o kokosowym smaku – może to dziwne ale nadaje mięsu(...)super smak! panierka Jak zrobić kotlety mielone z ciecierzycą: Zaczynamy od przygotowania kajzerek. Bułki moczymy w mleku, a kiedy wchłoną płyn i staną się miękkie, miksujemy je razem z odsączoną ciecierzycą. Następnie do miski przekładamy mięso. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy malakserem. Potem do mięsa dodajemy zmiksowane bułki z mlekiem i ciecierzycą, całe jajko, startą

Dorota Smakuje
KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA 150

dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora 6-7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju) natka lub koperek olej bułka tarta sól pieprz Wykonanie: Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki(...)tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Pokuczaj 116

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki:     750 g wieprzowiny   2 małe cebule   3 jajka   250g bułki wrocławskiej   4 łyżki smalcu   sól   pieprz  Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku 133

krajach arabskich pod nazwą mujadara., na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com   Składniki: Pulpety 400 g cieciorki 2 duże garści szpinaku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon 1 mała cebula 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju Sól Pieprz Panierka ½ szklanki drobno pokruszonych płatków(...)kukurydzianych lub bułki tartej Mujadara 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kuminu ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ½ szklanki soczewicy czerwonej 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mujadara Krok 1 Wsyp do garnka pół łyżeczki kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem

Niedzielny kucharz
Kule z piersi kurczaka z boczkiem i żółtym serem 161

danie będzie mu smakowało. 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka około 200 g wędzonego boczku około 150 g tartego żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo do panierki: 2 jajka mąka bułka tarta Boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Przestudzony boczek mieszamy(...)tartym serem. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Na płacie mięsa umieszczamy farsz, zawijamy w kulę (lub roladkę). Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku oraz bułce. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron do lekkiego zezłocenia. Dopiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (przez około 25 minut). Kule drobiowe z boczkiem podałam razem z podsmażonymi plastrami marchewki i pietruszki oraz

Smaki Na Talerzu
Kotlety drobiowe z bobem 152

kurczaka ·        Jajko ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Bułka tarta do panierki + 2 łyżki ·        10 dag bobu ·        Kulka sera mozzarella ·        Olej(...)smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. 2.    Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 3.    Robimy z mięsa okrągłe kotlety w środek wkładamy po kawałku sera oraz trochę bobu. 4.    Panierujemy w bułce tartej

Kulinarna Chwila