bułki - 33426 przepisów (strona:356/2229)

KROKIETY Z CUKINI 94

ząbki czosnku 1 jajko 1 duża łyżka śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki  2 czerstwe kromki chleba ( bez skórek ) lub duża bułka  1/2 szklanka mleka 1 duża łyżka z czubkiem mąki pszennej  panierka - 2 jajka, mąka,bułka tarta olej do smażenia(...)jednej miski. Dodajemy również jajko, mąkę, śmietanę, natkę pietruszki i czosnek. Doprawiamy pieprzem.  Masę dokładnie wyrabiamy.  Formujemy małe wałeczki i obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.  Podajemy z ulubionym sosem, np; czosnkowym. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlet z indyka w panierce curry 97

smakuje fajnie, zawsze to odskocznia od tradycyjnych, coś innego. U nas z młodymi ziemniaczkami i botwinką. Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: 4 kotlety z indyka 3/4 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 jajko sól pieprz 1. Kotlety rozbijamy dość cienko. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, ale nie za dużo. Jajko wbijamy na talerzyk, roztrzepujemy widelcem(...)drugi talerzy dajemy bułkę tartą i dodajemy przyprawę curry. Mieszamy. 2. Każdego kotleta najpierw moczymy z obu stron w jajku, następnie w bułce z curry. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Powinny ładnie się zarumienić. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

kruche babeczki
Zapiekanka makaronowo - serowa 120

smaczna. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką dawkę kalorii ;) Zdecydowanie polecam! Zapiekanka makaronowo - serowa Składniki dla 2 osób:  200g makaronu 50g masła 2 czubate łyżki bułki tartej  1 łyżeczka musztardy  duża szczypta startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 200-250ml mleka 100g żółtego sera 100g mozzarelli sól, pieprz(...)zrobić zapiekankę makaronowo - serową? Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.  Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać bułkę tartą i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i odstawić.  Pozostałą część masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i przez chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając

Codzienne Gotowanie
PIEROGI Z PŁUCKAMI 94

Ciasto na pierogi będzie elastyczne, jeżeli przygotujesz je z dodatkiem gorącej wody.      Gotowe pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone z cebulką. Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami.  Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku. Przepis na pierogi z płuckami. Składniki(...)płuckami: Krok 1. Zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, przykryć czystą ściereczką lub większą miską i zostawić na chwilę. Krok 2. Przyrządzić nadzienie na pierogi z płuckami: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku - odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu. Ugotowane płucka, wraz z cebulą, odciśniętą bułeczką i czosnkiem przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i majeranek - starannie

Moja Książka Kucharska
Pulpeciki w sosie koperkowym 101

tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia.  Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem(...)wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża

Czarnawisienka
Kotlety Mielone z Groszkiem Zielonym 70

mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do dań z fasoli 1 puszka groszku zielonego (160g) 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso, dodajemy jajka, musztardę, drobno posiekany czosnek, groszek, przyprawy i bułkę tartą, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Całość dokładnie wyrabiamy. 2. Z mięsa(...)kształtujemy małe kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor

Dziś Ja gotuje
Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami 128

inne rodzinne uroczystości. 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry i kości) 6 sztuk papryki konserwowej (u mnie grillowana, bez skóry) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku papryka mielona słodka, ostra i wędzona 2 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do kurczaka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Czosnek(...)pieczarki. Smażymy do czasu, aż pieczarki się przesmażą, a cała woda odparuje. Odstawiamy. Przestudzone pieczarki oraz dwa udka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy farsz z mielonego

Smaki Na Talerzu
Boczniaki w panierce a'la schabowe 114

prostu pyszne.   To chyba najbardziej znany sposób na boczniaki. Prosty i pyszny obiad. 5 dużych boczniaków 1 jajko łyżka mąki sól pieprz wegeta  nie pełna szklanka bułki tartej Opcjonalnie garść białego sezamu Masło klarowane do smażenia Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki. W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody,  dodać jajko(...)przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.. Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce. Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Andzia Pichci
Mielone z karkówki 118

karkówki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 jajko około 1/2 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, sos sojowy do smaku (opcjonalnie) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta do farszu (2-3 łyżki) i do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z karkówki z natką pietruszki? Mięso mielimy lub szatkujemy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną(...)kostkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok. łyżkę suszonego majeranku, wbijamy całe jajko, dodajemy sos sojowy do smaku, bułkę tartą i wodę, oraz natkę pietruszki, wszystko dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami 101

Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i

Blog z Apetytem
Pieczone kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 143

Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy(...)poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut

Qchnia po prostu
Gyros z kurczaka – domowy kebab 96

pierwszej czy drugiej w nocy kebab był jedyną możliwą potrawą do skonsumowania (z czego wszyscy chętnie korzystali). Kłótnie o to, gdzie podają najlepszy i gdzie jest jaka “bułka”. Ja w stolicy wciąż nie znalazłam ideału i tym “ulubionym” zawsze będzie ten z mojej rodzinnej miejscowości – z dużą ilością warzyw i surówki z czerwonej kapusty. Ktoś(...)tylko nadaje jej łagodnego smaku, ale także zmiękcza mięso. Gyros możecie podawać sam z sosem (np. w towarzystwie frytek czy surówki) albo jako kebab – w tortilli czy bułce. Będziecie zaskoczeni jaki jest smaczny. Gyros z kurczaka – domowy kebab: 1 kg mięsa z udek kurczaka 400 g filetu z piersi z kurczaka (opcjonalnie) 1 bardzo duża cebula albo ziemniak

Poezja smaku
Faszerowane kwiaty cukinii 85

kwiaty żeńskie, które mają na końcach małe i delikatne zalążki owoców cukinii.  Składniki: 8-10 kwiatów cukinii 250 g sera ricotta 50 g parmezanu kilka filecików anchois łyżka bułki tartej garsć posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mileony pieprz dodatkowo: kilka łyżek oliwy                     bułka tarta  Piekarnik nastawić(...)wymieszać sery, dodać posiekane fileciki anchois i natkę pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym farszem napełnić umyte i pozbawione pręcików kwiaty, następnie posmarować je oliwą i obtoczyc w bułce tartej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kwiaty. Jeżeli mają one również małe cukinie to posmarować je oliwą i oprószyć pieprzem i solą

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania