zagryzkę pod wódeczkę Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis(...)soli 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziela angielskiego Pieczarki opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką. Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek
Kulinarny S.O.S.problem - i tak miałam zjeść w galerii. Jednak narzeczony prawie został skazany na głodówkę. W zamrażarce zaplątała się paczka mielonego mięsa z indyka, ale do tego żadnej cebuli ani bułki do namoczenia... No nic! Postanowiłam rozpocząć improwizację. Nie pokładałam w tych kotletach zbyt wielkich nadziei - indyk, brak cebuli, robione na szybko... nie, to nie mogło się udać. A jednak! Kotlety(...)500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą: mięso, kaszę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę do mięsa i posiekaną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku solą
Prosto z Kotłatypie colesław’a lub też w wersji ekspresowej – zielenina z pomidorem w oliwie. Frytek nie ma z oczywistych względów… Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie natomiast burgerów bez bułki polecam moje przepisy na keto bułki . Sprawdzą się świetnie w roli bułek do burgerów . Zostawiam Was więc z przepisem na letniego keto burgera w cukinii i życzę udanego grillowania! Burger
Modern Cave Girlząbki czosnku 1 jajko 1 duża łyżka śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 czerstwe kromki chleba ( bez skórek ) lub duża bułka 1/2 szklanka mleka 1 duża łyżka z czubkiem mąki pszennej panierka - 2 jajka, mąka,bułka tarta olej do smażenia(...)jednej miski. Dodajemy również jajko, mąkę, śmietanę, natkę pietruszki i czosnek. Doprawiamy pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe wałeczki i obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. Podajemy z ulubionym sosem, np; czosnkowym. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje Mariolismakuje fajnie, zawsze to odskocznia od tradycyjnych, coś innego. U nas z młodymi ziemniaczkami i botwinką. Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: 4 kotlety z indyka 3/4 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 jajko sól pieprz 1. Kotlety rozbijamy dość cienko. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, ale nie za dużo. Jajko wbijamy na talerzyk, roztrzepujemy widelcem(...)drugi talerzy dajemy bułkę tartą i dodajemy przyprawę curry. Mieszamy. 2. Każdego kotleta najpierw moczymy z obu stron w jajku, następnie w bułce z curry. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Powinny ładnie się zarumienić. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
kruche babeczkismaczna. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką dawkę kalorii ;) Zdecydowanie polecam! Zapiekanka makaronowo - serowa Składniki dla 2 osób: 200g makaronu 50g masła 2 czubate łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy duża szczypta startej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego 200-250ml mleka 100g żółtego sera 100g mozzarelli sól, pieprz(...)zrobić zapiekankę makaronowo - serową? Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać bułkę tartą i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i odstawić. Pozostałą część masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i przez chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając
Codzienne GotowanieCiasto na pierogi będzie elastyczne, jeżeli przygotujesz je z dodatkiem gorącej wody. Gotowe pierogi z płuckami serwuje się prosto z wody polane masłem ze zrumienioną bułką tartą albo obsmażone z cebulką. Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami. Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku. Przepis na pierogi z płuckami. Składniki(...)płuckami: Krok 1. Zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, przykryć czystą ściereczką lub większą miską i zostawić na chwilę. Krok 2. Przyrządzić nadzienie na pierogi z płuckami: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku - odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu. Ugotowane płucka, wraz z cebulą, odciśniętą bułeczką i czosnkiem przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i majeranek - starannie
Moja Książka Kucharskatylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich Olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem(...)wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża
Czarnawisienkamielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do dań z fasoli 1 puszka groszku zielonego (160g) 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso, dodajemy jajka, musztardę, drobno posiekany czosnek, groszek, przyprawy i bułkę tartą, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Całość dokładnie wyrabiamy. 2. Z mięsa(...)kształtujemy małe kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor
Dziś Ja gotujeinne rodzinne uroczystości. 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry i kości) 6 sztuk papryki konserwowej (u mnie grillowana, bez skóry) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku papryka mielona słodka, ostra i wędzona 2 łyżki sosu pomidorowego przyprawa do kurczaka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Czosnek(...)pieczarki. Smażymy do czasu, aż pieczarki się przesmażą, a cała woda odparuje. Odstawiamy. Przestudzone pieczarki oraz dwa udka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy farsz z mielonego
Smaki Na Talerzuprostu pyszne. To chyba najbardziej znany sposób na boczniaki. Prosty i pyszny obiad. 5 dużych boczniaków 1 jajko łyżka mąki sól pieprz wegeta nie pełna szklanka bułki tartej Opcjonalnie garść białego sezamu Masło klarowane do smażenia Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki. W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody, dodać jajko(...)przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.. Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce. Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego
Andzia Pichcikarkówki wieprzowej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 jajko około 1/2 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, sos sojowy do smaku (opcjonalnie) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta do farszu (2-3 łyżki) i do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z karkówki z natką pietruszki? Mięso mielimy lub szatkujemy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną(...)kostkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok. łyżkę suszonego majeranku, wbijamy całe jajko, dodajemy sos sojowy do smaku, bułkę tartą i wodę, oraz natkę pietruszki, wszystko dokładnie wyrabiamy najlepiej ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i
Blog z ApetytemSkładniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy(...)poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 30 minut
Qchnia po prostu