pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka. Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie mieszam mąkę z bułką tartą, obtaczam pieczarkę, smażę na oleju rzepakowym. Pierwszą
SMYKWKUCHNIHiszpania Musisz kupić parę składników Gazpacho 500 g pomidorków Piccolo 500 g arbuza 5-7 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego czerwonego 100 g prażonej bułki tartej 1-2 ząbki czosnku Sól Pieprz świeżo zmielony Chips serowy 80 g parmezanu 80 g mozzarelli startej Garść świeżego rozmarynu Szybko i prosto Zacznij od chipsa. Wymieszaj sery i rozmaryn(...)blendera i miksuj, dodaj kawałki arbuza i wciąż miksuj. Następnie dodaj czosnek i ocet, ponownie miksuj. Dopraw solą i pieprzem, miksuj. Wlej oliwę i oczywiście miksuj. Na koniec dodaj bułkę tartą, ale tutaj dodawaj wedle uznania, czy lubisz bardziej gęste czy też nie. Ja lubię gęstą, więc było 10 łyżek prażonej bułki tartej. Dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem
RafalCookPoniżej bardzo klasyczny i zarazem tradycyjny przepis na dobre schabowe. Składniki na 2 kotlety schabowe: 2 plastry schabu (najlepiej o grubości około 1 cm), 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy. Przepis – kotlet schabowy Rozbij plastry mięsa tłuczkiem i posyp każdy solą i pieprzem z oby stron. Na trzech głębszych talerzach przygotuj elementy panierki(...)czyli mąka, roztrzepane jajko oraz tartą bułkę. Do jajka możesz dodać niewielką ilość soli oraz pieprzu. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni (ilość tłuszczu nie może być zbyt duża, ważne aby kotlet po położeniu na patelni nie był przykryty tłuszczem). Rozbitego uprzednio kotleta obtaczamy w mące, moczymy w jajku, a na końcu w tartej bułce. Od razu kładziemy na dobrze
Przesmacznieszklanka kaszy jaglanej - 2 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pół strąka czerwonej papryki - garść zielonej świeżej pietruszki - sól,m pieprz, gałka muszkatołowa do smaku - olej do smażenia - 2 jajka - bułka tarta Kaszę płuczemy a potem gotujemy w 3 szklankach gorącej, osolonej wody do miękkości. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy a następnie szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)kaszy. Natkę myjemy, siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka i trochę bułki tartej. Resztę wysypujemy na talerzyk. Z pozostałych składników formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis dodaję do akcji
Kuchnia Pełna Emocjijednej ręce a ciepłą , świeżą bułeczką w drugiej. Mamy teraz taki czas, że z tego marzenia mogę sobie zafundować swój własny taras, trochę słońca, własną kawę i świeżą bułeczkę. Bułki te robi się bardzo szybko i są dość tanie . Ponadto jak są świeże drożdże to dwie godziny z rośnięciem w zupełności na wszystko wystarczy. Z tego przepisu wyszło(...)bułek, takiej tradycyjnej wielkości. Składniki : - 50 g drożdży świeżych - ok.700 g mąki typ. 650 - 1 łyżeczka cukru - ok 200ml ciepłej, przegotowanej wody - olej - 1 łyżka soli Drożdże rozkruszyłam do miski, zasypałam cukrem , dolałam wody i poczekałam na pracę drożdży. Powinno gazować a na wierzchu dużo bąbelków powinno się pojawić. Jeśli tylko gazuje bez bąbelków i to dużych to znaczy
Kuchnia Pełna EmocjiDelikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne! Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne. Ja przygotowałam 6 bułeczek. W trakcie wyrastania wyrosły one bardziej niż przypuszczałam, dlatego możecie dostosować ilość do własnych potrzeb i preferencji i przygotować między 6 a 8 sztuk UWAGA: Ciasto
Smaki Na Talerzuoleju roślinnego 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany oraz rabarbar (8-10 łodyg) 2 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Mieszamy i do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy dość miękkie ciasto, które nie powinno(...)Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto, dociskając i wyrównując brzegi. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, pozostałe 2 łyżki dodajemy do rabarbaru z cukrem i mieszamy. Taki rabarbar wykładamy na ciasto. Bułka tarta wchłonie podczas pieczenia sok. Rabarbar obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy
bistro mamaosusz w ręczniku papierowym, powycinaj błonki i wyciągnij ewentualne kostki. Mięso pokrój na kawałki, dzięki temu łatwiej będzie je zmielić w maszynce. Do zmielonego fileta z piersi dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę, pieprz i sól – do smaku. Panierka do nuggetsów Teraz przygotuj panierkę do nuggetsów. Wszystkie składniki w konkretnych ilościach znajdziesz na dole w przepisie. Weź niewielką miskę(...)minutes Całkowity czas 30 minutes Ilość porcji 12 porcji Składniki Składniki farsz 630 g filet z piersi 1 pierś (2 filety) 2 jajka 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu Składniki panierka 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka przegotowanej
ugotuj-przepis.plcebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 5 łyżek mąki owsianej 1 jajko oregano suszone według uznania zioła prowansalskie według uznania sól do smaku Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie według uznania olej do smażenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut
IzabelawkuchniBułeczki mleczne Mięciutkie, rumiane, ekstra puszyste i mega smaczne odrywane bułeczki śniadaniowe. Z pewnością zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z masłem, białym serkiem
Blog z Apetytemmoim blogu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Wczoraj podałam propozycję na podanie pulled pork na obiad z młodymi ziemniaczkami http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/mlode-ziemniaczki-z-pulled-pork-i-wiosenna-salatka/ Dziś pomysł na burgery. Oczywiście najlepiej jak mamy swoje bułki do burgerów, niestety tym razem musiałam zastosować kupne. Składniki na 4 burgery, dla 2 osób: 4 bułki 2 ogórki świeże 1 ogórek małosolny cebula 4 rzodkiewki 1 pomidor ketchup majonez(...)plasterków sera żółtego Bułki należy podgrzać w tościarce lub piecu. Kolejno posmarować je ketchupem i majonezem, dodać dużo pulled pork i warzywa. Zdjęcie pochodzi ze strony https://lifeofburgers.com
Kocham Czekoladęszczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do ciasta na kotlety ziemniaczane(...)ciasto jest gotowe szykuję płaski i głęboki talerz. Do głębokiego wbijam 1 duże jajko i roztrzepuję dokładnie widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron
Zasmakuj KuchniMagdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu środkowego 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 6-8 łyżek bułki tartej sól,pieprz smalec do smażenia WYKONANIE: karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni(...)talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki, rozsmarować na nim warstwę startej cebuli,przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie, na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajka, złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące,następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej, na patelni rozgrzać smalec,kotlety smażyć z obu stron
Kuchnia BeatyMiałam w domu czerstwe bułki, więc postanowiłam je kreatywnie wykorzystać i przygotowałam bruschettę. Wspaniałe śniadanie! W domu unosił się zapach koperku i pomidorów. Tradycyjnie we Włoszech podaje się na podpieczonym pieczywie sałatkę ze świeżych pomidorów, ale ja miałam zdecydowanie ochotę na stopioną mozzarellę w połączeniu z pieczonym pomidorem i papryką. Koniecznie musicie spróbować, bo całość wychodzi przepyszna :-) Taką wersję bruschetty(...)polecam nie tylko na śniadanie, ale również na imprezy. Wystarczy zrobić podwójną porcję i uzyskamy świetną przekąskę do grilla lub dodatek do kolacji. SKŁADNIKI 1 bułka masło przyprawa Vegeta Natur z koperkiem 1/2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor 1/4 czerwonej papryki świeżo mielony pieprz kolorowy kiełki koniczyny lub inne 1/4 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies life