chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera żółtego 2 łyżki mąki pszennej bułka tarta 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku koperek 1/2 cytryny sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree(...)Odstawimy do wystygnięcia. Do puree dodajemy jajko, starty ser, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy na jednolitą masę. Wyrabiamy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Kuleczki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy starty czosnek
kulinarnyJacebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól pieprz(...)przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce
Kulinarne przygody Gatityprzepisu. Składniki 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę) 1 jajko ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny bułka tarta i mąka pszenna do panierowania 100 g masła olej sól biały pieprz Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku(...)robimy masło ziołowe. Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Ważne: Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie
gotuj ze mnąpieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybę myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam na papierowym(...)ręczniku, kroję na porcje, solę i pieprzę z obu stron, posypuję słodką papryką. Jeśli wybieram to także posypuję lubczykiem, niewielką ilością. Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką
Zasmakuj Kuchniskładniki na około 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki(...)twarda, ale też nie rozgotowana. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do patelni możesz dodać odrobinę wody i poczekaj aż odparuje. Odstaw warzywa, żeby odrobinę przestygły. Włącz muzykę 😉 Wymieszaj mięso, jajka, bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej
Cytryna&Co.Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: ok. 16 szt kuleczek winogrona, dowolnego 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia dodatkowo: wykałaczki wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików. Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania(...)jajku i bułce powtarzamy (panierujemy dokładnie aby podczas smażenia ser nie wyciekał). Smażymy z każdej strony na rumiano w dużej ilości oleju. Usmażone układamy na ręcznikach papierowych. Na wykałaczki nabijamy po jednej kuleczce winogrona i po jednym kawałku panierowanego camemberta
Domowy Smak JedzeniaDziś propozycja mięsno-warzywna - pieczarki nadziewane mięsem, zapieczone pod warstwą bułki tartej w towarzystwie pomidorków. Można zjeść na przystawkę ale w towarzystwie ryżu albo makaronu jako danie główne. Lekkie efektowne danie i równocześnie bardzo proste do przygotowania(...)Składniki: 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 4 łyżki bułki tartej 2 gałązki pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa do posmarowania formy Wykonanie
Smaczny zeszytkrabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek , na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe , które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów(...)kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe … Kalafior dobry na wszystko W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora . Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli . Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę
Modern Cave Girlwieprzowo-wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo(...)wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce. Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna być plastyczna, nie za sucha). Z masy formujemy w dłoniach mniejsze kotleciki, każdy obtaczamy
Słodkie okruszkiindyka i jabłek, które dodają soczystości pulpetom i szałwii, która jest bardzo aromatyczna, sprawia, że w połączeniu z sosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz zjeść same, lub bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 2 jabłka 1 cebula 2 jajka 5-7 łyżek(...)bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów San Marzano 5 szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Cebulę i jabłko obierz i pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą, posiekaną część szałwii, tymianek
RafalCookGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików (w ćwiartki). Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania w jajku i bułce powtarzamy. Smażymy
Domowy Smak Jedzeniamożna dostosować do potrzeb) 6 kromek chleba tostowego około 3 łyżki mozzarelli wiórki lub innego startego żółtego sera 1 mały ogórek kiszony 3 plasterki szynki 1-2 małe jajka bułka tarta świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy widelcem. W drugiego głębokiego(...)talerza wsypujemy bułkę tartą (będziemy w niej obtaczać nasze tostowe krokiety). Każdy plasterek szybki kroimy na pół, a ogórka na cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy lub dobrze ugniatamy dłonią (można wcześniej odciąć skórki). Lekko je zwilżamy wodą, aby łatwiej je zwijać. Na każdą kromkę nakładamy pół plasterka szybki, 2-3 cienkie plasterki ogórka i posypujemy serem (około pół łyżki
Słodkie okruszkiczeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem. Tak podaną mogę jeść garściami. Chyba nie trzeba się mocno rozpisywać jak przygotować taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotowałam w osolonej wodzie. Gotowałam do miękkości. Podawałam(...)bułką tartą przesmażoną na rumiano na maśle. Szybka i sycąca przekąska. Smacznego! Lidka Artykuł Fasolka szparagowa z bułką tartą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmajonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam(...)marynatą. Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawałam z ziemniakami i surówką. Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego
Pieprzyć z Fantazjąwieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko(...)połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce). Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem
Pieprzyć z Fantazją