bułki - 33426 przepisów (strona:369/2229)

Keto risotto dyniowe z krewetkami (Paleo, LowCarb) 126

krabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek , na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe , które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów(...)kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe … Kalafior dobry na wszystko W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora . Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli . Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę

Modern Cave Girl
Kotleciki a la gołąbki 120

wieprzowo-wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo(...)wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce. Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna być plastyczna, nie za sucha). Z masy formujemy w dłoniach mniejsze kotleciki, każdy obtaczamy

Słodkie okruszki
Pulpety z indyka w sosie paprykowym 97

indyka i jabłek, które dodają soczystości pulpetom i szałwii, która jest bardzo aromatyczna, sprawia, że w połączeniu z sosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz zjeść same, lub bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 2 jabłka 1 cebula 2 jajka 5-7 łyżek(...)bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów San Marzano 5 szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Cebulę i jabłko obierz i pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą, posiekaną część szałwii, tymianek

RafalCook
camembert panierowany 98

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików (w ćwiartki). Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania w jajku i bułce powtarzamy. Smażymy

Domowy Smak Jedzenia
Imprezowe krokiety z chleba tostowego 702

można dostosować do potrzeb) 6 kromek chleba tostowego około 3 łyżki mozzarelli wiórki lub innego startego żółtego sera 1 mały ogórek kiszony 3 plasterki szynki 1-2 małe jajka bułka tarta świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy widelcem. W drugiego głębokiego(...)talerza wsypujemy bułkę tartą (będziemy w niej obtaczać nasze tostowe krokiety). Każdy plasterek szybki kroimy na pół, a ogórka na cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy lub dobrze ugniatamy dłonią (można wcześniej odciąć skórki). Lekko je zwilżamy wodą, aby łatwiej je zwijać. Na każdą kromkę nakładamy pół plasterka szybki, 2-3 cienkie plasterki ogórka i posypujemy serem (około pół łyżki

Słodkie okruszki
Fasolka szparagowa z bułką tartą 90

czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem. Tak podaną mogę jeść garściami. Chyba nie trzeba się mocno rozpisywać jak przygotować taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotowałam w osolonej wodzie. Gotowałam do miękkości. Podawałam(...)bułką tartą przesmażoną na rumiano na maśle. Szybka i sycąca przekąska. Smacznego! Lidka Artykuł Fasolka szparagowa z bułką tartą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 92

majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam(...)marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Podawałam z ziemniakami i surówką.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie pomidorowym 94

wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.  Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko(...)połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.  Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce).  Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu 94

pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki  * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól, pieprz czarny i ziołowy * gałka muszkatołowa * 2 łyżki masła * mleko Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam(...)patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka ubiłam z odrobiną soli

Pieprzyć z Fantazją
Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie 80

majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta  * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.  Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam(...)marynatą.  Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z ziemniakami i sałatą.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska 85

aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu(...)takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach – bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi

Pieprzyć z Fantazją
SZNYCLE Z KURCZAKA 112

śmietaną/jogurtem lub mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze(...)będą chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu. Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni. Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja). Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka minut. Odsączam

Zasmakuj Kuchni
Sernik z palonym masłem 136

mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Składniki: Spód: 75 g masła 135 g bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka Philadelphia 4 jaja 150 g cukru 150 g masła Dekoracja: karmel  przepis orzechy pekan Przygotowanie(...)Spód:   na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód. 150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na Wigilię: Faszerowany pieczony szczupak 138

szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij(...)odciąć głowę, ale najlepiej ściągnąć skórę razem z głową – wtedy łatwiej nafaszerować rybę. Przełóż skórę na deskę, zeskrob delikatnie resztki mięsa jakie na niej zostały. Krok 2 Namocz bułkę w mleku, kiedy zmięknie odciśnij z mleka. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła na jasny krem. Odkrój mięso od kręgosłupa, staraj się

Niedzielny kucharz
Krokiety orzechowe 164

czasie kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)zmielone orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej

Korniszonki