bułki - 33426 przepisów (strona:378/2229)

BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 197

Jednak jak pojawiły się raz, to już ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy(...)ciepłe miejsce.  Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość.  Następnie wykładamy na blachę łyżką porcje ciasta (wychodzi ok 10 sztuk). Wilgotną dłonią formujemy bułki (możemy posypać ziarnami). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 - 30 min. W tym czasie grzejemy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg). Bułki pieczemy 20 min. Najlepiej smakują na świeżo, jeszcze ciepłe! Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika 189

marchew 1 jajko, sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku ok. 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta bułka tarta do obtaczania kotletów Przygotowanie mielonych kotletów wołowych z marchewką. Przepis krok po kroku : Wcześniej namaczamy bułkę w mleku, gdy zmięknie odciskamy z płynu. Czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę ścieramy(...)łyżki wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić. Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, lekko je spłaszczamy. Kotlety mielone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z ziemniakami posypanymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 113

voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki na sos: 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę liść(...)ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się bądź

W kuchni Karmel-itki
Kotlety jaglano - jajeczne 138

Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 4 jajka  sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek(...)Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Kotlety jaglano - jajeczne 123

Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 4 jajka  sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, domowa vegeta łyżeczka koperku 2 łyżki bułki tartej 1. Kaszę gotujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Trzy (z czterech) jajek gotujemy na twardo.  2.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Jajka kroimy w drobną kostkę. 3.Do miski przekładamy wszystkie składniki -kaszę, jajka i szczypiorek(...)Dodajemy przyprawy,surowe jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotleciki. Moje mimo obaw kleiły się dobrze, jeśli jednak coś nam nie wychodzi można w razie potrzeby, dodać łyżkę mleka lub bułki tartej. 4. Kotleciki smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 136

istnieje mnóstwo opcji połączenia go z innymi składnikami. Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami - składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 6 średnich pieczarek 2 cebule 2 surowe jajka bułka tarta do panierowania kotlecików 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku olej i masło - pół na pół do smażenia Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami - sposób wykonania: Krok(...)wbić dwa jajka, wsypać posiekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem - wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt ścisła, można dodać łyżkę śmietany. Formować zgrabne kotleciki i panierować w bułce tartej, dociskając, by bułka dobrze przylegała do masy. Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny

Moja Książka Kucharska
Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika 140

kurczaka 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 ugotowana marchewka 1 biała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 70 g żółtego ostrego sera ¼ czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 2 łyżki kaszy manny Sól Pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik(...)pietruszki. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Mięso wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni

VioletoweKucharzenie
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 190

już nie znikną z Waszej kuchni! Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku(...)minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek

Analiza Smaku
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 160

marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek bułki tartej z lekką górką pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia Na sos: 800 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz i sól do smaku Przygotowanie(...)solą. Gotujemy, próbujemy. Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli masa wyda się zbyt rzadka). Pulpeciki lekko obsmażamy

Słodkie okruszki
KOTLECIKI Z KALAFIORA : przepis na pyszny obiad 116

pyszne! Kotleciki z kalafiora - oryginalne danie za grosze. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - lista składników: ok. 400g ugotowanych różyczek kalafiora ok. 200g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 łyżka bułki tartej szczypta curry, tymianku i gałki muszkatołowej po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotlecików z kalafiora Prosty przepis(...)odparowane ziemniaki oraz kalafiora rozgnieść widelcem albo rozdrobnić w malakserze. Następnie w miseczce umieścić wszystkie składniki na kotlety i wymieszać. Formować dłońmi zgrabne kotleciki i delikatnie panierować w bułce tartej. Każdy kotlecik od razu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ostrożnie podczas odwracania kotletów z kalafiora na patelni. Najlepiej aby smażyć do 4 sztuk

Moja Książka Kucharska
Dewolaje z masłem i koperkiem 251

smaku.  Składniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić wzdłuż na 2 części). Mięso(...)Masło musi być "ukryte" w mięsie. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane roladki panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Czynność panierowania powtórzyć. Olej wlać do patelni/garnka i rozgrzać go. Przygotowane dewolaje smażyć na lekko głębokim tłuszczu. Roladki usmażyć z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru panierki (około

Ugotować
Pasztet jajeczny 191

swoją opinią w komentarzach. Składniki 10 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 2 kajzerki 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz mleko do namoczenia bułek Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Namoczone bułki , jajka ugotowane, surowe jajka, posiekany koperek i pietruszkę, sól pieprz i musztardę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Kotlety pożarskie 138

pyszny, delikatny kotlet z siekanego mięsa piersi kurczaka z dodatkiem ubitego białka jajek i sporej ilości zielonej pietruszki. 400 gram fileta z kurczaka 2 jajka M 3 pełne łyżki bułki tartej 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki ok. 40 gram roztopionego zimnego masła sól pieprz opcjonalnie wegeta Mięso umyć, osuszyć i pokroić na bardzo malutką kosteczkę ewentualnie zmielić w maszynce(...)mięsa. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki przekładamy do miski wraz z przyprawami,masłem, bułką tartą i żółtkami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10/15 minut. Następnie zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotleciki (masa jest nico luźniejsza od tradycyjnych kotletów mielonych)  i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia

Andzia Pichci
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 169

Mąka pszenna (jasna), którą właściwie odpuszczamy w zdrowej kuchni: typ 450, 500, 550, 650 Mąka pszenna (szara), typ: 750, 850, 1400, 1850 . Te rodzaje możemy zastosować do wypieku pizzy, bułek i chleba.  Mąka pszenna (ciemna), typ: 2000, 3000. Najlepsza mąka z typu pszennych, która ma wysoką zawartość błonnika . Zastosowanie znajdzie w wypiekach pieczywa pełnoziarnistego czy wyrobów mącznych jak makaron(...)mąki bez glutenu. Zawiera dodatkowo dużo białka, jest też dobrym zamiennikiem w diecie wegetarian. Swoje zastosowanie znajduję w mniejszych deserach jak placki na słono czy naleśniki. Świetnie również zastępuje bułkę tartą oraz przyda się do zagęszczania zup i sosów.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąka owsiana . Tak samo, jak płatki owsiane jest rozpoznawana i często wykorzystywana przy zdrowym odżywianiu. Świetnie nadaje

Zdrowie i pysznie na talerzu
Filety rybne smażone w panierce 142

rybne smażone w panierce       PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE Składniki na filety rybne smażone w panierce: filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta 1-2 jajka olej   Jak zrobić filety rybne smażone w panierce Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy, olej

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania