Hamburgerem raczej pogardzają smakosze, ale myślę,że można go tak zrobić, aby stał się wykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana(...)przesmażone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz, mięso dobrze wyrabiamy i odstawiamy (nie dodawajcie jajka), chwilę przed składaniem mięso i pomidorki smażymy na grillowej patelni,przekrawamy bułki, smażymy wewnętrzną stronę na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku do lekkiego zrumienienia, szklimy również cebulę, tak przygotowaną bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, ser topiony,dodajemy krążki czerwonej cebuli, pomidorki
Kuchnia Beatywersji dla dorosłych blaty można nasączyć rumem lub wódką. Smak będzie jeszcze wyraźniejszy. *tortownica 24 cm Składniki na ciasto: 8 jajek 250 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 200 g cukru pudru 15 g proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 100 g deserowej czekolady krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru(...)czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na dwie części. Dwie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczym wyciągamy mięso oraz dwie marchewki i jedną pietruszkę z wywaru. Mięso dokładnie oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z odciśniętą bułką, marchewką i pietruszką oraz odcedzonymi z wywaru grzybami. Do zmielonej masy dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i łyżkę majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie(...)masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach 31 - 11- 7 cm, wysmarować dno i boki tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wylać masę do wysokości 3/4 formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° na 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pasztet podawać w towarzystwie żurawiny
Kulinarne przemysleniakurczaka, z mega grubą i kruchą panierką. Odkąd jadłam je pierwszy raz to sama bardzo często przygotowuję je w domu. Polecam :) Składniki: * 5 podudzi z kurczaka * 2 jajka * bułka tarta * sól * pieprz * olej do smażenia Wykonanie: Z podudzi wykroić kość oraz skórę (jeśli skóra nie jest zbyt tłusta to ją zostawiam). Mięso lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek. Posypać(...)stron solą i pieprzem (jeśli zostawiam skórę, przyprawiam tylko stronę mięsa). W misce roztrzepać jajko, do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej 2 razy. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Zrób to smaczniewołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 400 ml passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko(...)połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem. Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki. Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce). Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem
Pieprzyć z FantazjąAszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko(...)mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej. Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuśrodku potrawy. Danie proste w wykonaniu a jakże efektowne no i smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka ( surowe ) 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki mleka Kilka gałązek natki pietruszki Naturalna Vegeta ( przepis na blogu ) Sól Pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy mleko ( dzięki temu(...)pieczeń będzie delikatniejsza ). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki: dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno kroimy i dodajemy do masy klopsowej. Całość doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Połowę masy wykładamy do naczynia do zapiekania i układamy jajka na twardo. Przykrywamy pozostałą częścią klopsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewyzaskoczona efektem smakowym. Chociaż danie do niskokalorycznych i łatwostrawnych nie należy, warto spróbować ;) Składniki (2 porcje) -4 plastry schabu -250 g mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka(...)sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć
Zielona KuchniaPodobne bułki są już na blogu, jednak w przepisie są małe różnice. Wyglądają bardzo podobnie, ale sposób zaplatania tez jest nieco inny. Przepis jest mój, natomiast sposób zaplatania Ewy z grupy Domowa piekarnia. Mam na oku jeszcze jedną plecionkę Ewy, więc na pewno nie długo będą nowe bułeczki :) Muszę tylko pomyśleć nad przepisem. Tym czasem spróbujcie tych bułek, są pyszne(...)podsypania 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka ciepłej wody 20 g. drożdży 30 g. masła 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: jajko z odrobina mleka do posmarowania bułek sezam do posypania Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do szklanki wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić, aż drożdże urosną do brzegów szklanki. Do miski
Agusiowe smakołykipełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku 1-2 łyżki masła 1 jajko 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi) bułka tarta do obtoczenia krokietów olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle z drobno posiekaną cebulą (ja dziś użyłam suszonej cebuli w płatkach, dodałam ją do farszu(...)pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na środek każdego placka układamy po dwa plasterki żółtego sera (obok siebie). Na pas z żółtego sera nakładamy nasz farsz. Tortille ostrożnie rolujemy. Odcinamy końcówki i przekrawamy każdy rulon
Słodkie okruszkikawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta 2 jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek(...)mięso odsączyć na ręczniku kuchennym. Uwaga: ponownie NIE trzeba przyprawiać mięsa. Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Marynowanie kotletów schabowych Panierowanie kotletów schabowych: mąka, jajko i bułka tarta Smażenie kotletów Pomysł na danie STĄD
Ugotowaćresztę wody drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce(...)posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem
W Mojej Kuchni Lubięwędzonym kurczakiem, kapustą kiszoną, grzybkami i cebulką. Do krokietów polecam podać domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Składniki: Naleśniki – PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe 1 łyżeczka masła 2 kulki ziela angielskiego(...)dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis
Blog z Apetytemrozm. S ) 🌿 mięso mielone 500 g. 🌿 żółtko + 4 łyżki mleka 🌿 musztarda sarepska 2 łyżki 🌿 sól 1 łyżeczka 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki 🌿 mozzarella w kulce 1 op. 🌿 bułka tarta do obtoczenia 🌿 olej do smażenia Jaja obrać ze skorupki. Mięso dokładnie wymieszać z rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, musztardą, solą i pieprzem. Mozzarellę odsączyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać(...)dobrze z bułką tartą. Na zwilżone dłonie nabrać mięso, owinąć w nim jajko. Następnie obtoczyć je w bułce tartej z serem. Zanurzyć w głębokim, rozgrzanym oleju. Smażyć do złocistego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym. Tak samo postępować ze wszystkimi jajami
Kuchnia Pauletteswieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz(...)nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny
mojej kuchni