bułki - 33426 przepisów (strona:388/2229)

WEGE BURGER 172

BURAKÓW (około 8 szt) - 2 średnie buraki (upieczone wcześniej) - 50 g ugotowanej kaszy jaglanej - 1 mała cebula (drobno pokrojona i podsmażona na złoty kolor) - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej - sól, świeżo mielony pieprz - oregano, koperek, natka pietruszki - do smaku - olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy drobno a następnie(...)podsmażamy na złoty kolor. Następnie łączymy buraki, cebulkę, kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodajemy jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej z pestek z winogron. Z przygotowanej masy formujemy w rękach kulki i układamy je kolejno na patelni, lekko przyklepując każdą. --- Do przygotowania burgerów potrzebujemy bułki do burgerów oraz

wege i kropka
Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób 53529

dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Wesołych Świąt Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby jajka mąka pszenna bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej przyprawa do ryb świeżo mielony pieprz i sól słodka czerwona papryka olej do smażenia – u mnie Woj-len Przygotowanie: Ryby należy wcześniej rozmrozić(...)zostawiłam na noc. Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół. Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej

Słodkie okruszki
Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 82

zimno, dzięki czemu bez zawahania możemy ją spakować i zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening. Składniki 200 g piersi z indyka 1 jajko Bułka tarta Olej Sałata strzępiasta 1 bagietka 2 plastry czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko(...)dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Mięso tradycyjnie panierujemy w jajku, a w następnej kolejności w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor panierki. Bagietkę przecinamy na pół. Na dolną część kładziemy umyte liście sałaty strzępistej, następnie indyka, plastry cebuli i odrobinę majonezu. Całość przykrywamy

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 79

obiad warto go przyrządzić samemu w domu, przynajmniej mamy pewność, że korzystamy ze świeżych składników, a przy okazji zaoszczędzisz trochę pieniędzy. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 jajko Mąka Bułka tarta 200 g pieczarek 1 mała cebula Ser żółty Olej do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki kroimy w drobne paseczki lub kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Oba składniki(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, roztrzepane jajko z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Naszą pierś panierujemy wkładając ją po kolei do mąki, jajka oraz bułki tartej. Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor

Programista w kuchni
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 127

Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i dzięki temu, że nie dodajemy w nim żadnej mąki, bułki tartej, czy innych przetworzonych składników, nasze kotlety mielone są pozbawione glutenu. Jeżeli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa to gorąco polecam samemu zmielić kawałek indyka, dzięki czemu masz świadomość(...)ulubionych przypraw (zaraz obok wędzonej papryki). Oprócz nich nie mogło zabraknąć świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowane kotlety mielone z indyka sprawdzą się też jako burgery, wystarczy dobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem

Programista w kuchni
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego 100

przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. wędzona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa) Olej do natłuszczenia patelni Patyczki do szaszłyków (~6 sztuk) Przygotowanie Mięso mielone, jajko i bułkę tartą połącz(...)sobą, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będzie ona zbyt lepka dodaj odrobinę bułki tartej. Następnie dodaj swoje ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, przyprawa do gyrosa) i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podziel powstałą masę na 6 równych części i z każdej uformuj “kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces

Programista w kuchni
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 141

smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku Cebulę i pieczarki drobno kroimy , podsmażamy na smalcu . Studzimy , doprawiamy solą , pieprzem i blendujemy na średnio zwartą masę . Ziemniaki przepuszczamy dwukrotnie przez(...)praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju

Ogrodnik w podróży
Krokiety z grzybami i soczewicą 162

szklanka zielonej soczewicy 10g suszonych borowików 100g mrożonych grzybów 1 duża cebula 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia   Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów – zalewamy je szklanką wody i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby mrożone wystawiamy(...)farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem.   Gdy wszystko mamy gotowe, przygotowujemy krokiety. Na głęboki talerz wybijamy jajko, na płaski wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.   Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi

Smaczna Strona
Pasztet drobiowy. 129

ugotowanego i obranego z kości 300 g. wątróbki drobiowej 1 nie duża marchewka ugotowana 1 nie duża pietruszka ugotowana kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu(...)jeśli nie macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić w maszynce. Następnie do zmielonej masy dodać bułkę namoczoną w mleku bez odciskania. Wszystko zmielić jeszcze dwa razy. Dodać jajka i przyprawy. Wyrobić na gładka masę. Przełożyć

Agusiowe smakołyki
Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem 101

też nie zawsze udaje się.   Oto kolejny przepis z niedzielnego „rosołu”. Składniki 300 g mięsa z rosołu warzywa ugotowane z rosołu ( proporcja 1:1) 2 jajka natka pietruszki bułka tarta mąka olej do smażenia 500 ml rosołu 1 szklanka passaty pomidorowej makaron sól, pieprz cukier Przygotowanie Zmielone mięso i warzywa mieszamy z jajkami i bułką tartą (3 łyżki(...)masy formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Rosół rozgrzewamy, dodajemy passatę, przyprawy i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i wrzucamy pulpety. Dusimy przez kwadrans na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron, Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy

R'n'G Kitchen
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4204

przepisami na sylwestra i inne imprezy! Na początek zaczniemy od przekąsek sylwestrowych! PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA I IMPREZĘ: Pijane misie – żelki w alkoholu Chrupiące pieczarki panierowane Brokuły w cieście i bułce tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Parówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką(...)papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla

Kulinarne Przeboje
Karp wigilijny 8733

Składniki: 4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g 2 szklanki mleka – 500 ml 1 średnia cebula – ok. 140 g sok z 1 średniej cytryny mąka pszenna bułka tarta jajko sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło) Przepis na smażonego karpia wigilijnego: Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża(...)czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Kolejno otoczyć każdy kawałek ryby w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wedle uznania możecie panierować karpia tylko w mące, ale ja wolę karpia zdecydowanie w wersji z chrupiącą bułką tartą. Na patelni rozgrzać z 2-3 pełne łyżki masła klarowanego

Kulinarne Przeboje
Klopsy z kalafiora i ziemniaków 129

praskę, kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podzielić kalafior na małe kawałki i ugnieść widelcem lub zmiksować. Tylko nie zróbcie papki. Połączyć ziemniaki i kalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała(...)się to dodać trochę więcej bułki tartej. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Krokiety z kapustą i grzybami 238

kapusty, 1 duża cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą(...)patelni. Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Brukselka pieczona z ziołami i serem 114

brukselki sól i czarny pieprz 1 łyżka kaparów 2 gałązki rozmarynu 2 listki szałwii parę gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki tartej bułki 100 g sera cheddar skórka z 1/2 cytryny oliwa z oliwek dodatkowo świeżo starty parmezan do podania przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik(...)połówki. W garnku zagotować wodę, posolić. Dodać brukselkę, gotować 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia do zapiekania. Lekko posolić i popieprzyć. Przygotować ziołową posypkę z bułki. Zioła i kapary posiekać, dodać do nich tartą bułkę, starty ser, skórkę startą z 1/2 cytryny, 2 - 3 łyżki oliwy. Wymieszać.  Tak przygotowaną mieszanką przykryć równomiernie brukselkę. Posypać startym parmezanem

Stare Gary