wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz(...)nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny
mojej kuchnikoniecznie zdrowy ). Przedstawiam przepis na domowe burgery. Składniki 400 g mięsa z łopatki wołowej sól pieprz cebula paczka sałat (rukola, sałata itd). pomidor ser żółty 2 lub 4 bułki (w zależności od wielkości) olej keczup Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Włączamy piekarnik aby się nagrzewał. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i ew dodatkowo przyprawami, które lubimy po czym ugniatamy tak jak na kotlety(...)masy okrągłe kotlety. Można użyć do tego celu specjalne formy do burgerów lub ręcznie uformować okrąg i ew nożem „wyprostować krawędzie”. W między czasie do rozgrzanego piekarnika wkładany rozkrojone bułki aby były bardziej chrupiące i ciepłe. Przygotowane wcześniej kotlety smażymy na patelni polanej olejem roślinnym. Do smażenia burgerów można użyć również patelni grillowej lub grilla elektrycznego. Usmażone kotlety solimy. Wyciągamy
Blog kulinarny S9.PLlubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy. 3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem(...)małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron. Mmm Pycha
Na moim talerzuNajlepsze kotlety de volaille Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem. Klasyczne, domowe kotlety de volaille , panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem. Jak zrobić kotlety de volaille(...)volaille. Kotlety de volaille z kurczaka - przepis. Składniki na kotlety de volaille: 4 piersi z kurczaków 60g zimnego masła w kostce 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka i bułka tarta do panierowania smalec lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz do smaku do zamarynowania mięsa z kurczaka: sól pieprz mielony 1-2 cebule Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie
Moja Książka Kucharskabędzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i przepis znajdują się poniżej… Składniki ulubiona bułka parę plasterków ulubionej szynki (np. hiszpańska długo dojrzewająca) pomidor ogórek zielony garść rukoli mozzarella masło Składniki na sos chrzanowy łyżeczka chrzanu łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Przepis na pyszną(...)kanapkę z mozzarellą Bułkę kroimy na pół wzdłuż, ale tak aby nie przeciąć do końca. Dolną część smarujemy masłem. Układamy wewnątrz nasze składniki, szynkę, plasterki pomidora, plasterki ogórka, rukolę i plastry mozzarelli. Składniki na sos chrzanowy mieszamy ze sobą i odrobiną tak przygotowanego sosu polewamy składniki kanapki. Przykrywamy drugą częścią bułki i gotowe…. Smacznego! Artykuł Pyszna kanapka z mozzarellą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym(...)podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę
Raj dla PodniebieniaKuchnia kresowa Składniki 250 g mielonego mięsa z gęsi 50 g płatków migdałów 10 g bułki tartej 1 jajko pęczek natki pietruszki słodka papryka gałka muszkatołowa olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie Płatki migdałów rozgniotłem, natkę pietruszki umyłem, osuszyłem, posiekałem. Mięso z gęsi zmieliłem, wymieszałem z połową bułki tartej, migdałami, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Uformowałem kotlety, obtoczyłem w reszcie(...)bułki tartej, smażyłem na rozgrzanym oleju do zrumienienia
R'n'G Kitchenprzekrojeniu ze środka wypływa ciągnący, aromatyczny ser. Przepis tak prosty, że już prościej się nie da :-) 250 g mięsa z indyka na kotlety 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 50 g żółtego sera (radamer) Sól Pieprz Czosnek granulowany Do miski przekładamy zmielone mięso. Wbijamy jajka oraz dodajemy posiekaną w bardzo małą kosteczkę cebulę. Wsypujemy bułkę tartą(...)masy formujemy płaski kotlet na całej dłoni. Na środku układamy słupek sera i zamykamy boki do środka. Boki zlepiamy dokładnie, tak aby ser nie wypłynął. Każdy kotlecik panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym
VioletoweKucharzenieużyć :P poza tym mnóstwo warzyw z rosołu. Składniki 2 udka z kaczki 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 ugotowany kawałek selera 1 ugotowany por 1 jajko bułka tarta smalec gęsi sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą(...)przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów. Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu
R'n'G Kitchensię nie zetnie. Kremówkę można dodać bezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina(...)łyżki masła sól, pieprz 100 ml śmietany użyłam 18%, może być 30% skórka otarta z 1/2 cytryny ok 30 g kaparów 1 łyżka zalewy z kaparów natka pietruszki Przygotowanie Bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, przestudzić. W misce wymieszać wszystkie składniki klopsów: mięso, odciśniętą bułkę, jajko, musztardę, zeszkloną cebulę, posiekane filety anchois, łyżkę
Stare GaryKnedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczne knedle ziemniaczane z mięsem. Najlepszy przepis na ziemniaczane kluski, które zawsze się udają. Knedle nadziewane mięsem z cebulką, okraszone zrumienioną bułką tartą. Absolutna rewelacja. Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami(...)brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy
Moja Książka Kucharskaugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka 1 szklanka mleka PRZYPRAWY: po 1/2 łyżeczki soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonego lubczyku, szczypta chili w proszku WYKONANIE NADZIENIE: Bułkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy(...)oczkach. Podsmażamy na maśle, przez około 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Mięso i warzywa z rosołu kroimy na mniejsze kawałki i razem z namoczoną bułką, cebulką oraz czosnkiem mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku
cool and mintyząbki czosnku 1 por biała część przepis na klopsiki: 150 g makaronu nitki połowa grzybów z zupy 1 cebula sól, pieprz 10 dkg sera żółtego 1 jajko olej rzepakowy bułka tarta Zupa: Fasolę i grzyby namaczam w osobnych miskach w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuje grzyby w tej samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam(...)tarce. Na patelni na oleju przesmażam cebule, dodaję grzyby i dalej smażę. Do makaronu dodaję grzyby, ser, sól, pieprz, połowę jajka. Formuję niewielkie kulki które obtaczam najpierw w bułce potem w jajku i znowu w bułce. Smażę na oleju
wesoła kuchniałodygi wyrzucamy. Tym razem ich nie wyrzucajcie, tylko surowe zetrzyjcie i ziemniakami zmieszajcie. Sera i polędwiczki z kurczaka zmielone lub zmiksowane dodajcie, przyprawcie i malutkie kotleciki wykonajcie. W bułce tartej jak obtoczycie, na oleju wysmażycie, to ze śmietaną będą smakować idealnie, małe kotleciki, delikatne, w wykonaniu, proste wręcz banalne. Składniki: 350 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree(...)surowych łodyg z brokułu, 120 g polędwiczek z kurczaka, 40 g startego sera mozzarella (żółtego), bułka tarta, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, sól do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, chili świeżo mielona do smaku, olej rzepakowy do smażenia, śmietana 12% lub jogurt grecki. Przygotowanie: Z brokułu wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej
Moniki Smakołykijajka ( większe ) 5 gruszek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao + 1 łyżka oleju i tarta bułka do formy Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy pozostałe składnik ( prócz gruszek ) i wszystko razem porządnie miksujemy. Formę(...)mnie 22 cm smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Gruszek nie obierałam, tylko umyłam, łyżką do robienia kulek z melona wyciągnęłam delikatnie od spodu gruszek gniazda nasienne ( zrób to delikatnie żeby nie wyciągnąć ogonków od gruszek ). Włóż gruszki w ciasto, wstaw ciasto do piekarnika piecz 60 minut z grzaniem od dołu, ustawiając ciasto na środkowej półce. Możesz
Kuchnia na wzgórzu