krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Twaróg przeciskamy(...)waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor
Kuchnia MagdaLenyOpakowanie boczniaków – lepiej wybierać te o mniejszych kapeluszach. Te największe będą łykowate 2 jajka 1-2 łyżeczki przyprawy Mąka do obtoczenia – może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze(...)roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy swańską sól, dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu
Kate's Kitchenjabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić(...)patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia. W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach
Agusiowe smakołykiłyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku(...)koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso, dodajemy wystudzone pieczarki, posiekaną pietruszkę, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Dosypujemy sól, pieprz i odrobinę vegety. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni przez kilka
My simple kitchenkotletów: 300 g mięsa mielonego 5,5 łyżki oleju rzepakowego (55 g) 1 cebula (150 g) 12 małych pieczarek (150 g) ½ łyżeczki soli (4 g) szczypta pieprzu 5 łyżek bułki tartej (75 g) 1 jajko Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oleju, wrzucamy pieczarki(...)drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż cebulka zmięknie. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przestudzone pieczarki, cebulkę, sól, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę rękoma około 2 minuty. Z wyrobionej masy mięsnej formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałych 3 łyżkach bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wkładamy kotlety, smażymy
KulinarneImpresje.plDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę, a zarazem sposób na wykorzystanie czerstwych bułek. Po upieczeniu zapiekankę super się kroi. Najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu. Do zapiekanki podałam surówkę z pora, która nadała ostrości i smaku. Idealne danie na obiad lub kolację. Smaczne, syte i szybkie do przygotowania. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie(...)się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 3 bułki kajzerki lekko czerstwe 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 5 ogórków kiszonych 3 średnie pomidory 1 łyżka masła 300 g żółtego sera w plasterkach 400 g śmietany (dałam 18%) 5 łyżek ketchupu 3 łyżki oleju sól pieprz słodka papryka Naczynie do zapiekania wysmarować
O kuchni z uczuciemporcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy – pół cebuli drobno posiekanej – 2 fileciki anchois (opcjonalnie) – 4 ząbki czosnku(...)bulionu – oliwa – świeża bazylia – tarty parmezan lub grana padano Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, sól pieprz, łyżeczkę oregano, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i jeśli masa jest nadal zbyt klejąca dodaj jeszcze bułki tartej. Z masy przygotuj 15-20 pulpecików. Pulpeciki obsmaż na 2 łyżkach oliwy, tak aby mięso nie było
nietylkopasta.pltego przepisu użyłam twarogu ricotta. Kulki z twarogu smażone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 250 g twarogu ricotta 1 jajko szczypta soli czosnkowej 2 łyżki tartego żółtego sera 70 g bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyźki drobno pokrojonej kielbaski, boczku lub szynki olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgnieść twarog widelcem, dodać jako i wymieszać do uzyskania gładkiej masy(...)Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości śliwki Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej Wstawić na pół godziny do lodówki po czym ponownie obtoczyć w bułce tartej Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor SMACZNEGO
zielonacukinkaIdealne rozwiązanie dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Składniki 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku garść lubczyku 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% bułka tarta sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Lubczyk siekamy. Do pieczarek dodajemy cebulę, lubczyk, jajko, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)łyżki bułki tartej. Dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle przez kilka minut z każdej strony
R'n'G Kitchensztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 30g masła 300g śliwek cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wymieszać - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, zalać je połową mleka, wymieszać(...)kawałki - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką - każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek - skleić boki, formując podłużną bułkę - bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Smakołyki Berenikiposiekanej cebuli dymki (posiekaj razem ze szczypiorem) – 2 łyżki świeżej posiekanej mięty – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – ½ szklanki startego sera cheddar lub parmezanu – ½ szklanki tartej bułki – ¼ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: W misce ubij lekko jajka, do masy jajecznej dodaj dymkę, pietruszkę, miętę i sól. Następnie dodaj 2 szklanki ugotowanej quinoi oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie2(...)całość. Jeśli Twoja masa jest zbyt mokra dodaj jeszcze nieco bułki tartej. Masa powinna ładnie się kleić i umożliwić ci ulepienie kotlecików. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu, użyj do tego oleju lub oliwy z oliwek. Całość powinna się zezłocić. SOS: podaj kotleciki z ulubionym sosem lub dodatkami, idealny będzie do tego sos jogurtowy z czosnkiem, skórką z cytryny oraz
nietylkopasta.plśrednia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kopiaste łyżki czerwonych papryczek jalapeno ze słoika (możecie dać chilli albo inne, ale tak, żeby było dość ostro) 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: To jest naprawdę super proste. Zaczynamy od pieczarek i cebuli, siekamy je dość drobno i przesmażamy na odrobinie oleju, w trakcie smażenia solimy i pieprzmy(...)dokładamy papryczki i jajko. Teraz czas na pieprz i sól do smaku. Wszystko intensywnie wyrabiamy, polecam ręką, ew odzianą w rękawiczkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dołożyć trochę bułki tartej, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. I prawie gotowe! Rozgrzewamy olej na patelni, formujemy kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Polecam
Ale Pyszka!kochani :-) Dziś mam dla Was przepis na dodatek do obiadu z fasolką szparagową w roli głównej. Mam nadzieję, że ją lubicie ? Tym razem zrobiłam z dodatkiem czosnku, oregano i bułki tartej. Czosnek zrobił dużą robotę, bo fasolka nabrała wyrazistości, nawet mój syn, jak nie przepada za nią, to tym razem zjadł dużą porcję, bo mu bardzo smakowała. Polecam i miłego(...)poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: około 700 - 800 g fasolki szparagowej 3 żabki czosnku oregano bułka tarta łyżka masła sól pieprz 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy, aż będzie al'dente. Odcedzamy. 2. W większym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy chwilkę, dorzucamy fasolkę, oregano i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą
kruche babeczkiteż polecam :) Kotleciki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek (100g) kaszy bulgur Cenos mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sos: 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować(...)wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę rękoma. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. W szerokim rondlu podsmażamy na łyżce oleju zmiażdżony czosnek, wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy do smaku i dusimy
Smakołyki Asisię jeszcze bardziej ku sobie, bo łączy je mozzarella i parmezan. Jeśli szukacie prostego, wakacyjnego dania, łatwego w przygotowaniu to kalafior zapiekany z makaronem, serem pod chrupiącą skorupką z bułki tartej i parmezanu będzie jak znalazł. Zamiast zwykłego makaronu użyjcie gryczany, który nada zapiekance dodatkowego smaku. Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Składniki: Pół opakowania makaronu rurki (polecamy makaron gryczany) 1 średniej(...)wielkości kalafior 1 kulka mozzarelli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka kaparów 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej Płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posikanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Pokrój kalafiora w różyczki. Przepłucz pod zimną wodą. Zagotuj ze 2 litry wody, dobrze posól
Niedzielny kucharz