podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro Na sos chrzanowy: pół cebuli, drobno posiekanej szklanka bulionu warzywnego(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce. Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej
Smak mojej kuchniPrune Board w Łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook. Będziesz potrzebować ilość porcji 2 keksówki I. Pieczeń 1,5 kg surowej białej kiełbasy 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu(...)Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby ostudzić. Delikatnie obrać ze skorupek. Etap II Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap
Wylizany RondelSkładniki: 5 dużych jaj 7 sztuk świeżych pieczarek 2 plastry żółtego sera 1 małą cebulkę czerwoną kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostudzone jajka ostrożnie przeciąć na pół, razem ze skorupką używając noża z piłką. Delikatnie wyjąć ze skorupek białko z żółtkiem pokroić(...)drobniutką kosteczkę pieczarki ,cebulkę , natkę pietruszki oraz plastry sera .Wszystko łączymy z pokrojonymi jajkami przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z farszu formujemy kulki wkładamy do skorupek, posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Jajka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 st C aż bułka się zrumieni
kgwjanczewotradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską. To prosta propozycja na obiad, sznycle są soczyste a chrupiąca warstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku. Polecam na obiad codzienny lub od święta. Składniki: 5 szt sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko(...)stopnia gęstości jaki preferujecie. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Sznycle z indyka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko
Życie zaczyna się w kuchnipyszne Mielone z Mięsem z Indyka i prażoną cebulką o TAK . SMAKUJĄ PYSZNIE :) SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Kotlety 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cebulki prażonej 2 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wegety 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej Dodatkowo Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta(...)miski a następnie dodaję pozostałe składniki. Mieszam dokładnie do połączenia składników. Mięso będzie wilgotne.Następnie formuję kotleciki na kształt taki jaki nam pasuje, ja zrobiłam większe. Następnie obtaczamy w bułce tartej dokładnie by nie było prześwitów. Na patelnię wylewam sporą ilość oleju, dokładnie rozgrzewam. Następnie smażę na rumiano ze wszystkich stron
Gotowanie Patkiwątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki kilkanaście suszonych śliwek bez pestek Wykonanie: Pachwinę, łopatkę i pierś wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, sól(...)będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i cebule wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa. Następnie mięso i cebulę dwukrotnie mielimy, dodajemy bułki i również mielimy. Mięso możemy również zblędować. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy i bardzo
Kulinarne przygody Gatityzapraszam na kotlety mielone i pierogi z mięsa z rosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso z rosołu osuszyć. W miseczce roztrzepać widelcem jajka dodać mleko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić(...)papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Kurczaka zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki – podobnie jak w farszu do pasztecików francuskich Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni(...)mleko i dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem (ja używam silikonowego pędzelka) i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na średnim ogniu po obu stronach. W kolejnym kroku w jednym naczyniu przygotowujemy bułkę tartą, a w drugim mieszankę siemienia lnianego i wody. Naleśnika rozkładamy na talerzu, nakładamy usmażonych pieczarek i zwijamy w zgrabnego krokieta. Moczymy w siemieniu, a następnie w bułce tartej
Lamarida.plMożna je podać z takimi samymi dodatkami jak podajemy kotlety mięsne, ja podaje je po prostu z surówką lub jakąś sałatką. składniki: 350 g pieczarek 6 jajek 1 cebula bułka tarta olej do smażenia sól,pieprz Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do masy dodać także ok 2-3 bułki tartej aby masa związała. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk. Kotlety smażyć na oleju z obu stron
Monia miesza i gotujeIdealne danie na piątkowy obiad (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki z dorsza składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki z dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę, pietruszkę, jajko i bułkę tartą miksujemy razem w robocie kuchennym. Następnie całą masę przekładamy(...)niej od razu kotleciki, więc należy trochę ją podmrozić, aby łatwiej można było zrobić klopsiki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i w panko, można oczywiście użyć normalnej bułki tartej ale ja wolę panko ;) Smażymy na złoty kolor z obu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineprzepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka. Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek(...)połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki, delikatnie posolić i podsmażyć. Wystudzić. Sześć jajek ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać. Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 8 plastrów boczku wędzonego 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu(...)ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Dno i boki foremki wykładamy plastrami boczku, mięso przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy
Z Majeczką w kuchniIdealne danie na obiad na wielki piątek. Składniki: 10 jajek 2 białe cebule 1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie: Ugotować 8 jajek na twardo, obrać i drobno posiekać razem z pieczarkami. Dodać zeszkloną na tłuszczu cebulę, wbić dwa jajka, doprawić do smaku, wymieszać(...)jednolitą masę, gdy będzie za rzadka to możemy zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju wymieszanym z masłem z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniamoim domu. Zatem zapraszam! Składniki; 20 dag pieczarek 1 marchew 1 pietruszka liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki śmietany 30 dag mięsa mielonego (dowolne) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku makaron do podania Przygotowanie; Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucam liść laurowy(...)kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do zupy. Gotuje do miękkości około 30 min. Po tym czasie
Radość kipiąca uśmiechem.którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 250 g mąki pszennej tortowej, 10 g bułki tartej, 4 g suchych drożdży lukier : 150 g cukru pudru, pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem, 2 łyżki soku z cytryny, 1 – 2 łyżki wody Mleko zagotowac z kakaem(...)odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Utrzeć cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym. Dolać trochę wody, do pożądanej gęstości
królestwo garów