bułki - 33426 przepisów (strona:407/2229)

Kotlety mielone z indyka 199

Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu(...)oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. idealnie pasuje do nich mizeria moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grzanki z masłem czosnkowym 199

znajomymi. Wykonamy go z produktów, które praktycznie każdy i zawsze ma w domu. Czas wykonania: szybko Poziom trudności: łatwa Liczba porcji: 1 porcja Grzanki z masłem czosnkowym- składniki: 1 bułka/bagietka masło czosnek zioła np. bazylia szczypta soli Grzanki z masłem czosnkowym- przepis: Kroimy bułkę na mniejsze kromki. Do miski wkładamy trochę masła, musi być w temperaturze pokojowej(...)masłem i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut, aby masło nabrało czosnkowego aromatu . W między czasie nagrzewamy piekarnik (200 stopni). Smarujemy sporą ilością masełka z czosnkiem każdą kromkę bułki i wkładamy je do piekarnika na ok. 10 minut, tak aby nam się zarumieniły. Post Grzanki z masłem czosnkowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym 129

wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety(...)wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą garść suszonych grzybów, dużą cebulę, marchew, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. (adsbygoogle

blog.moje-pasje.info
Kotlety siekane z warzywami, jak przemycić je dzieciom ? 142

mielone.   Kotlety siekane z warzywami 0,5 kg mięsa z łopatki 0,3 kg piersi z kurczaka 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i duża szczypta soli olej do smażenia   W garnku na parze gotujemy mieszankę warzyw. Cebulę i czosnek obieramy(...)zarumienienia. Mięso siekamy nożem na małe kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz czosnek i cebulę, porządnie mieszamy, dodajmy jajko, przyprawy i dokładnie całość wyrabiamy. Na głębokim talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy kotleciki ( mogą być i duże i malutkie – ja wolę mniejsze ) obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy

Kuchnia na wzgórzu
Brokuły w kokilkach. 113

bardzo prosty (jak to u mnie) pomysł na śniadaniowe mini-zapiekanki. Wydaje mi się, że to dodatek bułki sprawia, iż myślę o nich w kontekście porannego posiłku. Prawdę powiedziawszy, można je przyrządzić kiedykolwiek. Naprawdę warto. Muszę się przyznać, że moje zapoznawały się z wnętrzem piekarnika cokolwiek za długo (5 minut?), ale to wina pani ankieterki telefonicznej. A może raczej mojego(...)niskiego poziomu asertywności? Nie dajcie się zbić z tropu, kiedy wsadzacie coś do piekarnika. ;) Składniki (na 4 kokilki) : 1 brokuł podzielony na różyczki 4 kromki bułki paryskiej 8 łyżek startego cheddara 3 jajka 200 ml śmietanki pieprz i sól masło Wykonanie: Kokilki natłuścić grubo masłem. Wypełnić różyczkami brokuła wymieszanymi z cheddarem i pokrojoną w kostkę bułką. Śmietankę wymieszać dokładnie

zadanie-gotowanie
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 106

SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym(...)rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 136

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko(...)woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 120

sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego pokrojonego(...)cząstki, pęczek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, zielona czubryca, łyżeczka mąki, olej Przygotowanie: Przygotowanie dania zaczynamy od klopsików. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy bułkę tartą, jajko, czosnek oraz przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt mokra dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i odsmażamy z obu stron na patelni by były chrupiące. Do dużego

Życie ze smakiem
Piersi w panierce sezamowej 144

panierowane w sezamie są pyszne i w formie cienkich paseczków będą też atrakcyjne dla dzieci. Polecam. 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4-5 łyżek bułki tartej 4 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w kolendrze. Odstawiamy(...)chłodne miejsce na około 30 minut. Przygotowujemy panierkę. Na mały talerzyk wsypujemy mąkę. Do głębokiego talerzyka wybijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Na kolejnym talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem. Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy kotleciki ze wszystkich stron na złoto

Smaki Na Talerzu
Smażony camembert z żurawiną 183

serami – oscypek pieczony w boczku PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja Składniki: – 1 ser camembert – 2 łyżki mąki pszennej – 1 jajko – 3 łyżki bułki tartej – olej lub oliwa do smażenia – żurawina do podania, ewentualnie sałaty PRZYGOTOWANIE: Jajko, mąkę i bułkę tartą włóżcie do 3 osobnych naczyń, najlepiej głębszych talerzy. Jajko roztrzepcie(...)pomocą widelca lub trzepaczki. Panierujcie ser najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym

nietylkopasta.pl
Kacze nogi smażone panierowane 110

lubi prawdziwe schabowe, takie z kostką, to polubi też kacze nogi panierowane smażone :) 2 nogi kaczki, 1 jajko, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej kaczy lub gęsi) Jajko rozbełtać. Jajko rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz.  Nogi oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią

królestwo garów
Kotlety z karkówki 142

mięsa, widelec, patelnię, płaski talerz, łyżkę, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 5-6 plastrów karkówki (o szerokości 1-1,5 cm), 1-2 jajka, 1-2 łyżki mleka, sól, pieprz, bułkę tartą, olej lub smalec do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Każdy kawałek mięsa dość mocno rozbij tłuczkiem i oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Mięso przełóż do miski, którą(...)spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Jajka sparz i wbij do miski. Dodaj do nich mleko i całość dokładnie roztrzep widelcem. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Każdy plaster mięsa obtocz najpierw z obu stron w jajku na następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Na gorącym tłuszczu

blog.moje-pasje.info
Kotlety mielone "cztery sery" z pieczarkami - mocno serowe 344

smakiem. Polecam! 300 g miesa mielonego  300 g pieczarek 2 cebule 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 50g sera cheddar 50g sera gouda 50g sera mozzarella 1 czerstwa bułka 3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka olej 1. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Studzimy(...)Wszystkie sery ścieramy na tarce. Mozzarellę odkładamy (posłuży do posypania kotletów). Mieszamy z mięsem, pieczarkami z cebulą, posiekanym czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Ugniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy nieduże kotlety. 3. Kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia wierzch posypujemy mozzarellą

Szefowa kuchni
Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście 106

Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście Składniki na 4 tosty: 2 bułki przekrojone na pół 4 plastry koziego sera (uwielbiam ten z Lidla) 8 małych pieczarek garść liści rukoli łyżka masła łyżka oleju sól, pieprz do smaku Pokrojone pieczarki podsmażamy około 5 minut na oleju, aż będą miękkie i złociste. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekrojone bułki(...)części ) smarujemy masłem i układamy na rozgrzanej patelni. Opiekamy pieczywo. Na gorące bułki układamy liście rukoli, następnie ser kozi, a na górę ciepłe podsmażone pieczarki. Smacznego.     Artykuł Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Pieczarki faszerowane serkiem i łososiem 178

mnie o smaku wędzonego łososia) 30 g łososia wędzonego szczypta zieleniny (szczypiorku, koperku lub natki pietruszki) skórka z limonki lub cytryny 2 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Z pieczarek oderwać nóżki. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki odtoczyć w jajku, a następnie(...)bułce tartej po 2 razy każdą. Panierowane pieczarki usmażyć w dużej ilości oleju na złoty kolor. Odstawić na ręcznik do pieczenia, aby przestygły. Za pomocą szprycy nafaszerować główki pieczarek, a następnie na krem wyłożyć kawałki łososia. Całość udekorować tzw. zieleniną i startą skórką. Krok po kroku: 1. Obrać pieczarki

KuchniaWeDwoje.pl