bułki - 33426 przepisów (strona:409/2229)

Krokiety z kapustą i grzybami 147

ugotowaniu) 1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około(...)cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę

KuchniaWeDwoje.pl
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 130

imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili pieprz sól Sos: 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 3-4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować sosem. Następnie na jedną połowę nałożyć trochę szpinaku, gotowy kotlet, plaster pomidora, plasterek cebuli i przykryć drugą połową

Fitsweet.me
Pasztet z karpia z podgrzybkami 147

stole ale także w postaci pasztetu. 80 dkg karpia 1 marchewka 1 kawałek selera 1 por biała część 1 garść podgrzybków  2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 bułka czerstwa 2/3 szklanki mleka 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 łyżeczka soli pieprz gałka muszkatołowa oregano świeże 1 cebula 50 g masła Podgrzybki moczę w zimnej wodzie(...)ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet

wesoła kuchnia
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 158

dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z gwiazdkami upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, nie wstawiłam przepisu, gdyż upiekłam go w Wigilię, postanowiłam, że opublikuję przepis przed tegorocznymi(...)proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidorowe kotlety z tuńczyka 112

tuńczyka nie są tanią sprawą, jednak czasami można zaszaleć. Składniki 500 g steku z tuńczyka 3 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 kawałki papryki konserwowej 1 jajko bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Rybę mielimy razem z pomidorami, papryką(...)cebulą i czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

kiszonej kapusty 500 g pieczarek   3 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła 4 łyżki oleju rzepakowego Semco olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką(...)przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np: z barszczem. Proporcje oczywiście możecie zwiększyć

Sama słodycz i szczypta chili
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 136

Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę(...)zrobienia farszu potrzebne nam będą: 1 kg świeżych pieczarek 50 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki masła Sól i pieprz Dodatkowe składniki to: 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Olej Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą i odstawiamy je na noc. Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie przez około 75 minut, a następnie mielimy. Drobno posiekają cebulę podsmażamy

codojedzenia
domowy pasztet... 185

kostki, wątróbki indyka 35 dag, wątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-drobiowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski dodać bułkę

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka pychotka. 167

Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową(...)wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać. Ilość cukru możecie zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka. Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka

Agusiowe smakołyki
Filet z karpia w panierce. 146

porcji 1 i 1/2 kg filetów z karpia 2-3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz mielony około 1/2 szklanki oleju do smażenia Dekoracja : kilka plasterków cytryny zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   F ilety opłucz, pokrój na porcje, osusz, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Jajka wbij do miseczki(...)roztrzep widelcem lub trzepaczką. Na jednym talerzyku przygotuj mąkę , na drugim bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Filety najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyłóż na talerzyki lub półmisek, udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami pietruszki.   F ilety możesz też podać

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety schabowe z musztardą 971

Składniki: 600 g schabu bez kości około 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki mleka około 5 łyżek mąki pszennej około 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy folią(...)aluminiową i za pomocą tłuczka rozbijamy kotlety (rozbijamy je z obydwu stron). Następnie oprószamy je solą i pieprzem a na jednej stronie rozsmarowujemy musztardę. Mąkę i bułkę tartą sypiemy na oddzielne talerze. Jajka za pomocą widelca roztrzepujemy razem z mlekiem. Rozbite mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju

Qchnia po prostu
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 207

sprawdzonych przepisów. Proste, smaczne i z dostępnych składników. Hit każdej imprezy – krążki cebulowe Składniki: 1 duża cebula 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko (można pominąć) bułka tarta niespełna łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do jednej miski sypiemy bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy(...)mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki

Słodkie okruszki
Pieczarki faszerowane serem feta 108

kupiłam w osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta. Sa tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się(...)zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 4 duże pieczarki portobello 10 dkg sera feta 1 łyżeczka świeżego oregano 1 jajko szczypta białego pieprzu 1 mała cebulka zielona 1 łyżka bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym

mecooks
Wrapy z kurczakiem i warzywami 167

dużo zdrowszy i tańszy. I wcale nie tak trudny do przygotowania. Polecam Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia oraz: pomarańcza 1/4 czerwonej papryki kilka liści sałaty lodowej pomidor średni kawałek zielonego ogórka sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego(...)później. Sos: do małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Składanie: na środek każdej tortilli

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania