bułki - 33926 przepisów (strona:411/2262)

Tort makowy 2719

niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej(...)blat, miksować, aż ostygnie (można też odstawić ją i miksować co kilka minut) - orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze - do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony mak, miód, rozdrobnione orzechy włoskie, bułkę tartą oraz olejek migdałowy (do smaku), wszystko delikatnie wymieszać - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - boki formy posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - masę przełożyć

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA Z POWIDŁAMI I PIANKĄ 219

żółtka 2 łyżki śmietany 18% 200g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa ok.1 kg startych jabłek 1 łyżka bułki tartej cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny pół opakowania galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Budyniowa pianka 4 białka 4 łyżki cukru budyń waniliowy(...)śmietankowy powidła śliwkowe WYKONANIE Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3.Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy i wykładamy na naszą formę do ciasta.Cisto w foremce smarujemy powidłami. Czas na masę jabłkową.Starte jabłka

Mała w garnku miesza
Sałatka hamburger 915

zagości na Waszym stole ;) Składniki:   1/2 kg piersi z indyka 300g pieczarek roszponka   2 pomidory   mała czerwona cebula   4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera 2 bułki hamburgerówki   4 łyżki majonezu   3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej   sól   pieprz czosnek granulowany   papryka słodka   2 łyżeczki musztardy(...)pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Domowa pieczeń rzymska 425

czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :)) Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia cebulki   *** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy(...)podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno

Blog z Apetytem
Makowiec na kruchym cieście 195

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry(...)gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut *** *** Trzy białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz pianą z białek *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki lub blaszki. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

Blog z Apetytem
MAK 153

zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza(...)maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali

Ciastka - domowe słodkości
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 191

kukurydza w puszce około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki starty parmezan jajka przepiórcze 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu “Kotlin”- pikantny Panierka: 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko pieprz mała szczypta soli Dodatkowo: olej wykałaczki Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać. Do talerza nasypać bułkę tartą i starty ser. Wymieszać. Do drugiego talerza(...)wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać. Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać. Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki

Oryginalny smak
CHRUPIACE KRĄŻKI CEBULOWE 204

Chrupiące krążki cebulowe  to doskonała przekąska imprezowa. Krążki cebulki są obtoczone w cieście, bułce tartej i upieczone na oleju. Podajemy je z ulubionymi sosami. SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 60-70 g) 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko niecałe pół szklanki wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka octu sol, papryka ostra do smaku 2-3 duże cebule(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatkowo ketchup pikantny Kotlin

Kulinarne Fantazje Marioli
Jeżyki mięsno - ryżowe 201

jeszcze jakie ładne. Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę z ketchupem Kotlin. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: filet z kurczaka - 1 szt podwójna cebula - 1 szt czosnek - 1 ząbek bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz - do smaku papryka ostra- szczypta ryż długo ziarnisty - 5 łyżek kostka drobiowa - 1/2 szt woda gotowana  do kostki - 2 łyżki ketchupu  łagodnego(...)Kotlin (do podania) Przygotowanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek  obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym. Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną. Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte

Kuchnia Danusi
Schab zapiekany z serem i jajkiem 188

kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki jaja- tyle ile kotletów plastry żółtego sera- tyle ile kotletów Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj pokrojoną cebulę, mocz(...)mięso przez 2 godziny, po 2 godzinach wyjmij je z mleka, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 179

ugotowaniu) 1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około(...)cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę

KuchniaWeDwoje.pl
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 166

imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili pieprz sól Sos: 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 3-4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować sosem. Następnie na jedną połowę nałożyć trochę szpinaku, gotowy kotlet, plaster pomidora, plasterek cebuli i przykryć drugą połową

Fitsweet.me
Pasztet z karpia z podgrzybkami 185

stole ale także w postaci pasztetu. 80 dkg karpia 1 marchewka 1 kawałek selera 1 por biała część 1 garść podgrzybków  2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 bułka czerstwa 2/3 szklanki mleka 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 łyżeczka soli pieprz gałka muszkatołowa oregano świeże 1 cebula 50 g masła Podgrzybki moczę w zimnej wodzie(...)ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet

wesoła kuchnia
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 206

dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z gwiazdkami upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, nie wstawiłam przepisu, gdyż upiekłam go w Wigilię, postanowiłam, że opublikuję przepis przed tegorocznymi(...)proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię