pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: schab- w zasadzie jego ilość zależy od naszych potrzeb, ja użyłam dwóch kotletów 1 cebula 1 jajo 2 łyżki łyżka mąki, bułki tartej i otrąb żytnich sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia na sos: przepis i składniki znajdziesz ……………… Przygotowanie: schab umyj, osusz, pokrój(...)paski, przełóż do miski oprósz go solą, pieprzem i papryką, wymieszaj, a następnie oprósz 1 łyżką mąki, bułki tartej i otrębami obtocz mięso w jajku w osobnej misce oprósz drugą łyżką mąki, bułki i otrąb smaż na rozgrzanym oleju na rumiano cebulę obierz i pokrój w kostkę zdejmij mięso z patelni na ten sam olej, na którym smażyło się mięso
Oka w rosole czyli KaFka gotujemocno gorącej wody płat karpia ok 400 g 1 cebula ząbek czosnku garść suszonej żurawiny gałązka rozmarynu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 czerstwej bułki + mleko do namoczenia sól, pieprz olej do smażenia Rosół: 1kg ryby (głowy, tuszki, ogony) 2 marchewki pietruszka kawałek korzenia selera opalona nad gazem cebula kilka ziaren ziela angielskiego listek(...)solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min. Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek pod koniec dodając posiekany drobno rozmaryn. Karpia oczyszczamy i mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę
Malinowe Pocałunkipapryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron. Soczewicę moczymy w wodzie
słodki bratekPlacki bardzo fajnie będą smakować z gulaszem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu) 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą) 1 jajko 1 łyżka śmietany 12 lub 18% sól, pieprz odrobina suszonego koperku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie. 2. Do ziemniaków dodać jajko(...)mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony koperek. Wyrobić ręcznie. 3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok. 4. Podawać z gulaszem mięsnym lub kwaśną śmietaną. Smacznego
Kuchnia domowa Aniklopsiki jest genialnie prosty i bardzo szybki do zrobienia. A tu zapraszam na kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)zalewy. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Klopsiki wkładamy
magiczna kuchnia KasiSekretem domowego burgera jest wg mnie dobrze zrobiony kotlet. Proponuję Ci dziś domowego burgera z frytkami. Co Ty na to? Składniki: Na kotleta: mięso wołowe mielone sól, pieprz, musztarda Bułka: przepis na bułki, które robię możesz znaleźć ………………. i …………………, ale równie dobrze możesz użyć dobrej, kupionej bułki Reszta
Oka w rosole czyli KaFka gotujełatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera 2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju(...)ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasiprzez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie(...)odcedzamy, ugniatamy na puree i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy po ok. 1/3 łyżeczki soli, pieprzu oraz koperku. Masę ziemniaczaną wyrabiamy do połączenia składników i otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie formujemy z niej niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażymy
Słodka Stronazmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy(...)kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie bułkę oraz jajko. Dodać również przyprawy i wymieszać porządnie masę. Formować nieduże kotlety i smażyć po około 2-3 minuty na stronę na średnim ogniu
zadanie-gotowaniesię zbytnio kombinować. Dziś przedstawiam Ci najprostsze pod słońcem kotlety mielone. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie gotowej przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta- ilość w zależności czy lubisz zbite mięso czy bardziej soczyste 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: mięso przekładasz do miski, wbijasz do niego jajko, dodajesz przyprawę, mieszasz ręką dokładnie(...)cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj lub tutaj , a do tego polecam mizerię, na którą przepis
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzedstawiłam Wam już nasz ulubiony rodzinny chleb ( Tu ) i bułki, nasze najulubieńsze z ziemniakami i z siemieniem lnianym, a teraz przedstawię Wam nasze bułeczki emergency. Znacie to uczucie, kiedy to okazuje się że pieczywo po prostu ...wyszło? Zamiast ubierać się i biec, w moim wypadku po lokalny chleb, który z chlebem nie ma nic wspólnego, zabieram(...)się za upieczenie bułek. Przepis drogą prób i błędów mamy już opracowany. Wystarczą dwie godziny i dzieci zaczynają nerwowo kręcić się po kuchni, licząc na ciepłe bułeczki. Spróbujcie i Wy. Nie potrzebujecie mąki chlebowej, choć jeśli macie takową, warto jej użyć. Przepis na około 10 średnich bułek 650 g mąki pszennej 250 ml wody (ciepłej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpodanych ilości u nas wychodzi 15 sztuk. Składniki: - 500g ugotowanego kalafiora - 500g ugotowanych ziemniaków - 1 większa cebula - 3 ząbki czosnku - ok.10cm białej części pora - 3/4 szklanki grysiku orkiszowego (lub bułki tartej, lub np.kaszki kukurydzianej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżki carnej soli Kala Namak (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 4 plastry boczku (można pominąć, ale to właśnie(...)nadaje super smaczku kotletom, dla wegan i wegetarian polecam dodatek wędzonej papryki) - olej do smażenia kotletów i podsmażania cebuli (u mnie kokosowy bezzapachowy) - bułka tarta do obtoczenia kotletów Drobno pokrojony boczek wysmażam na suchej patelni. Przekładam łyżką cedzakową do miski. Cebulę i por kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku lub łyżce oleju kokosowego, pod koniec dodaję zmiażdżone
Smaczne Zdrowejajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki) bułka tarta cukier masło Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kie dy ciasto bę dzie je dnolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski(...)wypłynięciu klusek na wierzch wo dy gotujemy je przez około 2 minuty. O dce dzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżeczki cukru W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluseczki. Smacznego
ChilliJemySkładniki: boczniaki 1 kg, jajka "L" 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba(...)płukać boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków sa naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść
W Mojej Kuchni LubięIdealne bułki do szkoły, pracy, mięciutki miękisz, chrupiąca skórka i aromat oliwek w tle. To raj dla miłośników oliwek. Ciasto można zrobić w wolnej chwili a potem wyrasta w lodówce, przy następnej wolnej chwili uformować bułki i czekać aż urosną. Proste? no to zabieramy się do pieczenia bo warto. Bułki z oliwkami na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie