bułki - 33426 przepisów (strona:412/2229)

Szarlotka – przepis mojej babci 592

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany) 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij. Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć. Ciasto podziel na 2 równe części, zawiń w folię, schłodź(...)plasterki, podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut. Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp bułką tartą, wyłóż jabłka i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli nie uda Ci się uformować prostokątów

Mój pomysł na
Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit 134

pełnoziarnistej 1 żółtko 2 łyżki masła 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) 3 łyżki mleka Nadzienie: 400g śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Jeżeli używacie płatków owsianych należy zmielić je w młynku na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na ok. 30-60 minut do lodówki. Ciasto(...)rozwałkować w kształcie koła. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią rozwałkowane ciasto. Środek ciasta posypać bułką tartą (pozwala to uniknąć zakalca, bułka pochłania sok z owoców). Śliwki umyć, pokroić na połówki. Pozostawić około 3 cm od brzegu ciasta. Wyłożyć od zewnątrz do wewnątrz pokrojone owoce. Śliwki posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto założyć na owoce

Fabryka pomysłów
Pulpety wołowe w sosie paprykowym 126

domu, ale że brak tu fanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis.   Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie – w wersji z gotowaniem pulpetów Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij(...)jajko, dodaj bułkę tartą / łupiny babki jajowatej, sól, pieprz i kolendrę wymieszaj wszystko dokładnie formuj małe kulki i : wersja dłuższa: wkładaj je do garnka z gotującą się wodą z liściem i zielem i gotuj pulpety ok 30 minut, a następnie podsmaż je na patelni, z wody, która została po gotowaniu mięsa zrób sos: dodaj soli i pieprzu, 2 łyżki pasty

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kanapka sloppy Joe 171

film z przygotowania kanapki Składniki – kanapka sloppy Joe 400 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 papryka 200 ml keczupu 1 łyżka musztardy szklanka wody kilka plastrów sera tostowego bułki pszenne sos worcestershire – tu do kupienia kumin, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól Przepis – kanapka sloppy Joe Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia w kostki cebuli i papryki. Natomiast(...)farsz będzie miał w miarę gęstą konsystencję. Może nam to zająć nawet 20 minut. Cały czas należy mieszać nasz farsz, by się nie przypalił. Po ugotowaniu wołowinę kładziemy na bułkę pszenną, na którą wcześniej wykładamy ser tostowy. I to by było na tyle. Smacznego. Na koniec mała sugestia. Jeśli macie ochotę możecie wysmarować bułkę masłem od środka i podsmażyć

Kuchennyviral.pl
Kotleciki z soczewicy i ryżu 243

moim  śniadaniowym pudełku do pracy. ;) Kotlety z soczewicy i ryżu Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 szklanka ryżu szczypta soli 1 łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej + 2jajka,bułka tarta 1. Do garnka wlej 4 szklanki wody. 2. Do zimnej wody wsyp 1 szklankę soczewicy i jedną szklankę ryżu. 3. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie pod przykryciem(...)Ostudź. Lekko ciepłą masę połącz z curry i ostrą papryką. 6. Dodaj jajko i wymieszaj. 7. Dłońmi uformuj kotleciki. 8. Aby aby uzyskać chrupiącą skórkę każdy kotlecik obtaczaj w bułce tartej,jajku i znowu bułce tartej.  9. Smaż na dobre rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety zabrałam do pracy wraz z sałatką ze szpinaku,pomidorów, ogórków

U Fiolki
Tradycyjne kopytka z bułką tartą 117

Domowe, tradycyjne kopytka okraszone bułką tartą podsmażaną na maśle. Delikatne, idealne dla Dzieci. Łączny czas przygotowywania:  do 90 minut Ilość porcji:  8-10 Składniki na kopytka: • 1 kg ugotowanych ziemniaków • 9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej • 1 jajko • łyżeczka soli Składniki na bułkę na maśle: • pół kostki masła - 100 g • 5 łyżek bułki tartej

AniaGotuje.pl
KOTLECIKI MIELONE Z INDYKA 133

indyka (filety)  1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso(...)jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażymy pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami, surówką oraz z sosem, u mnie w tym przepisie - pieczarkowym. Smacznego

Pani na deser
Grzanki z pastą z awokado i grana padano 120

Teraz jest ten czas, kiedy wracam do pierwszych moich receptur i dzielę się nimi właśnie z Wami, najlepszymi czytelnikami na świecie. Grzanki z awokado i grana padano Składniki: 1 bułka 1 dojrzałe awokado 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku 1/3 szklanki startego grana padano Przygotowanie: Bułkę kroimy na kromki. Na suchej patelni 'smażymy" z każdej strony(...)Przy pomocy małej łyżeczki z awokado usuwamy skórę. Środek przekładamy do miseczki. Starannie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało oraz sól do smaku. Kromki bułki smarujemy grubą warstwą pasty z awokado. Każdą posypujemy świeżo startym grana padano. Zamiast grana padano można dodać parmezan lub inny, twardy ser o wyrazistym smaku, bo awokado w smaku

Moja smaczna kuchnia
Yakisoba pan 157

jedzenie stopniowo zaczęły wypierać jedzenie gotowane w domu, wymyślono taką formę, aby można było ją zjeść na ulicy, nie marnując czasu na siedzenie przy stole. Smażony makaron wsadzono w bułkę, zresztą bardzo typowy dodatek dla kuchni wietnamskiej. Przepis specjalnie na konkurs.Podaję przepis bardzo podstawowy (kryzysowy), ale co tam dorzucicie, to już Wasza sprawa. Składniki: - makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti(...)kiełki - coś co zrobi nam za sos - może to być musztarda, ketchup, starte jabłka, sos sojowy, a nawet przyprawa do zup - spotyka się różne wersje - długa bułka Wykonanie: Makaron gotujemy. Jak chcemy możemy sobie go połamać na pół. Na dużej ilości oleju podsmażamy kiełki. Dodajemy makaron i krótko smażymy. Dodajemy nasz ulubiony sos i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając

Kryzysowa Książka Kucharska
Drobiowe hamburgery na zimno 179

przygotowania, niewielkie i poręczne do transportu, a przyjemnie syte soczystymi warzywami i pysznym Mięsiwem z kurczaka . Polecam z ogromnym przekonaniem! :) Składniki na piknikowy prowiant dla 1 osoby: 2 małe bułki - najlepiej własnoręcznie upieczone 1/4 słoika Mięsiwa z kurczaka od Spichlerz Rusiecki 2 liście sałaty 1 plaster pomidora 3 plastry ogórka masło - do posmarowania bułki Przygotowanie hamburgerów na zimno(...)jest wielka filozofia :) Bułki przekroić, wysmarować masłem, nadziać ulubionymi warzywami i solidnie przełożyć Mięsiwem z kurczaka Trzy minuty i gotowe! :) Następnie prowiant zapakować w pazłotko spożywcze, ulokować w podręcznej torbie i w te pędy wybrać się na łono natury w celu intensywnego relaksu :) No oczywiście jeśli pogoda pozwala

Grunt to przepis!
Oszukane zrazy z mięsa mielonego 1827

ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości.  500g mięsa mielonego  100g wędzonego boczku  2 duże cebule 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone  1 czerstwa bułka 1 jajko  sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 łyżki mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki olej 1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno(...)Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).  2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady

Szefowa kuchni
KOTLECIKI DYNIOWO BANANOWE Z KURCZAKA 157

moich znajomych : 2 piersi kurze zmielone 1 banan zmiksowany 0.5 dyni małej zmiksowanej 1-2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz curry do smaku czosnek też do smaku bułka tarta do obtoczenia mi jak potrzeba zagęścić mięso olej do smażenia *****************************************************************  Mięso mielone wyz kurczaka wymieszać z zmiksowaną dynią i bananem ,dodać jajko ,mąkę ziemniaczaną bułkę tartą jak trzeba(...)przyprawić i dokładnie wymieszač masę.Na patelni rozgrzewamy oliwę .Formujemy małe kotleciki z mięsa , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Osaczyć na papierowym ręczniku.Podajemy z sałatą Rzymską.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpeciki w sosie koperkowym 119

weekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej) mąka tortowa pęczek koperku sól pieprz szczypta majeranku  Dodatkowo: ugotowane i poduszone z masłem ziemniaczki  :) Wykonanie: Cebulę(...)masełku, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wlać 3 łyżki wywaru i garść bułki tartej. Wymieszać porządnie, jeśli jest potrzeba dodać więcej bułki lub wywaru. Kiedy mięso jest gotowe, uformować małe kulki mielone i każdą obtoczyć w mące. W garnku zagotować wywar i włożyć

Trufelkowo
DOMOWE BURGERY WOŁOWE 170

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Burgery 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano.  Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił.  Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję

Gotowanie Patki
Burgery z wołowiną 138

Burger dla mnie nie do końca jest fastfoodem. I nie mówię tu o przygotowaniu go od podstaw - pieczeniu bułek itp. Kupiony w pierwszej lepszej budce na mieście często nie powala smakiem, a jeśli jest dobry, to jedzony w pośpiechu nie pozwala rozkoszować się całą tą jego "burgerowością". Z kolei zmawianie burgera w restauracji odbieram jak przerost formy nad treścią. Jedzeniu(...)wystarczy tylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości

Obiad gotowy