bułki - 33426 przepisów (strona:405/2229)

Rolada z mielonego mięsa na patelni 173

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 600g mięsa  mielonego 2 jajka 100g żółtego sera 3 łyżki  płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej ) sól ,pieprz do smaku 150g surowej kiełbasy mała cebula 200g mrożonego groszku lub ze słoiczka 3 łyżki oleju z oliwek papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie  mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę  tartą(...)sól i pieprz do smaku. Posypać  bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone  na całej powierzchni papieru.  Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady. Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso

zielonacukinka
Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej 178

ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej  panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan - ok 50 g bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane(...)ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Etap III  Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce. Etap IV Za panierowaną

Wylizany Rondel
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 151

Zbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)moje ulubione śniadanie 😋 Przepis pochodzi z książki thermomix, trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier trzcinowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤ Przepis na domowe drożdżówki z serem Składniki 220 g mleka (u mnie domowe owsiane) 100 g cukru trzcinowego /kokosowego 40 g świeżych drożdży

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pulled pork 166

stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki.  Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki (4 porcje) -1 kg kawałek łopatki wieprzowej -1/2 szkl. brązowego cukru -1 łyżeczka przyprawy chile* -1 łyżeczka słodniej papryki -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie(...)ząbki świeżego) -2 łyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka cayenne -4 cebule -1/2 opakowania sosu barbecue -4 bułki do burgerów *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli. Przygotowanie Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce. Cebule

Zielona Kuchnia
Pasztet 107

wieprzowego Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz(...)nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny

w mojej kuchni
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 165

pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE(...)rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i  odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.  Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru. Krok 6. Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec

Moja Książka Kucharska
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 222

tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Wystarczy 2-3 minuty aby się zeszkliła(...)przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć nadmiar wilgoci i ułatwić Ci lepienie pierogów. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym

nietylkopasta.pl
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 291

tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej – 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Wystarczy 2-3 minuty aby się zeszkliła(...)przestygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę. Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć nadmiar wilgoci i ułatwić Ci lepienie pierogów. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym

nietylkopasta.pl
Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką 234

około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka mielona sól, pieprz   Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę(...)Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki

Smaki Na Talerzu
Chrupiący kurczak z gyrosem 94

Pyszny kurczaczek na niedzielny obiad. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gyros 2 jajka 5 łyżek mleka bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Filety opłukać, przekroić wzdłuż, posypać solą i pieprzem, rozbić i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do gyrosa. Jajka rozbić(...)miseczce, połączyć z mlekiem i dobrze roztrzepać aż pokaże się piana. Gotowe kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem 755

Szybkie i smaczne kotlety na piątkowy obiad.  Składniki: Jajka ugotowane na twardo 5 szt. Jajko surowe 1 szt. Bułka tarta 2 łyżki  Szczypiorek posiekany 1 łyżka Koperek posiekany 1 łyżka Mleko Kajzerka czerstwa ½ szt. Sól i pieprz do smaku Papryka mielona słodka do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z namoczoną(...)mleku i odciśniętą bułką. Dodać surowe jajko, przyprawy i paprykę do smaku, posiekany szczypiorek, koperek,  bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę. Na dłoni formować kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone w sosie bolońskim 137

dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:).  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej Sos boloński:  1 puszka pomidorów 2 średnie(...)marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku  sól, pieprz, oregano  olej  1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.  3. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU 126

patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną cebulą. Dodać do smaku(...)dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony

Zrób to smacznie
Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku 163

ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli bułka tarta 1 łyżka oleju rzepakowego Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Mięso siekamy nożem na niedużej wielkości kawałeczki, przekładamy do miski, dosypujemy cząber, paprykę i mieszamy. Odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy(...)dodajemy do nich majeranek oraz łyżkę wody i całość na delikatnym ogniu dusimy przez około 4 minuty. Studzimy cebulę i przekładamy do mięsa, mieszamy dodajemy pozostałe składniki – oprócz bułki tartej. Całość porządnie wyrabiamy ręką aby wszystkie składniki się połączyły. I teraz albo robimy dużo małych kulek, albo mniej większych – po prostu takie jakie lubicie :) Każdy z kotlecików / kuleczek

Kuchnia na wzgórzu
Mielone z jesiotra z chipsami 154

Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy. 40 dkg filetu z jesiotra 1/5 brokuła 1 cebula 1 jajko 4 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb olej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam(...)skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania