bułki - 33426 przepisów (strona:406/2229)

Leczo pieczarkowe z klopsikami 193

cayenne świeżo mielony pieprz  3-4 łyżki oleju  1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody klopsiki: 500 g mielonego mięsa np z łopatki  1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić na grube plastry lub większe(...)łyżkami oleju i dodać do pieczarek. Pomidory z puszki przełożyć na sito,przetrzeć do pieczarek i cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 98

nigdy się nie skończy !!! :D SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry(...)delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Kluski leniwe 113

pokroić ukośnie na kawałki. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem. Propozycja podania: Bułka tarta z masłem : kilka łyżek bułki tartej wsypać na patelnię i mieszając lekko zrumienić, dodać kilka łyżek masła i rozpuścić je ciągle mieszając. Chwilkę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotleciki z soczewicy zielonej 212

200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej

cukrem pudrem posypane
Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 137

zimno , na kanapki z majonezem..mniam Składniki : mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach ) jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie ) bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia ) 1 jajko 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku masło ( twarde , z lodówki ) Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek(...)kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim kawałek brokuła i kostkę masła , zawijamy , ugniatamy , formując kule i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na oleju , w dość głębokim tłuszczu do momentu

Ogrodnik w podróży
Medaliony z indyka. 185

się tu sprawdzi. Bardzo polecam! Składniki na medaliony w indyka: 500 g mięsa z udźca indyka zmielonego na grubych oczkach 1 nieduża cebula 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 8-9 łyżek ciepłego mleka 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonego pieprzu czarnego      Cebulę i czosnek ścieramy na tarce(...)średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę przekładamy do mięsa i dokładnie (nie mniej niż 10 minut) wyrabiamy. Im dłużej będziemy mieszamy i wyrabiali mięso tym lepszą będzie miało konsystencję nasze danie (nie będzie się kruszyć i rozpadać). Jeśli  masa mięsna jest

Rozpustne gotowanie
Krokiety z kapustą i grzybami 169

świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka(...)odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem do panierowania Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z indyka 206

Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu(...)oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. idealnie pasuje do nich mizeria moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grzanki z masłem czosnkowym 211

znajomymi. Wykonamy go z produktów, które praktycznie każdy i zawsze ma w domu. Czas wykonania: szybko Poziom trudności: łatwa Liczba porcji: 1 porcja Grzanki z masłem czosnkowym- składniki: 1 bułka/bagietka masło czosnek zioła np. bazylia szczypta soli Grzanki z masłem czosnkowym- przepis: Kroimy bułkę na mniejsze kromki. Do miski wkładamy trochę masła, musi być w temperaturze pokojowej(...)masłem i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut, aby masło nabrało czosnkowego aromatu . W między czasie nagrzewamy piekarnik (200 stopni). Smarujemy sporą ilością masełka z czosnkiem każdą kromkę bułki i wkładamy je do piekarnika na ok. 10 minut, tak aby nam się zarumieniły. Post Grzanki z masłem czosnkowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym 141

wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety(...)wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą garść suszonych grzybów, dużą cebulę, marchew, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. (adsbygoogle

blog.moje-pasje.info
Kotlety siekane z warzywami, jak przemycić je dzieciom ? 152

mielone.   Kotlety siekane z warzywami 0,5 kg mięsa z łopatki 0,3 kg piersi z kurczaka 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska Poltino 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i duża szczypta soli olej do smażenia   W garnku na parze gotujemy mieszankę warzyw. Cebulę i czosnek obieramy(...)zarumienienia. Mięso siekamy nożem na małe kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz czosnek i cebulę, porządnie mieszamy, dodajmy jajko, przyprawy i dokładnie całość wyrabiamy. Na głębokim talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy kotleciki ( mogą być i duże i malutkie – ja wolę mniejsze ) obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy

Kuchnia na wzgórzu
Brokuły w kokilkach. 122

bardzo prosty (jak to u mnie) pomysł na śniadaniowe mini-zapiekanki. Wydaje mi się, że to dodatek bułki sprawia, iż myślę o nich w kontekście porannego posiłku. Prawdę powiedziawszy, można je przyrządzić kiedykolwiek. Naprawdę warto. Muszę się przyznać, że moje zapoznawały się z wnętrzem piekarnika cokolwiek za długo (5 minut?), ale to wina pani ankieterki telefonicznej. A może raczej mojego(...)niskiego poziomu asertywności? Nie dajcie się zbić z tropu, kiedy wsadzacie coś do piekarnika. ;) Składniki (na 4 kokilki) : 1 brokuł podzielony na różyczki 4 kromki bułki paryskiej 8 łyżek startego cheddara 3 jajka 200 ml śmietanki pieprz i sól masło Wykonanie: Kokilki natłuścić grubo masłem. Wypełnić różyczkami brokuła wymieszanymi z cheddarem i pokrojoną w kostkę bułką. Śmietankę wymieszać dokładnie

zadanie-gotowanie
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 118

SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym(...)rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 147

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko(...)woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 129

sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony w półplasterki, 5 łodyg selera naciowego pokrojonego(...)cząstki, pęczek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, zielona czubryca, łyżeczka mąki, olej Przygotowanie: Przygotowanie dania zaczynamy od klopsików. Do dużej miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy bułkę tartą, jajko, czosnek oraz przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt mokra dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i odsmażamy z obu stron na patelni by były chrupiące. Do dużego

Życie ze smakiem