bułki - 33426 przepisów (strona:406/2229)

Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie 191

się z tym światem. O wpół do piątej rano przywitaliśmy na świecie mojego wnuka Tymonka a ja zostałam babcią. Rano skrobanie ścian, bo remont a ja kręcę ciasto na bułki gdzieś w kątku bo miejsca nie ma i wszędzie kurz. Nawet zdjęć nie miałam jak zrobić więc tutaj są jak najbardziej w scenerii roboczej. Dałam radę i oto mięciutkie bułeczki(...)chrupiącą skórką zjedzone na wieczór po ciężkim dniu pracy uratowały nam kolację. Bułki przeczą temu co dotąd napisano, że sól przeszkadza rozwojowi drożdży, ona wspomaga ich pracę, co niżej udowodniono. Przepis z bloga Zorry . Tak oto te trzy wydarzenia na zawsze zostaną w mojej pamięci. Bułki pieczone metodą solno - drożdżową i pewien młody człowiek który zmienił moje życie. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
KOTLECIKI Z JAJKIEM I KUKURYDZĄ 176

wszyscy się zajadali.Podałam je z ziemniaczkami i mizerią . SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej sól,pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia WYKONANIE  Cebulkę kroimy i podsmażamy(...)koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie mieszamy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie (kotleciki będą się trochę kleić) i formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki wyszły bardzo smaczne!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 187

skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych  łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej 2 szklanki bulionu 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku  2 liście laurowe sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako(...)świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli.  Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.  Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety mielone 207

gdyż mielone wyjdą za suche. Najlepsza jest karkówka lub poprzerastana tłuszczem łopatka.  Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego  1 jajko 1 cebula 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz ewentualnie trochę słodkiej papryki smalec lub olej do smażenia Bułkę moczyć w mleku, aż będzie całkowicie miękka. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce razem(...)mięsem. Mięso mielone wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem, solą i pieprze, dobrze wymieszać. Formować kotlety (najlepiej mieć mokre ręce) i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, ale należy pamiętać o średnim ogniu, aby za szybko się nie usmażyły, ponieważ będą surowe w środku. Jeśli reszta obiadu jest jeszcze nie gotowa wstawiam usmażone mielone do piecyka, aby tak szybko

talerz przyjemności
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 173

dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na  Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki(...)Przełożyć na talerz. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym. Na dół każdej wyłożyć usmażone mięso. Posypać obficie serem. Na ser wyłożyć paprykę z pieczarkami. Przykryć drugą połową bułki. Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 137

zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 czerstwa bułka  1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta Zalewa: 1 litr wody 1/2 szklanki octu 3 łyżki cukru  6 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody. 3. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 121

nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie(...)Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony

Szalona Kuchnia Eweliny
Leczo pieczarkowe z klopsikami 188

cayenne świeżo mielony pieprz  3-4 łyżki oleju  1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody klopsiki: 500 g mielonego mięsa np z łopatki  1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić na grube plastry lub większe(...)łyżkami oleju i dodać do pieczarek. Pomidory z puszki przełożyć na sito,przetrzeć do pieczarek i cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem

Kolorowa kuchnia Elki
Panierowane Roradki z Kurczaka z Szynka i Pieczarkami 89

nigdy się nie skończy !!! :D SKŁADNIKI: 1 duży filet z kurczaka 3-4 pieczarki kilka plasterków Polędwicy Dymionej firmy HAŃDEREK z Dymnej Chaty sól pieprz zioła prowansalskie mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia 2-3 jajka WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry(...)delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony

Dziś Ja gotuje
Kluski leniwe 110

pokroić ukośnie na kawałki. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem. Propozycja podania: Bułka tarta z masłem : kilka łyżek bułki tartej wsypać na patelnię i mieszając lekko zrumienić, dodać kilka łyżek masła i rozpuścić je ciągle mieszając. Chwilkę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotleciki z soczewicy zielonej 209

200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej

cukrem pudrem posypane
Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 132

zimno , na kanapki z majonezem..mniam Składniki : mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach ) jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie ) bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia ) 1 jajko 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku masło ( twarde , z lodówki ) Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek(...)kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim kawałek brokuła i kostkę masła , zawijamy , ugniatamy , formując kule i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na oleju , w dość głębokim tłuszczu do momentu

Ogrodnik w podróży
Medaliony z indyka. 180

się tu sprawdzi. Bardzo polecam! Składniki na medaliony w indyka: 500 g mięsa z udźca indyka zmielonego na grubych oczkach 1 nieduża cebula 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 8-9 łyżek ciepłego mleka 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonego pieprzu czarnego      Cebulę i czosnek ścieramy na tarce(...)średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę przekładamy do mięsa i dokładnie (nie mniej niż 10 minut) wyrabiamy. Im dłużej będziemy mieszamy i wyrabiali mięso tym lepszą będzie miało konsystencję nasze danie (nie będzie się kruszyć i rozpadać). Jeśli  masa mięsna jest

Rozpustne gotowanie
Krokiety z kapustą i grzybami 163

świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie . składniki: ciasto naleśnikowe 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody 1-2 jajka(...)odciśniętaj kiszonej kapusty 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone 1 duża cebula sól,pieprz 1 szklanka wody oraz olej do smażenia 3-4 jajka do panierowania bułka tarta z siemieniem do panierowania Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z indyka 203

Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu(...)oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. idealnie pasuje do nich mizeria moje inne przepisy na drób znajdziesz TUTAJ Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania