dużo zdrowszy i tańszy. I wcale nie tak trudny do przygotowania. Polecam Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia oraz: pomarańcza 1/4 czerwonej papryki kilka liści sałaty lodowej pomidor średni kawałek zielonego ogórka sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego(...)później. Sos: do małego słoiczka wkładamy jogurt, majonez, wsypujemy sól oraz utarty w moździerzu pieprz kolorowy, mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy jajko i mieszamy je, na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Mięso z piersi kurczaka najpierw moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Składanie: na środek każdej tortilli
słodkie i nie tylko historie kulinarnerogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś(...)orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla z orzechami: 150 g cukru garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego
Food Squareroladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy znajdzie coś dla siebie(...)Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem
Simply Foodkapuścianej jarzynce.Zapraszam!. Ciasto: ****************** 50 dag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko 2 cebule sól pieprz Jarzynka: ******************** 1 główka kapusty słodkiej 1 pęczek koperku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula ********************* Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą(...)odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do kapusty,oprószamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiolej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba woda 1/2 szklanki pierwszy raz robiłam z tym farszem i na pewno nie ostatni = wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć(...)białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać
W Mojej Kuchni Lubięobiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami albo zupełnie bez niczego(...)innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko Przygotowanie: Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy do smaku (i ewentualnie jajko). Ja nie dodawałam i nie rozleciały się. Uformujcie z nich
Zasmakuj Kuchniaksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować pulpeciki
Zielona Kuchniafrytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo czasu możemy zrobić to pyszne danie samodzielnie? Zapraszam! Ryba: 2 filety z dorsza 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki sól, pieprz olej Frytki: 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki oleju sól 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy, kroimy na kształt frytek. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sól(...)stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Z filetów odcinamy skórę. Filety obsypujemy solą, pieprzem i panierujemy: maczamy w jajku, mące wymieszanej z bułką, następnie ponownie w jajku, mące i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Szefowa kuchnitego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić(...)cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki : 8 jajek 1 kg mięsa mielonego sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta 1 łyżeczka majonezu olej do smażenia majonez do dekoreacji koperek lub natka pietruszka do dekoracji Wykonanie : 7 jajek gotujemy na twardo (jedno jajko zostawiamy do mięsa). Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego 1 surowe jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę(...)majonezu (wtedy masa z mięsa nie będzie twarda), odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy jednolitą masę. Oddzielamy odrobinę masy mięsnej, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i układamy na niej całe ugotowane jajko na twardo, następnie "owijamy" całe jajko masą mięsną tak żeby nie było widać jajka spod spodu. Tak gotowe jajko obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. Postępujemy
Olga Piecze i GotujePolecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko. -- Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak utarty 1 szt., cukier 1 łyżka, sól 1 łyżka. Do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn(...)dodajemy 3 łyżki oleju. Po wyrobieniu przykryte/zapakowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można odstawić w worku do lodówki na całą noc i rano wypiec fantastyczne chrupiące bułki. Po wyjęciu ciasto zagniatamy, dzielimy na kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy
chleba naszegopół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g siekanych migdałów 60 g siekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych rodzynek 2 łyżki miodu ------------------------------ 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko(...)puszczą sok, odparowujemy go. Dalsze czynności: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Podpieczone ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą. Na bułkę wykładamy jabłkowy farsz. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut. Smacznego :) Ciasto można posypać
Smak mojego domumacie czasu aby piec bułki? no to teraz nie macie wyjścia. Tu czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec. Ciasto robi się błyskawicznie, rosną chwilkę, a potem to już tylko smażymy na patelni i zajadamy. Do szkoły na kanapki znakomite, do pracy z wędliną czy serem idealne. Zabieramy się do robienia bułek? zachęcam. Puszyste bułki
Moje Małe CzarowanieSkładniki : 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka mielona ostra 2 cebule tłuszcz do smażenia ewentualnie jajko bułka tarta Przygotowanie : Ziemniaki i marchewki ugotować, najlepiej w łupinkach, po ugotowaniu obrać i zmielić Jedną cebule pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić solą(...)pieprzem, papryką, dodać mąkę - wyrobić dokładnie łyżką Formować kotlety łyżką, obtaczać w bułce, ewentualnie w roztrzepanym jajku i smażyć na rumiano z obu stron Po usmażeniu kotletów to samo zrobić z cebulą pokrojoną w pół plasterki. Kotlety podałam do czerwonych buraczków . Kotleciki są smaczniejsze gdy przed obtoczeniem
Proste Potrawyprzepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz(...)użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach
Oka w rosole czyli KaFka gotuje