Zostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką , postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne. Składniki: (na 5 sztuk) 25 g drożdży 1 1/2 mąki Ok 1/2 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1/4 szklanki mleka Łyżka cukru Łyżka mąki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce
Lena Gotujeugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka wiejskie - sól, pieprz - 5 łyżek suszonych wiśni (może też być żurawina) W/w składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem(...)gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni C, na złoty kolor. Pasztet studzimy całkowicie i dopiero kroimy
SMYKWKUCHNIrobię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula 1 płaska łyżka soli 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela(...)składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty
magiczna kuchnia Kasikefirze i cebuli. Mięso jest delikatne i soczyste. Polecam każdemu. SKŁADNIKI na ok 12 sztuk: 1 kg schabu bez kości Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 jajka 50 ml mleka Olej do smażenia np. rzepakowy Marynata 3 cebule 500 ml kefiru 2 łyżki wegety Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE(...)spożywczą. Zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przygotowuję kotlety. Do jednej miski wbijam jajka i dolewam mleko. Dokładnie rozbijam za pomocą widelca. Do drugiej wsypuję bułkę tartą. Patelnię rozgrzewam, dodaję olej. Kotlety wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce
Gotowanie Patkiprzyznać, że jestem dumna ze swojego syna :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie kremowego serka typu Philadelphia ok 16 szt suszonych pomidorów w oleju 3/4 szklanki tartej bułki 3 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół (z grubości) i ostrożnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować warstwą serka i położyć(...)kawałki suszonego pomidora (ilość zależy od wielkości roladek). Delikatnie zwinąć mięso w roladki i pospinać wykałaczkami. Na jednym talerzu roztrzepać jajka, a na drugim wymieszać tartą bułkę z tartym parmezanem. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Ułożyć roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około
kuchnia doskiMoje małe kulki mięsne podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek chrzanu 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę(...)namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące. Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan
magiczna kuchnia KasiSzybka propozycja obiadowa w sam raz na dzisiejsze upały :) Składniki: - 600 g fasolki szparagowej - 1 papryka czerwona - 150 g sera camembert - 3 łyżki masła - 3 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy na półmiękko około 7 minut i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą(...)lekko ją rumienimy. Do bułki dodajemy fasolkę oraz pokrojoną paprykę, mieszamy a na wierzch układamy kawałki sera. Całość oprószamy pieprzem i jeszcze lekko podgrzewamy
Zainspirowana w kuchnizamkową firmy ORZECH . Pychotka Składniki: 10 jajek gotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 pęczek natki pietruszki bułka tarta pieprz sól olej do smażenia sałatka warzywna zamkowa ORZECH Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz według uznania. Wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil
Cukiernia Pychotkisię iść na zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek bez szczypioru 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą(...)łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy z ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku ziemniaki z masłem polane tłuszczem i mizerią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchentemu można je podać nawet dla wybrednych gości :). Kulki cielęce na parze 0,5 kg mięsa cielęcego (można użyć drobiowego lub wieprzowego) 1 jajko szczypiorek z cebulą 2 łyżki bułki tartej albo pół suchej bułki przyprawa do dań z cielęciny sól, pieprz ryż dlugoziarnisty albo basmati ziele angielskie liść laurowy Ryż wymoczyć przez 2 godzinki w zimnej wodzie, a następnie(...)dobrze odcedzić i wysypać na płaski talerz. Mięso zmielić, dodać jajko, pokrojony drobno szczypiorek z cebulką, namoczoną bułkę i przyprawy. Dobrze wyrobić i odstawić na pół godzinki aby wszystko się przegryzło. Po tym czasie formować kulki, obtoczyć je dokładnie w ryżu i ułożyć dość luźno w parowarze. Do wody dodać ziele angielskie, liść laurowy, nieco soli i parować przez
Pieguskowa Kuchniaużycia małych moreli aby nie mieć problemów z utoczeniem kulek. Knedle serowe z morelami 400 g półtłustego twarogu 2 jajka 30 g masła 60 g cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła(...)orzechów włoskich Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki na pół godziny. Z moreli usunąć pestki i w środek włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować
Pieguskowa Kuchniaporę roku! Pasztet z ciecierzycy /źródło: Wiem, co jem Przepisy z programu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki(...)wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę z ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą i przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Artykuł PASZTET Z CIECIERZYCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa Kuchniacukru 2,5 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny dżem porzeczkowy ( u mnie tym razem świeże owoce porzeczki ) 2 łyżki bułki tartej Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao(...)wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć dużą część ciasta i ugnieść rękoma. Nakłuć lekko widelcem i posypać delikatnie bułką tartą. Wierzch posmarować dżemem lub wyłożyć świeże owoce ( można je lekko posypać cukrem ). Na owoce lub dżem zetrzeć kakaowe ciasto a na nie wyłożyć
Pieguskowa Kuchniaszkl cukru 1 jajko 1 żółtko 12 g świeżych drożdży 60 g masła Kruszonka 100 g cukru 100 g masła 200 g mąki Dodatkowo cukier puder do oprószenia bułka tarta świeże porzeczki cukier Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w min drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia(...)średnicy około 10 cm. Przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach odcisnąć dnem szklanki okrąg i posypać w środek odrobinę bułki tartej. Owoce umieścić w zagłębieniu bułek i posypać cukrem. W misce wymieszać wszystkie składniki kruszonki i posypać na wierzchu owoców. Bułeczki drożdżowe piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Pieguskowa Kuchniatylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa do ryb 1 jajko Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut(...)sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam
wesoła kuchnia