liście z pora około 10 cm 1 cebula 4 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 5 kulek czerwonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1 czerstwa bułka 2 jajka Przyprawy: 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki(...)średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso,wątróbkę,bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić
Ala piecze i gotujemarchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu 1 cebula z rosołu 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, oregano 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 bułka Wykonanie: Wątróbkę ugotować w rosole lub w wodzie. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso,wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce. Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze
Agusiowe smakołykitłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie(...)pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa. Następnie mięso i warzywa dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik
Kulinarne przygody Gatitynawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy. Polecam! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego(...)wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek
karmelowyKlopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące
Moje domowe kucharzeniepieczeń z jajkiem, którą można sobie zrobić samemu w domu :) Idealna na Wielkanoc. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 7 jajek 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki ostrej musztardy papryka słodka papryka ostra oliwa z oliwek sól pieprz tymianek kminek Wykonanie: Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i odcinamy końcówki. Paprykę i cebulę(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Z mięsa wyrabiamy masę, dodajemy do niego pozostałe surowe jajka, podsmażone warzywa, musztardę, bułkę tartą i doprawiamy do smaku pieprzem, solę, papryką słodką i papryką ostrą. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na masie układamy gotowane jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną. Po wierzchu
Kuchnia u Bietkikurczaka (ja miałam dość duże) 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (opakowanie miało 450 g) 1/3 opakowania sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól,pieprz 1 jajko bułka tarta trochę mleka olej do smażenia Wykonanie: Piersi podzielić na kilka części (u mnie wyszło 8 małych kawałków). Każdą część cienko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem.Odstawić. Na patelni roztopić masło(...)dodać ser.Wymieszać. Gotowy szpinak wykładać na rozbite piersi i zawijać roladki. Jajko rozbełtać z mlekiem (mleko wlałam tak na oko,nie za dużo) Gotowe roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie w jajku i znowu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać trochę oleju.Smażyć roladki na małym ogniu bez przykrycia ok 10 minut, przewracając żeby podsmażyły się z obu stron
Agusiowe smakołykioczywiście, kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę. 10 jaj, 30 g suchej bułki, 125 ml mleka, 20 g masła, 2 płaty śledzia, 1 cytryna, Namoczyć bułkę w mleku. Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Cebulę posiekać, zrumienić(...)wyciąć filety (nożem ściąć wierzch i spód cytryny, następnie ściąć skórę od góry do dołu razem z błonką, a następnie wyciąć z pomiędzy błonek cząstki cytryny). Śledzie, cebulę, odciśniętą bułkę, żółtka zemleć lub zmiksować. Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka. Na wierzchu układać filety z cytryny. Podczas pobytu pod okiem Pani Ewy uczyłam się rysować pisanki woskiem
królestwo garówwieprzowina, drób lub cielęcina) 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania(...)tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Krok 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę na niewielkim ogniu, z każdej strony po około 5 minut - pod przykryciem. Smacznego :) Polecam również przepis na tajskie kotleciki kukurydziane
Moja Książka Kucharskapogody - szaro, buro i ponuro, a i zimno jeszcze😱. A skoro leniwy dzień to i leniwy obiad. Lubicie takie? A w której wersji słodkiej czy słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka(...)naszych upodobań, następnie kroimy ukośnie na paski wielkości około 2-3 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, delikatnie mieszając. Gotujemy 2 minut od wypłynięcia. Podajemy bułką tartą
Życie zaczyna się w kuchnikotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżego kalafiora 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej do smażenia np rzepakowy PRYGOTOWANIE: Kalafiora myję, gotuję w osolonej wodzie(...)kalafior był miękki. Odcedzam. Za pomocą tłuczka do ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym
Gotowanie Patkibogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę. 10 jajek, 125 ml mleka, 20 g cebuli, 30 g suchej bułki, 20 g masła, 40 g musztardy francuskiej, 3 łyżki kaparów, sól, pieprz czarny świeżo mielony, Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać, poddusić na maśle. Jajka ugotować . Zalać zimną wodą, odstawić(...)ostudzenia. Obrać ze skorupki. Każde jajko przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Odciśnięta bułkę, żółtka, kapary, cebulę zemleć lub zmiksować. Doprawić do smaku musztardą, pieprzem i solą. Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka
królestwo garówduża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy(...)odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy
Moja Książka Kucharskaposiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej ) sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku panierka: około 2 łyżki mąki kukurydzianej bułka tarta + około szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą. 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka dodatkowo: serek(...)ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki. Krok 2. Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako
Moja Książka Kucharskaprzygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. składniki: 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 8 małych jajek mała bułka namoczona w mleku 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego sól, pieprz olej Rapso do smażenia Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. 7 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też
Monia miesza i gotuje