opakowanie białej fasoli 2-3 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego lampka białego pół wytrawnego wina 2 cebule jajko 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Fasolę namoczyć z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić i wlać lampkę wina(...)Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej
Gaździnka warzyszkl namoczonej przez noc ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 2 pomidory 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 40 g sera żółtego 1 łyżka oleju olej do smażenia Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę(...)moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki. Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSoyburgery 200 g soi 50 g tartej bułki + 100 g do panierki 1 jajko 2 ząbki czosnku sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać soję dzień wcześniej zalewając ją na wieczór. Następnego dnia soję ponownie przepłukać(...)minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Masa sojowa z dodatkami: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu. Jeżeli jest za sucha można dolać oleju do smażenia. 3. Pieczenie: Blachę
Pij soki wyciskaneczosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek) 15 małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta do obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze(...)solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki obieramy (same kapelusze bez ogonków). Następnie maczamy dokładnie w jajku, a potem w bułce. Smażymy na małym ogniu na oleju kokosowym z obu stron (najpierw kapeluszem do góry). Usmażone pieczarki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego i ketchupu. Warto po wierzchu posypać je np. zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanki czerwonej fasoli z puszki kilka plastrów ananasa z puszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia ryby masło klarowane panierka do ryby: 2 jaja + bułka tarta "na oko" Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki, około 5 x 5 cm; roztrzepujemy w misce jajka, solimy i pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą, rybę(...)przyprawiamy przyprawami, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju; na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy; na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy układać warstwami na niewielkim półmisku, smacznego
Zasmakuj Kuchnimaku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód(...)Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia. Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem. W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami
Gotowanie jest łatwelubię kiedy pasztet ma dopieczone brzegi, tworzące taką jakby skorupkę. Z tego właśnie powodu do pieczenia pasztetu używam keksówek, a nie większej blaszki. Keksówki tradycyjnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jeśli boimy się, aby pasztet nam nie wysechł w czasie pieczenia, możemy blaszkę wyłożyć plastrami boczku, które potem zawiniemy na wierzch pasztetu. Topiący się tłuszcz, będzie wsiąkał w pasztet(...)dodajemy na koniec. Delikatnie mieszamy. Masa ma mieć konsystencję mięsa na kotlety mielone - nie za rzadkie ale też nie za gęste. Przekładamy masę do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy ok 1 h. w 180 stopniach. Pasztet pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia Notatki Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku
Mieszam w Garnkumaślany aromat daniu. Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek. Składniki: 475 g filetów z dorsza ze skórą bułka tarta 2 jajka do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek masło klarowane Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy dobrze, kroimy na większe kawałki; w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy przyprawy; na płaskim talerzu(...)wysypujemy bułkę tartą, na oko; filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku, potem w bułce i smażymy na rozgrzanym maśle. Smacznego
Zasmakuj Kuchnismakoszy mięsa polecam delikatny pasztet z kurczaka. Pasztet z kurczaka Składniki: na podłużną formę12 cm x 30 cm 1 ,4 kg kurczaka 450 g wątróbki z kurczaka 1 bułka kajzerka 150 ml śmietanki, 36% tłuszczu 3 jajka, duże 1 biała cebula, duża 2 łyżki masła 2 laurowe liście 4 ziarna angielskiego ziela 4 goździki ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej sól(...)Zalej kurczaka 1,5 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij wątróbkę i włóż bułkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami, wątróbką i nasiąkniętą bułką. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko
codojedzeniaprzepisie) do macerowania mięsa: wino można też w mleku 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele algielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowania zaczynamy dzień przed aktualnym pieczeniem pasztetu. Mięso zalewamy czerownym winem (tak aby przykryło) i moczymy(...)angielskie, liście laurowe, jałowiec) i 1/2 cebuli. Gotujemy do miękkości ok 1h po czym wyjmujemy z wywaru i studzimy. Wywaru nie wylewamy – wykorzystamy go jeszcze np do namoczenia bułek i grzybów. Wystudzone mięso będziemy miksować w malakserze, ale pamiętam, że jeszcze kilka lat temu przepuszczaliśmy całe mięso przez maszynkę i to koniecznie 3 razy. Do maszyny na zmiane
Szybko Tanio Smaczniekarpia podzielonego na dzwonka sól pieprz (używam zielonego) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki skórka otarta z cytryny według uznania 3/4 szklanki bułki tartej masło klarowane do smażenia opcjonalnie dodatkowo: 1 cebula , pokrojona w plasterki ok. 500 ml mleka sól Płaty karpia dokładnie umyć, osuszyć. Cienkim, ostrym nożem zaczynając za częścią brzuszną, zacząć wycinać ości równolegle(...)oprószyć solą oraz pieprzem, skórką cytrynową, lubczykiem i natką. Przygotować dwa talerzyki i miseczkę. Na pierwszy talerz nasypać nieco mąki, w miseczce roztrzepać jajo, a na drugim talerzu przygotować bułkę tartą. Na patelni zacząć podgrzewać klarowane masło. Karpia obtaczać po kolei w mące, jajku i panierować w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron
Pełny talerzpostaciach. Galareta, pulpeciki lub tak jak dziś klops pieczony. W każdym z tych wariantów smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg fileta z karpia 1 szklanka oliwek 2 jajka 1 czerstwa bułka sól i pieprz do smaku natka pietruszki według uznania bułka tarta tłuszcz do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić dwa razy, dodać namoczona i odciśniętą bułkę, jajka, przyprawy do smaku
Tradycyjna Kuchniadałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji – u mnie kokos i płatki migdałowe Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka (zamiast wanilii można użyć cukru waniliowego). Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, ziarenka(...)minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod tym czasie dodajemy wszystkie bakalie i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gotowa masa nie powinna być zbyt gęsta. Bułki kroimy na kawałki o grubości max. 1 cm. W misce/miseczkach układamy na przemian kawałki bułki i masę makową. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ja wysypałam gwiazdki z kokosu przygotowując sobie prosty szablon
Ciastkozercy