zrobić kucharz jak spieprzy hamburgera? Jeśli jest mistrzem marketingu to wrzuca luźne nadzienie do bułki i podaje jako nowe danie. Nie wiem jak powstał Sloppy Joe, ale biorąc pod uwagę, że hamburger przypłynął do USA z Niemiec w XIX wieku, a to danie zostało wymyślone przed II wojną światową jest to bardzo prawdopodobna wersja. Technicznie rzecz biorąc to taki burger(...)bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii, co by się zgadzało z tym "po polsku" :) Składniki: - fasola Piękny Jaś - cebula - koncentrat pomidorowy - bułka Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin, wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Do gotującej się fasoli dodajemy cebulę i koncentrat, mieszamy i chwilę gotujemy. Bułkę
Kryzysowa Książka KucharskaKryterium uzualne pozwala nazywać burgerem kotlet w bułce, który nie jest z wołowiny. Podobnie jest z Bhaji. W języku hindi bhaji oznacza po prostu warzywa. Jest nawet taka potrawa jak Pav Bhaji w różnych wersjach (co za tym idzie o różnych nazwach) czyli mniej więcej bułka z warzywami, na którą też przyjdzie czas na blogu :) W każdym razie istnieje(...)pieczemy do momentu aż przestaną być surowe. Czas zależy od gofrownicy. Po prostu po otworzeniu mają być w jednym kawałku, a nie dwóch :) Tak upieczone burgery wkładamy do bułki i podajemy z ulubionymi dodatkami
Kryzysowa Książka Kucharskanajpierw wymyślić lepszy chleb niż ten, który był dostępny na rynku. Jako, że był ambitny to postanowił pójść dalej. Mając na uwadze, że Japończycy są dość konserwatywni, postanowił wzbogacić bułki, ale mógł to zrobić tylko za pomocą typowo japońskich składników. Tak powstały bułki faszerowane pastą An. Ja zrobiłem wersję uproszczoną, ale jak ktoś jest ciekawy jak zrobić taką pastę(...)tradycyjny sposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki: - mąka - drożdże - olej - woda - czerwona fasola - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i posypujemy lekko mąką. Jak nam się to trochę "ruszy" to dodajemy więcej mąki, wody i sporo oleju. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy
Kryzysowa Książka Kucharskagłównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej Wykonanie: W czosnku odcinamy nożem ogonki, naruszając przy tym ząbki, po to, żeby łatwiej go było obierać. Lejemy na to trochę oleju, zawijamy w folię aluminiową i kładziemy(...)pryszcze, do osobnego pojemnika i dodajemy trochę oleju. Możemy dodać trochę namoczonego chleba i dobrze mieszamy. Cukinię obieramy, smarujemy olejem i kładziemy na ruszt, do momentu aż zmięknie. Bułki kroimy na pół kładziemy na chwilę na ruszt miękiszem do ognia. Na bułki kładziemy cukinię, a na nią naszą skordalię czosnkową
Kryzysowa Książka Kucharskapopełniam kolejny wpis terenowy. Nie ważne czy jesteście na biwaku, pikniku, plaży, działce czy nad jeziorem tak jak ja. Jedna z najprostszych opcji to szwedzkie hot dogi czyli bułka, parówka, sałatka szwedzka (taka z ogórków w słoiku) i ketchup. Parówki mają to do siebie, że aby były zdatne do spożycia, nie muszą być ugotowane. Dla naszego komfortu wystarczy, że będą(...)czasie parówki są już ciepłe. Działa to w podobny sposób, za pomocą którego ludzie czasem pieką psa w samochodzie lub nawet dziecko. Składniki: - jakaś parówka - sałatka szwedzka - podłużna bułka - ketchup Wykonanie: Bułkę kroimy wzdłuż, tak aby zostawić cześć wspólną. Wlewamy ketchup, wkładamy ciepłą parówkę i nakładamy sałatkę szwedzką
Kryzysowa Książka Kucharskaszkl. mleka tłustego 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia Do garnka wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy (lub blendujemy). Odkładamy na co najmniej(...)pieczarek 1-2 garści startego żółtego sera). Do głębokiego talerzyka lub miseczki wbijamy jajka. Doprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzu i lekko roztrzepujemy widelcem. Na oddzielny talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy. Panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem
Smaki Na TalerzuKotlety z kalafiora i brokuła to pyszny obiad wegetariański. Możemy podawać je na wiele sposobów. Z ziemniakami, kaszą, ryżem, surówką lub w bułce jako wegetariańskiego burgera. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Koperek i czosnek nadaje im ciekawego aromatu.... Zapraszam do wypróbowania 😉 Składniki: brokuł 200 g, kalafior 200 g, czosnek 2 ząbki, koperek świeży 4 łyżki, mąka pszenna(...)łyżki, jajko 1 szt, pieprz, sol do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy
kulinarne odsłony patiMini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe, Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋 W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego(...)polędwiczka wieprzowa, ok. 120 g sera camembert np. z papryką, kilka zielonych całych oliwek, kilka ziaren kapary, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry. Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy
Moniki SmakołykiPodłużne mielone z chrupiącym dodatkiem czerwonej papryki. Polecam na szybki obiad! 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą(...)pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem
VioletoweKucharzenieopakowanie białej fasoli 2-3 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego lampka białego pół wytrawnego wina 2 cebule jajko 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Fasolę namoczyć z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić i wlać lampkę wina(...)Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej
Gaździnka warzyszkl namoczonej przez noc ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 2 pomidory 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 40 g sera żółtego 1 łyżka oleju olej do smażenia Przygotowanie: Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę(...)moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki. Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSoyburgery 200 g soi 50 g tartej bułki + 100 g do panierki 1 jajko 2 ząbki czosnku sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać soję dzień wcześniej zalewając ją na wieczór. Następnego dnia soję ponownie przepłukać(...)minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Masa sojowa z dodatkami: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu. Jeżeli jest za sucha można dolać oleju do smażenia. 3. Pieczenie: Blachę
Pij soki wyciskaneczosnkowego i ketchupu. Składniki: (na około 15 małych pieczarek) 15 małych pieczarek 1 jajko sól i pieprz do smaku około 3 czubate łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len) * bułka tarta do obtoczenia do podania: sos czosnkowy i ketchup Kielecki łagodny (u mnie WSP Społem) , zielona pietruszka *pieczarki smażę na malutkiej patelni Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko, doprawiamy je dobrze(...)solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki obieramy (same kapelusze bez ogonków). Następnie maczamy dokładnie w jajku, a potem w bułce. Smażymy na małym ogniu na oleju kokosowym z obu stron (najpierw kapeluszem do góry). Usmażone pieczarki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego i ketchupu. Warto po wierzchu posypać je np. zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanki czerwonej fasoli z puszki kilka plastrów ananasa z puszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia ryby masło klarowane panierka do ryby: 2 jaja + bułka tarta "na oko" Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki, około 5 x 5 cm; roztrzepujemy w misce jajka, solimy i pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą, rybę(...)przyprawiamy przyprawami, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju; na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy; na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy układać warstwami na niewielkim półmisku, smacznego
Zasmakuj Kuchnimaku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód(...)Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia. Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem. W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami
Gotowanie jest łatwe