Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania
e-PrzepisyKulinarneuwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie obowiązek Same blaty też wyszły przepyszne, a dzięki bułce tartej nie rozmiękły. Ciacho robiłam na szybko po pracy i trochę się bałam czy w ogóle wyjdzie. Zupełnie niepotrzebnie, było bardzo smaczne. Dlatego serdecznie wszystkim polecam. Składniki na tortownicę(...)mąki pszennej – 5 łyżek cukru – 2 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 7 średnich jabłek – cynamon do smaku – około 2 łyżek bułki tartej – 1 białko (dałam dwa, które zostały mi z jajek użytych do ciasta kruchego) – odrobina soli – 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zaczęłam od jabłek, ponieważ obieranie
RelaxtimeWybór w tej kwestii pozostawiam Wam 😊 Taka kanapka będzie doskonała i na śniadanie i na obiad, do zrobienia w 5 minut, więc śmiało możecie ją przygotować. Składniki: 1 bułka 2 jajka 2 łyżeczki masła 2 liście sałaty 2 plastry sera żółtego kilka plasterków świeżego ogó r ka 4 plastry pomidora majonez, ketchup, musztarda sól, pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Bułkę opiekamy na grillu elektrycznym. Ciepłą kroimy na pół. Smarujemy z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą. Na malutkiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko, doprawiamy. Smażymy wedle upodobań- u mnie z dwóch stron. Na ciepłym jajku roztapiamy plasterek sera. Podobnie postępujemy z drugim. Układamy na bułce warstwami wraz z sałatą, pomidorem i ogórkiem. Jajka możemy także polać ketchupem
Kuchnia w czekoladzieOmlet z dodatkiem bułki tartej. Z pewnością zasmakowałby dzieciom. W zależności jakich dodatków użyjecie zawsze będzie smaczny;-) Nie znam nikogo kto nie lubi omletów! Dla dzieci - ze szczypiorkiem, pomidorkami lub zielonym groszkiem. Albo z dodatkiem cynamonu, jogurtu czy twarożku. Ciekawie smakowałby także z tartym serem wrzuconym na kilka sekund na gotowy omlet lub z pieczarkami przesmażonymi na masełku. Bardziej(...)wytrawnie. Proste i smaczne śniadanie lub przekąska dla dzieciaków w środku dnia. Składniki: 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: jajka mieszamy z mlekiem, gdy się połączą dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, nakładamy naszą masę na omlet*, smażymy z obu stron na złoto
Zasmakuj Kuchniśmietankowy lub ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy, by nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy. Na środek każdego kładziemy serek topiony, owijamy mięsem. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto na średnio rozgrzanym
Smaki Na TalerzuSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować(...)pędzelkiem maczanym w mleku do zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmenu owej restauracji jest o wiele pyszniejsze, ale ja staram się jak mogę by doścignąć smakiem choć w części tego znanego giganta. Składniki: filet z kurczaka jajko bułka tarta mąka płatki kukurydzaine sól, pieprz biały, papryka słodka, kminek mielony olej sos BBQ kukurydza ser żółty edamski ser mozarella w kostce mozarella w kulce tortilla Jajko wbijam do miseczki i dodaję(...)niego sól, pieprz, słodką paprykę, mielony kminek – mieszam. Do oddzielnej miski wsypuję bułkę tartą, mąkę i pokruszone płatki kukurydziane. Filet z kurczaka kroję w paski, moczę w jajku z przyprawami i w bułce z mąką i płatkami. Smażę na oleju. Sery ścieram na tarce, mieszam je ze sobą. Tortillę rozkładam, na połowę kładę mieszankę serów i kotleciki z fileta
MojaQchnia.plSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 1 50 g bułki tartej 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na paski. Do jednej piski wsypuję bułkę tartą. Do drugiej miski wlewam mleko, wbijam jajka oraz dodaję(...)majonez. Całość dokładnie mieszam widelcem tak by nie było grudek. Mieso doprawiam. Nastepnie obtaczam w jajku potem w bułce. Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Mięso smażę na rumiano. Po usmażeniu nuggetsy kładę na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie PatkiKROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy(...)robimy tak jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy od dolnego brzegu ku górze. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym
SMYKWKUCHNIjako pyszny tort. Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku(...)pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej
Di gotujedogi na stacjach benzynowych już nie kuszą. Czasami jednak ma się ochotę na dobrej jakości fast fooda, wtedy warto zrobić go w domu. Składniki: ( 2 porcje ) 2 bułki podłużne 1/2 pomidora 2 listki sałaty 2 parówki 2 ogórki konserwowe prażona cebula ketchup musztarda meksykańska Dagoma Wykonanie : Bułki kroimy wzdłuż, ale nie przekrawamy do końca. Wkładamy je do piekarnika(...)Parówki gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-4 min. Wyjmujemy z wody. Pomidora i sałatę myjemy, osuszamy. Pomidora kroimy w półplasterki, a ogórka konserwowego w plasterki. Bułkę wyciągamy z piekarnika i wkładamy do niej sałatę, parówkę, pomidora i ogórka. Posypujemy prażoną cebulką i na końcu dodajemy ketchup i/lub musztardę. Polecam musztardę meksykańską Dagomy - to jak połączenie musztardy
Kuchnia MagdaLenyprzepisu pokazuję że jednak to nic skomplikowanego :) Składniki (proporcje na 2 szt) : pierś z kurczaka 70 gr sera żółtego 50 gr masła 2 gałązki natki pietruszki 1 jajko bułka tarta sól pieprz Przygotowanie : Odcinamy polędwiczkę i oczyszczamy filet. Przecinamy go wpół i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy. Masło i ser ścieramy na tarce i dodajemy natkę pietruszki(...)farszu formujemy wałeczek i zawijamy go ściśle w filet. Tak przygotowane odstawiamy na min 1h do lodówki. Panierujemy, bułka tarta => jajko => bułka tarta. Smażymy na głębokim oleju na mocno złoty kolor. Podajemy na ciepło
Mechanik w kuchnitwaróg półtłusty 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 1 łyżka, mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć(...)kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłykać krótko pod zimną wodą na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące
W Mojej Kuchni Lubiępieczarek 20 dag sera ( twardego ) sól pierz Wykonanie Do miski przekładam nasze masło , posiekany szczypior , czosnek , doprawiam do smaku solą pieprzem i smaruje nasze przekrojone bułki , następnie na rozgrzana patelnie przekładam posiekane pieczarki oraz naszego kabanosa w kostkę , i przesmażamy razem 10 minut często mieszając aby się nie przypaliło , po przesmażeniu wykładam na nasze wysmarowane(...)masłem bułki przesmażony farsz . Kiedy farsz mamy wyłożony , ścieramy ser żółty na drobnych oczkach i posypuję nasze zapiekanki i dłonią dociskam do naszej bułki , tak aby nie obsypywał się za mocno , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut na 160 stopni , po tym czasie gotowe do podania , na gorąco smakują super
Mój SmakCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po co kupować gotowe bułki kiedy możemy mieć pyszne, puszyste i świeżutkie bułeczki nie ruszając się z domu. A hot-dogi, to świetny pomysł na kolację, na domową imprezę lub tak zwaną zachciankę :) Normal(...)szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru 2 łyżki oleju 40g świeżych drożdży Dodatkowo 1 jajko + 2łyżki mleka do posmarowania bułek przed samym pieczeniem Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Do miski wsypać pozostałą mąkę oraz pozostałe
W garach u Gosi