bułki - 33426 przepisów (strona:430/2229)

Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 258

gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych) 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła sól i pieprz zielona pietruszka olej do smażenia Wykonanie(...)najgrubszych częściach piersi naciąć kieszonki i wypełnić każdą po jednej łyżce szpinaku, sera i bułki tartej. Każdą pierś owinąć ściśle dwoma plasterkami szynki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut pod przykryciem. Na patelnię po smażeniu piersi wrzucić posiekaną cebulę oraz

zadanie-gotowanie
KLOPSKI W SOSIE POMIDOROWO - CYNAMONOWYM Z OLIWKAMI 189

bliższa,choć tę polską wolę najbardziej.Nie ma nic smaczniejsze go niż nasze polskie klopsiki!Ale spróbowac warto i takiej wersji,na bogato.Zapraszam. cebula - 2 sztuki oliwa z oliwek pieprz bułka tarta - 2 łyżki jajko - 1 sztuka pomidory - 750 gramów tymianek - 1 łyżka sól cynamon - 1 łyżeczka czosnek - 2 sztuki kajzerka - 1 sztuka mięta - 3 sztuki 50 dag.mielonej wieprzowiny Zielone oliwki(...)Sposób przygotowania: 1. Namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę dodać do mięsa wraz z jajkiem. 2. Wsypać jedną startą cebulę oraz posiekany czosnek i miętę. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Dosypać bułkę tartą i wyrobić. Wstawić do lodówki. 4. Obrane ze skórki pomidory pokroić na kawałki. 5. Przesmażyć na oliwie drugą cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z mięsa z rosołu 726

warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) 1 cebula 2 jajka sól pieprz przyprawa do kurczaka lub curry majeranek lub koperek bułka tarta olej do smażenia Mięso obrać z kości i chrząstek. Następnie zmielić na maszynce do mięsa, a także warzywa i surową cebulę. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka i przyprawy(...)dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy dosypać bułki tartej, aby były

talerz przyjemności
Gołąbki bez zawijania 523

sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej).   Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego

MojaQchnia.pl
DEVOLAY Z SZYNKĄ I SEREM 276

sztuki ser gouda w plastrach około 200 gram ulubiona szynka drobiowa około 12 plasterków przyprawa do kurczaka 1 czubata łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki jaja 2 sztuki bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy rozbity filet oprószamy przyprawą ( przyprawę do kurczaka mieszamy(...)solą i pieprzem ) z jednej strony. Układamy plaster sera, plaster szynki, plaster sera i szynki. Ciasno zwijamy.  Jajka roztrzepujemy. Zanurzamy roladki. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Ściskamy dłońmi, aby bułka tarta dokładnie przywarła w każdym kącie.  Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Umieszczamy  devolay i smażymy na złoty kolor z każdej strony.  Odsączamy na ręczniku papierowym

Kuchnia Paulettes
KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI 145

filet z kurczaka – ok. 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * bułka tarta * sól, pieprz, papryka ostra * olej kokosowy do smażenia * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką. Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy(...)drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką. Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę. Z masy formujemy krokiety, obtaczamy w odrobienie bułki tartej smażymy na rumiano na oleju kokosowym. Podajemy posypane parmezanem

Ostra na Słodko
Kotlety z kaszy gryczanej 148

swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku. 2 torebki kaszy gryczanej 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 2 żółtka kilka łyżek tartej bułki sól pieprz przyprawa gyros szczypta oregano natka pietruszki (opcjonalnie) mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać(...)sobą. Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy. Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
chrupiąca bułeczka z nadzieniem 87

składniki na 1 porcję : 1 bułka 1 jajko 2 plasterki ulubionej kiełbasy troszkę startego sera żółtego sól, pieprz wykonanie: Wierzch bułki ścinamy, wydrążamy środek, tak aby powstała „miseczka”. Na dnie układamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (możemy ją wcześniej podsmażyć). Następnie dajemy ser a na wierzch delikatnie wbijamy jajko. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapiekamy

Domowy Smak Jedzenia
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 123

widelec, głęboką patelnię lub brytfannę, tłuczek do mięsa. Przygotuj składniki: 6 ok. 1 cm plastrów surowej szynki wieprzowej, 1-2 jajka, 1 średnią marchew, 1 średnią cebulę, trochę mleka, bułkę tarą, suszoną włoszczyznę, sól, pieprz, mały kubek śmietany, tłuszcz do smażenia, gorącą wodę. Jajka sparz, wbij do miseczki. Do jajek dodaj trochę mleka i całość dokładnie roztrzep widelcem. Marchew oskrob(...)umyj i pokrój na plasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Mięso dobrze rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem każdy kotlet. Każdy kawałek mięsa opanieruj w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż na nim bitki z obu stron. Na tłuszczu pozostały z obsmażania mięsa podsmaż

blog.moje-pasje.info
Hot dogi z pieczarkami 130

kojarzy się z dzieciństwem. A ten bar na rogu <3 Najlepsze serwował. Wiadomo, pieczarki wtedy były pieczarkami ;) ten smak i zapach <3  Składniki 4 bułki do hot dogów 250 g pieczarek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 200 ml śmietany słodkiej 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki(...)kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śmietanę, lubczyk , zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do bułek i podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Nuggetsy z kurczaka. 183

możecie śmiało przygotować sami w domu. Do nuggetsów podałam wyśmienity sos Madziarów Folwark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 5 piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych  1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)mięsa. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, dodajemy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Płatki drobno kruszymy i mieszamy z bułką tartą. Kawałki mięsa wyciągamy z zaprawy i obtaczamy w płatkach z bułką. Do rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem

Sama słodycz i szczypta chili
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 125

około 2-3 godziny- ciasto musi conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie na 9 równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie(...)piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia. Upieczone bułki odparujcie na kratce. przepis Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
KOTLETY SCHABOWE W MEGA GRUBEJ PANIERCE 284

majonezem. Mega gruba panierka a do tego jaka smaczna :) Coś innego niż tradycyjny schabowy.  Składniki: * 4 kotlety schabowe bez kości * sól, pieprz * 2 jajka * 1 łyżka majonezu * bułka tarta * olej do smażenia Wykonanie: Kotlety schabowe rozbić przy pomocy tłuczka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. Do jednej miseczki wsypać bułkę tartą. W drugiej misce rozklepać(...)jajka, dodać łyżkę majonezu i wymieszać. Kotlety schabowe zanurzyć w jajku z majonezem, następne obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni (na oleju) na złoty kolor.  Można podać z ziemniakami i surówką

Zrób to smacznie
Pikantne kulki serowe na imprezę 362

naraz wszystkich kulek ponieważ się posklejają -w zależności od wielkości garnka maksymalnie 5 kulek. Kulki serowe przepis: Składniki Ser żółty – 500 g 1 duże jajko 1 papryczka chilli Bułka tarta Olej słonecznikowy do smażenia Sól, pieprz i bazylia   Przygotowanie Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy(...)drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby

ale Pysznie
Pulpety w białym sosie z warzywami 119

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i około łyżkę bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania